Kellemetlen alak, mégis mindenki nála akar szülni

Kijött az első előzetes a Vecsei H. Miklós címszereplésével, Koltai Lajos rendezésében készült életrajzi-történelmi drámához, az anyák megmentőjéről szóló Semmelweishez.

A Semmelweis tavaly közel két hónapig forgott, a korabeli Bécs a vásznon Budapest különböző helyszínein elevenedik meg. A film 1847-ben játszódik, a már említett Bécsben, ahol a szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, s tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt – meglehetősen szenvedélyes módon, dühkitörésektől sem visszariadva.

Semmelweis egy fiatal osztrák bába (Nagy Katica) személyében talál társra, akivel kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nem csak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.


„A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz. Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek. Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között halált megvető bátorsággal járta a maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni.

Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét”

– nyilatkozta a filmről a rendező, Koltai Lajos.

A Semmelweis előreláthatóan 2023 őszén kerül a magyar mozikba, az InterCom forgalmazásában. Az említett színészeken kívül játszik benne többek közt

Gálffi László, Kovács Tamás, Mészáros Blanka, Kizlinger Lilla, Elek Ferenc, Hajduk Károly, Simon Kornél, Zsigmond Emőke, Lábodi Ádám, Znamenák István, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Kurta Niké, Lengyel Ferenc és Szűcs Nelli.


(via InterCom)