Kedvenc színészdinasztiáink

Gyakori, hogy egy színész gyermeke apja vagy édesanyja nyomdokaiba lép, az azonban ritkább, hogy egymás után több generáció is ezt a szakmát választja - és sikeres is tud lenni benne.

A Fonda klán

Henry Fonda filmes karrierje már 1935-ben elkezdődött, és gyorsan feljutott a csúcsra. Legismertebb filmjei közé tartozik az Érik a gyümölcs című Steinbeck-adaptáció, a klasszikussá vált Tizenkét dühös ember vagy a Sergio Leone rendezésében bemutatott klasszikus, a Volt egyszer egy Vadnyugat, ahol karrierje során először játszott gonoszt.

Fonda öt alkalommal volt házas, két gyereke született,

lánya az ismert színésznő, Jane Fonda, aki legalább olyan sikeres lett, mint édesapja – nem csak színészként, de emberjogi aktivistaként és aerobikguruként -, illetve ott van fia, a Szelíd motorosok (1969)  révén halhatatlanná vált Peter Fonda is. Az utóbbi lánya a korábban szép karriert megélt, de már visszavonult Bridget, akire leginkább a Jackie Brownból (1997) emlékezhetünk. Jane-nek három gyereke van, de csak egyikükből lett színész, a többinek "rendes szakmája" van. A már 50 éves Troy Garity rengeteg filmben és sorozatban játszott, de igazán népszerű szerepe nem volt – esetleg a Birkanyírás-filmeket említhetjük.

Henry Fonda és Jane Fonda - Forrás: Frank Edwards/Archive Photos/Getty Images

 

A Douglas család

Kirk Douglas Hollywood egyik utolsó nagy bölénye volt, aki 103 évet élt meg. A belorusz-zsidó bevándorlócsaládba született művészt filmjei mellett azért is sokat emlegették, mert ő volt a szintén színészi pályára lépő és népszerűségével talán apja hírnevét is leköröző Michael Douglas édesapja.

Mindketten producerként is tevékenykedtek

– nekik köszönhetjük például a Száll a kakukk fészkére (1975) elképesztő sikerét. Kevésbé ismert, hogy Kirk két másik fia, az első házasságából született Joel és a másodikból született Peter is producerkedett, míg Peter öccse, Eric színész lett. Első szerepét apja Pisztolypárbaj (1971) című filmjében kapta, de képtelen volt fontos szerepeket szerezni, legemlékezetesebb alakítása egy Kirkkel közös alakítás volt a Mesék a kriptából egyik epizódjában. Később stand up komikusként próbálkozott, de leginkább színpadi leégéseiről volt hírhedt - 46 évesen drogtúladagolásban halt meg.

Michael és Kirk Douglas - Forrás: Port.hu

 

A Carradine família

Talán mára kissé megkopott a neve, de John Carradine Hollywood fénykorának egyik legfoglalkoztatottabb karakterszínésze, és a maga 351 szerepével minden idők legtöbbet játszó angol nyelvű színésze volt. És persze ő a Carradine-klán „alapítója”, hiszen 5 gyereke közül 4 fiú színész lett, és négy unokája is ezt a pályát választotta. A legismertebb gyerek David Carradine lett, akit a hetvenes években a Kung Fu című sorozata tett népszerűvé – ezt a szerepet eredetileg Bruce Lee-nek szánták -, de énekesként is komoly karriert futott be.

A színjátszás mellett a rendezésbe is belekóstolt:

1981-ben készítette az Americana című filmet, majd a Mata Harit - amelyben egyik lánya, Calista játszotta a főszerepet. Tarantino fedezte fel újra a Kill Bill-filmekkel, majd 2009. június 3-án felakasztva találtak rá egy szálloda szekrényében. Vélhetően öngyilkos lett, utolsó házasságából fogadott fia, Max Richard Carradine szintén színész. David öccse, Keith Carradine Ridley Scott Párbajhősök (1977) című filmjével tűnt ki, hogy aztán hamar el is tűnjön, akárcsak másik testvérük, Robert, és az ő lánya, Ever, aki A szolgálólány meséjeből lehet ismerős. A családhoz tartozik Keith és a színésznő Shelley Plimpton lánya, a ma is aktív Martha Plimpton.

David Carradine - Forrás: Bruno Vincent / Getty Images

 

A Skarsgård család

Stellan Skarsgård svéd színésznek és első feleségének, egy My nevű orvosnak összesen hat gyermeke született (majd a férfinak második feleségétől, Megan Everett-től újabb kettő), akik közül a legtöbb fiú, és

a legtöbb szintén színész lett.

A legismertebb közülük minden bizonnyal a legidősebb, Alexander Skarsgård, aki az iraki inváziót bemutató a Gyilkos megszállással (2008) vált ismertté, de láthattuk a Hatalmas kis hazugságokban, a Tarzan legendájában és a True Bloodban is, vagy legutóbb a véres Az Északiban. Gustaf Skarsgårdot, a másodszülöttet leginkább a Vikingek című sorozat hajóépítő pogány Flokijaként ismerhetjük, de játszott egy másik híres szériában, a Westworldben is, és szerepet kapott a sokszoros Oscar-nyertes Oppenheimerben. A második legismertebb a negyedik fiú, Bill Skarsgård, aki az Az-filmek gyilkos bohócaként robbant be, majd feltűnt az Örökkévalókban, a John Wick 4-ben, a Holló remake-ben is, és most került a mozikba a nagyon bizarr, de szórakoztató Kinyírni a világot. Végül az ötödik fiú, Valter A sötétség gyermekeiből és a Fekete tó című sorozatból lehet ismerős, illetve ő a címszereplő unokája a Beck című svéd krimisorozatban.

ez is érdekelhet

Itt az év legszórakoztatóbb marhasága

A rettentően kigyúrt Bill Skarsgård főszereplésével készült Kinyírni a világot nem csak akciófilmként őrült, hanem az egész történet olyan, mintha nem csak szereplői, de mi is egy masszív tripen lennénk, ám ezzel semmi baj nincsen.

Tovább

 

A teljes Skarsgård-klánról ide kattintva láthatunk egy csoportképet.

Gustaf, Bill, Alexander és Valter Skarsgård - Forrás: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images és Dia Dipasupil / Getty Images

Sutherlandék

A június 20-án, 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland egy legenda volt a maga több mint 200 filmkreditjével és megannyi díjával – amik között meglepő módon nincsen színészi Oscar, „csak” egy életműért járó szobor! -, és az olyan szerepeivel, mint A piszkos tizenkettő (1967), a M..AS.H (1970), a Kelly hősei (1970) vagy a Casanova (1976), és még nagyon hosszan folytathatnánk. Sutherlandnek első házasságából két ikergyermeke született, Kiefer és Rachel, akik közül a fiú lett színész. Az ő „főműve” egyértelműen a 24 (2001) című formabontó sorozat lett, de nagyon sok mindenben láthattuk,

bár kevés kiemelkedő filmmel dicsekedhet.

Kiefer Sutherlandnek van egy lánya, Sarah, aki apja és nagyapja nyomdokaiba lépett, és Az alelnök (2012) című sorozatban Julia Louis-Dreyfus lányát alakította. Donald második házasságából három fiú született, Rossif, Angus Redford és Roeg Sutherland, akiket mind olyan rendezőkről nevezett el, akikkel dolgozott együtt és akiket nagyra becsül.

Mindhárom fiú a filmiparban dolgozik: Rossif a Vészhelyzet tizedik évadában volt visszatérő szereplő, Angusnak a Sam Mendes rendezte 1917-ben volt kisebb jelenése, Roeg pedig producerkedik- jelenleg egyetlen kredittel.

Donald és Kiefer Sutherland - Forrás: Hubert Boesl/picture alliance via Getty Images

 

Clint Eastwood és gyermekei

Hollywood egyik igazi legendája, Clint Eastwood színészként és rendezőként is maradandót alkotott, és még most is dolgozik! Ráadásul fénykorában habzsolta az életet, és, bár csak kétszer volt házas, hat különböző nőtől összesen nyolc gyermeke – állítólag a szám ennél is magasabb -, és közülük többen is színésznek álltak. A legismertebb az apjára sokban hasonlító Scott Eastwood, aki pályája elején anyja, Jacelyn Reeves leánykori nevéből a Reeves-t használta. Volt azonban ezzel az öntudatos döntéssel egy picike probléma: már dolgozott Hollywoodban egy Scott Reeves, amiből mindkét félnek több kellemetlensége is akadt, így Scott 2008-ban „visszaváltott” Eastwoodra

– és nem meglepő módon egyre jobb szerepajánlatokat kapott.

Féltestvére, Kylie zeneszerző lett, és apja 9 filmjéhez írt zenét, húga, Alison Eastwood szintén apja filmjeiben kapott először munkát: 8 évesen tűnt fel a Bronco Billy-ben (1980), majd saját lábára állt, és ma már filmrendezőként is ismert. A listának nincs vége: Francesca Eastwood is apja remek génjeit és még remekebb összeköttetéseit örökölte, azzal a különbséggel, hogy ő nem édesapja filmjeivel, hanem saját tévés produkcióival kezdte karrierjét.

Scott és Clint Eastwood - Forrás: Port.hu