Joaquin Phoenix: „Én is a probléma része vagyok”

A Joker főszerepéért díjat nyert színész jól megmondta a magáét a vasárnap tartott BAFTA-gálán mondott köszönőbeszédében.

A brit Oscarnak is nevezett díjátadón elég feltűnő volt a diverzitás hiánya, hiszen már a nomináltak között sem szerepelt színes bőrű művész egyik színészi kategóriában sem, a rendezők közül pedig teljességgel hiányoztak a női alkotók (pedig volt női rendezőhöz köthető kiemelkedő teljesítmény, lásd Lulu Wang A búcsúját, ami más díjátadókon eddig szépen szerepelt).

A Jokerrel a legjobb férfi színész díját elnyert Joaquin Phoenix így a Brit Filmakadémiának mondott köszönet után a következőképp folytatta beszédét. „Ellentmondásosan érzem magam, mert sok színésztársam, aki megérdemelné az elismerést, nincs ilyen privilegizált helyzetben.

Azt hiszem, elég egyértelmű üzenetet küldünk a színes bőrű művészeknek, mégpedig azt, hogy nem látjuk őket itt szívesen”

– mondta a sztár.

„És nem akarok álszent lenni, hiszen szégyenkezve vallom be, de én is része vagyok a problémának. Én sem tettem meg mindent, hogy a forgatások, amelyeken részt veszek, nyitottabbak legyenek, ráadásul többről van itt szó, mint a multikulturális stábról.

Meg kell értenünk a rendszer rasszizmusának mibenlétét. És úgy gondolom, hogy azoknak az embereknek a feladata lebontani ezt az elnyomást, akik létrehozták, állandósították és hasznot húznak belőle. Szóval rajtunk áll”

– zárta szavait a színész.

A női rendezők mellőzésére egyébként a legjobb rendezőnek járó díjat átadó komika, Rebel Wilson (Tökéletes hang filmek, Csaló csajok) is reagált. „Nézzük csak ezeket a kivételes, merész jelölteket ebben a kategóriában! Nem hiszem, hogy én is meg tudnám csinálni, amit ők. De most tényleg:

nekem nincsenek golyóim”

– viccelődött a színésznő.


(via Deadline)