John Wick: harc alakult ki Keanu Reeves szakálláért

Miért irritálta a pénzembereket, hogy John Wicknek szakálla van? És miért akarták, hogy életben maradjon a kutyája? Ezekről is beszélt tíz év távlatában a két rendező.

A John Wick-filmet rendező Chad Stahelski és David Leitch a Business Insidernek nyilatkozott közös alkotásuk megjelenésének 10. évfordulóján. Többek között a forgatás körüli bonyodalmakról meséltek. Ezek közül az egyik legmeglepőbb a főszereplő Keanu Reeves szakálla körül forgott. A szponzorok ugyanis azt szerették volna, ha a színész borotváltan játssza szerepét, mint a Holtpont, a Féktelenül vagy a Mátrix című filmekben.

„Mi egy modern ’görög mitológiai fantasy filmet’ akartunk készíteni, a mainstreamtől eltérőt. De a pénzemberek ’Keanu fucking Reevest’, ’Holtpont' Keanut, ’Féktelenül' Keanut akartak látni – dühöngött Stahelski. Azzal érveltek akkoriban, hogy nem szabad elfedni a vezető színész arcát, ez a nemzetközi elvárás – tette hozzá Leitch.

Kaptak hideget-meleget, miközben az alkotók csak azt akarták, hogy ne Keanu Reeves korábbi hősfigurái köszönjenek vissza ebben a szerepben is. Már a forgatás első napján a színész szakállal állt a kamerák elé, és később, amikor megnézték Jonathan Sela híres félhomályos felvételeit, kimondottan szerették így. Szóval maradt az arcszőrzet.

A másik, amiről le akarták beszélni a pénzemberek a készítőket, John kutyájának halála volt, mondván "mit fog szólni a közönség?" Azt javasolták, készítsenek egy alternatív befejezést, amelyben nem pusztul el a kutya. Ez az alkotókat azért lepte meg, mert a tömeggyilkosság nem rázza meg a nézőket, de a kutya halála igen? Ezt azonban Keanu Reeves is ellenezte, és kiállt a rendezők koncepciója mellett.