K-2SO lesz a Zsivány Egyes igazi hőse

A plakáton ugyan hülyén néz ki, de várhatóan az új Star Wars film egyik legizgalmasabb szereplője a széria vadonatúj robotja, K-2SO lesz, vagy ahogy ejteni kell, Kay-Tuesso. Minden, amit a franchise új robotjáról tudni kell!

Aligha tudományos tény, de Star Wars filmek sikere sokban múlik a robotokon. Az első trilógiában ott volt a mindig csipogó és nagyon hasznos R2-D2 és az örök szkeptikus protokolldroid, C-3PO, akik mindenki kedvenceivé váltak. A középső széria nem tudott hozzájuk hasonlót felmutatni, inkább az agyalágyult Jar Jar Binksszel kísérleteztek – szar is volt az egész.

Az új filmszériának ott van az optimista és mutatós BB-8, a legújabb spin off filmmel, a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történettel pedig megérkezik K-2SO, vagyis Kay-Tuesso, de a tagolástól függetlenül mondhatjuk úgy is, Kaytoo Esso. Jól néz ki, de nincs túlgondolva, és miközben nagyon szórakoztató, bárkit képes lezúzni, ha az nem barát.

Zsivány egyes

K-2SO egy, a KX sorozathoz tartozó Biztonsági Droid, amit vagy akit az Arakyd Industries készített a Galaktikus Birodalom, vagyis a gonoszok számára. Csakhogy valahogy, és erről hamarosan biztosan többet is megtudunk, a robot a lázadók kezére jutott, akik az újrahasznosítás mellett döntöttek, mert nyilván ők tényleg környezettudatosak. Így történt, hogy Cassian Andor kapitány (Diego Luna) saját kezűleg programozta újra, és azóta elválaszthatatlanok. Ha valakire a kapitány azt mondja, barát, az úgy is van,  mint Jyn Erso esetében, ellenkező esetben viszont gondok adódhatnak. Merthogy K-2SO nem véletlenül olyan, mint a Terminátor csupasz váza, méretre pedig inkább Chewbaccához viszonyul – és a szerepe is leginkább a szőrös wookie-éhoz hasonlít, csak ő beszél is.

Zsivány egyes

Alan Tudyk  aki nemcsak a robot hangját, de a motion capture technológiának köszönhetően a mozgását is kölcsönözte, így mesél a karakterről: “A K-2-t a Birodalom építette, de Cassian átprogramozta. Törölte a memóriáját, de ez nem volt teljes mértékben sikeres, így a robot olyan, mint egy gyerek, és mindent kimond, amit éppen gondol, anélkül, hogy észrevenné, milyen kínos helyzeteket képes ezzel teremteni. Nem gondolja úgy, hogy neki gazdája van, ezért ő és Cassian remek csapatot alkotnak, ami rengeteg humor forrása.”

Zsivány egyes

A robotot Neal Scanlan robotépítő csapata alkotta meg, aki így mesél hősünk alkatáról:: “A rendező, Gareth Edwards úgy jellemezte K-2-t, mint egy lusta rövidtávfutót; gyors és rendkívül erőteljes, és olyan, mintha nem tekintené önmagát a többi droidhoz hasonlónak. Egy ilyen birodalmi robotot bárki szívesen lát a saját oldalán egy csatában. Vagyis nagyon magas lett, van benne valami lopakodó és hosszú lábai vannak, hogy biztosan mozogjon a talajon. A végső verziót Luke Fisher tervezte meg, ebből készítettünk egy életnagyságú, mozgatható modellt, és erre épültek a vizuális effektek.” Ahhoz pedig, hogy el tudja játszani a magas droid mozgását, méretre szabott műlábakat gyártottak a színésznek.

Zsivány egyes

“A robotikus végtagok fejlesztése elképesztő eredményeket ért el mára, és ezek segítségével megmagasítottuk Alant. A lábhosszabbítást kifejezetten rá tervezték, akárcsak a robotikus kézhosszabbításokat. Így színészként ugyanúgy játszhatott és hasonlóan erős lehetett, mint a szereplőgárda többi tagja”- folytatja Scanlan. Tudyk pedig így írja le a munkáját: “Mechanikus kezeket kaptam, amik jóval hosszabbak, és nagyszerű őket használni. Képes vagyok velük megragadni dolgokat. Van egy jelenet, amiben elkapok egy pasast a vállánál fogva, odaviszem egy másik droidhoz, azt mondom neki, hogy ez egy kém, és tartóztassa le. És tényleg a kezeimet használom, amik elektromos meghajtásúak, viszont nagyon könnyű anyagból készültek és üregesek. Mindenre gondoltak!”

Zsivány egyes

A rendező ígérete szerint a K-2SO nem csak vicces mellékfigura lesz, hanem kiveszi a részét az akcióból és drámai szerepet is kap, és az a tény, hogy eredetileg a Birodalomhoz tartozott, tudatosan összecseng az össze Star Wars film alapmotívumával, amely szerint mindig van átjárás a jó és a sötét oldal között, senki sem eredendően jó vagy rossz. Az előzetesekben a robot hangja Czvetkó Sándor, reméljük ő marad magában a filmben is!