Jessica Chastain útja a tánctól az Oscar-jelölésekig

Jessica Chastain olyan, mintha Bryce Dallas Howard érettebb nővére lenne, de a saját lábán és megáll az Oscar-jelölt szépség, aki legújabb filmjében, a Menedékben kisoroszlánokkal szokott ébredni.

Chastain Jessica Howard néven született a kaliforniai Sonomában, ahol a fiatalkorát töltötte. Négy testvére van. Az édesanyja vegetáriánus szakács, az őt felnevelő mostohaapja tűzoltó. Jessica szintén vegetáriánus. Csak akkor vette fel édesanyja vezetéknevét, amikor színpadi munkákba kezdett. 1995-ben érettségizett a sacramentói El Camino High Schoolban. 1998-ban játszotta élete első színpadi szerepét, a Rómeó és Júlia Júliáját egy San Franciscó-i színjátszó társulatban, bár sokáig táncosnő szeretett volna lenni, és 9 éves korától aktívan táncolt.

Jessica Chastain a neves New York-i a Juilliardon végzett 2003-ban, ahol a Crew 32 drámacsoport tagja volt. Aktív résztvevője volt a drámaosztálynak: színházi darabokban szerepelt és diákfilmekben is játszott, és nem más egyengette a karrierjét, mint Robin Williams. 2004-ben szerepelt először televízióban, majd hamarosan további televíziós sorozatokban tűnt fel. A filmes debütálása 2008-ban volt a Jolene című filmmel, amiért a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjjal tüntették ki. 2010-ben a szakma is felfigyelt rá a Take Shelter című filmben nyújtott játékáért, amit díjakkal ismerték el. 2011-ben nagysikerű hollywoodi filmekben szerepelt, az álomgyár is felfigyelt rá. Játszott Terence Malick Az élet fája című filmjében, ahol Brad Pitt feleségét keltette életre. A színésznőt több tucat elismeréssel tüntették ki a filmben nyújtott alakításáért, többek között a hollywoodi filmfesztiválon neki ítélték az év legígéretesebb tehetsége díjat.

Ugyanebben az évben szerepelt az A segítség című filmben is. A filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában. A film pozitív visszajelzéseket kapott a filmkritikusoktól és jelentős sikereket ért el a mozikban is. Főszerepet játszott az Oscar-díjas Helen Mirren oldalán a nagyrészt Budapesten forgatott Az adósság című filmdrámában is – tulajdonképpen Mirren fiatalkori énjét alakította. Virgilia szerepét alakította kedvenc színésze, Ralph Fiennes rendezői debütálásában, a Coriolanus című filmben, amelyet több nemzetközi filmfesztiválon vetítettek. A Fékezhetetlen című gengszterdrámában Shia LaBeouf és Tom Hardy voltak a partnerei. Felkerült a Time magazin 100-as, legbefolyásosabb embereket felsoroló listájára, amelyet 2012 augusztusában jelentettek meg.

2013-ben Golden Globe-díjat kapott a drámai kategória legjobb női alakításért Kathryn Bigelow filmjében, a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza című filmben nyújtott alakításáért. A film a terroristavezér elleni hajtóvadászat történetét mutatja be. A 35 éves színésznőt a Mayaként nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték, életében második alkalommal. 2014 fontos év volt számára. Egyrészt Christopher Nolan Csillagok között című filmjében játszott, mint a főszereplő Matthew McConaughey már felnőtt lánya, másrészt ekkor készült az Egy szerelem története projekt, amelyet akkori kedvese, Ned Benson rendezett, és ami tulajdonképpen három filmből áll, amelyek ugyanazt a történetet mesélik el női, férfi és közös nézőpontból – ám mire mindhárom film elkészült, a színésznő és a rendező már szakítottak.

2015-ben Magyarországon forgatta Ridley Scott Mentőexpedíció című filmjét, valamint főszerepet játszott Guillermo del Toro Bíborhegy című horrorfilmjében. A Mentőexpedíciót hét kategóriában jelölték Oscar-díjra 2016-ban. Azóta szerepelt A Vadász és a Jégkirálynő című felnőttmesében és a Miss Sloane–ban, ahol ő volt a címbéli politikai manipulátor, egy lobbista, aki lassan ráébred, hogy milyen károkat okoz a munkájával. Most pedig itt van a Menedék , amelyben egy megtörtént esetet dolgoz fel egy házaspárról, akik a megszállt Varsóban zsidókat mentenek meg a németek orra előtt.

És nagyon elkapta a munka, mert két filmje is bemutatásra vár, a The Death and Life of John F. Donovan, amely egy botrányba keveredett színészről szól és a Woman Walks Ahead, amelyben a XIX. század végén az indiánok jogaiért harcoló asszonyt alakít. Aztán vár rá a George and Tammy, amiben country énekesnő lesz, a The Division, egy Tom Clancy regény feldolgozása, illetve a Molly's Game , ahol pókerjátékosként ismerhetjük meg és a Painkiller Jane képregény feldolgozása is.

Chastain híres arról, hogy becsüli és szereti rajongóit. Facebook-oldalán rendszeresen válaszol a neki címzett levelekre, és több alkalommal örökítették meg, amint elvegyülve tisztelőivel közös képeket készít, félórákon át dedikál, vagy beszélget. És van egy Chaplin nevű, háromlábú kutyája!