Ki kicsoda az Oppenheimerben?

Új filmjében Christopher Nolan minden eddiginél lenyűgözőbb szereposztást villantott, tucatnyi A-listás színésszel. Mivel kicsit nehéz követni, ki kit játszik, és melyik korábbi Nolan-opusban tűnt már fel, megpróbálunk rendet vágni a sztártengerben.

Cillian Murphy (J. Robert Oppenheimer)

Az életrajzi thriller címszerepét az az ír színész formálja meg, akit korábban csak mellékszerepben láthattunk Nolannél: ő volt például a Madárijesztő a rendező A sötét lovag-trilógiájában, de játszott az Eredetben és a Dunkirkben is. Most végre egy Nolan-mozi főszerepében bizonyíthat, hisz ő alakítja az atombomba atyjaként ismert Oppenheimert, aki a II. világháború alatt az ún. Manhattan-terv vezetőjeként összeválogatott egy neves tudósokból álló csapatot. A cél egy nukleáris tömegpusztító fegyver létrehozása volt.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Emily Blunt (Katherine „Kitty” Oppenheimer)

A Hang nélkül-filmek sztárja Oppenheimer feleségét alakítja a filmben. Mivel az előzetes tanúsága szerint a Manhattan-terv katonai vezetői fontosnak tartották, hogy tudósaik jól érezzék magukat lelkileg, a kísérleti atomrobbantások helyszínére költöztették azok családját is,

így Bluntnak vélhetően fontos szerep jut a műben.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

Matt Damon (Leslie R. Groves)

Matt Damon – akit korábban a Nolan-filmek közül a Csillagok közöttben láthattunk egy kulcsfontosságú mellékszerepben – játssza a Manhattan-terv katonai vezetőjét, aki műszaki tisztként került a projekt élére, majd tábornokká léptették elő. Ahogy arról korábban már írtunk, a színész nemrégiben azt nyilatkozta, hogy elég sorsszerűen már azt tervezte, hogy nagyobb szünetet tart a pályán, és feleségével abban egyeztek meg, hogy csak akkor vállal munkát, ha Christopher Nolan hívja – amikor Christopher Nolan felhívta.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Robert Downey Jr. (Lewis Strauss)

Az egykori Vasember most először forgatott Nolannel, de a rendező zsenialitása máris lenyűgözte: ahogy arról szintén beszámoltunk már, azt nyilatkozta, hogy

az Oppenheimer volt a legjobb film, amelyben valaha játszott.

Az alkotásban Downey Jr. azt az üzletembert, emberbarátot, tengerésztisztet játssza, aki nemcsak az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere volt, de két cikluson át szolgált az amerikai Atomenergia Bizottság elnökeként.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Florence Pugh (Jean Tatlock)

A Fehér éjszakák és a Fekete Özvegy sztárja egyre magasabbra tör Hollywoodban, hiszen az Oppenheimert követően nég az idén fel fog tűnni a Denis Villeneuve által jegyzett Dűne: Második részben is.

Pugh Nolan művében a címszereplő szeretőjét alakítja, aki pszichiáterként dolgozik, s nem mellesleg az amerikai Kommunista Párt tagja.

Próbáljatok meg ne rákeresni, hogy mi történt vele, hogy nagyobbat üssön a film!

Forrás: UIP-Duna Film

 

Josh Hartnett (Ernest Lawrence)

Annak idején Nolan először Josh Hartnettet kérte fel Bruce Wayne szerepére a Batman: kezdődik!-ben, ám a színész nemet mondott, amit valószínűleg azóta is bán. De röpke 18 évvel később Hartnettnek végre lehetősége nyílt a rendezőzsenivel forgatni. Igaz, az Oppenheimerben nem túl jelentős szerep az övé (az atomfizikában azonban annál inkább):

ő Ernest Lawrence Nobel-díjas fizikus, a ciklotron (egy részecskegyorsító) feltalálója.

Hartnett a film londoni premierjén. Forrás: Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency via Getty Images

 

Matthew Modine (Vannevar Bush)

A legutóbb a Stranger Thingsben látott színész szintén nem most először dolgozott együtt Christopher Nolannel, hiszen szerepelt A sötét lovag – Felemelkedésben. Ezúttal egy olyan mérnök-feltalálót játszik,

aki az amerikai Tudományos Kutatások és Fejlesztések ügyosztályának vezetőjeként játszott fontos szerepet az atombomba létrehozásának elfogadtatásában.
Forrás: UIP-Duna Film

 

Rami Malek (David Hill)

A Bohém rapszódia Oscar-díjas sztárja formálja meg az egyik tudóst, egy kísérleti fizikust,

aki Szilárd Leó csapatában dolgozik egy chicagói kutatólaborban,

és később ő is tanúskodik egy fontos meghallgatáson.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Gary Oldman (Truman elnök)

Gary Oldman több életrajzi filmben is játszott már, például a Mankben vagy A legsötétebb órában, és híresen jó „átalakuló” (Winston Churchillként például felismerhetetlen volt, annál inkább emlékeztetett az angol politikusra). Ennek a tulajdonságának minden bizonnyal nagy hasznát vette az Oppenheimerben is, hiszen itt is egy valós történelmi figura bőrébe bújt:

ő Harry S. Truman amerikai elnök, aki elrendelte az atombombák ledobását.

Gary Oldman Winston Churchillként A legsötétebb órában. Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images és UIP-Duna Film

 

Oldman és társai, azaz a további nagy átalakulóművészek

Újabb 15 sztár, aki felismerhetetlen volt a filmjében

Nagyon téved, aki azt hiszi, Christian Bale az egyetlen átalakulómester Hollywoodban. Összeállításunk első két részének 10-10 sztárja után most tucatnyinál is több versenyzőt találtunk, akire az anyja se ismerne rá a vásznon.

Tovább

 

Kenneth Branagh (Niels Bohr)

Kenneth Branagh ír színészt Dunkirk című munkájában fedezte fel magának Christopher Nolan,

és olyan elégedett volt vele, hogy nemcsak előző filmjébe, a Tenetbe válogatta be, de az Oppenheimerbe is

– méghozzá Niels Bohr Nobel-díjas dán fizikus szerepébe, akit az atomszerkezet és a kvantummechanika kutatójaként ismerünk, és nagy hatással volt rá Oppenheimer munkássága.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Casey Affleck (Boris Pash)

Casey Affleck (aki itt ismét együtt játszik Good Will Hunting-beli partnerével, Matt Damonnal) már Nolan Csillagok között című sci-fijében is szerepelt egy mellékszerepben. Úgy tűnik, ezúttal sem kapott sokkal fontosabb szerepet, karaktere minden bizonnyal inkább csak a háttérből mozgatja majd a szálakat. Egy Boris Pash nevű férfit alakít, azt a kémfőnököt, aki a II. világháborúban az amerikaiak egyik legmerészebb hírszerző akcióját vezette.

Ez volt az „Alsos mission” fedőnevű titkos hadművelet, melynek keretében azt akarták kideríteni, hogy milyen eredményre jutottak a német kutatók az atombomba fejlesztésében.
Affleck a Csillagok közöttben. Forrás: InterCom

 

Haumann Máté (Szilárd Leó)

A magyar nézők számára a legnagyobb szenzáció, hogy Nolan filmjében a magyar Haumann Máté, Haumann Péter fia is szerepet kapott.

Egy stílusos húzással a direktor annak a magyar származású fizikusnak a szerepét bízta rá,

aki először ismerte fel, hogy a nukleáris láncreakció (s így az atombomba) létrehozható. Szilárd Leó tevékenyen részt vett a Manhattan-terv elősegítésében, ám később megbánta törekvéseit.

Haumman Máté a londoni premieren. Forrás: Gareth Cattermole/Getty Images


Ahogy arról az Index is beszámolt, a Fókusznak a londoni premieren adott interjúban Christopher Nolan elárulta, hogy Haumann nem azért kapta meg a szerepet, mert magyar volt, hanem mert nagyon jól sikerült a meghallgatása – és csak másodsorban jelentett egy kis pluszt, hogy a színész magyar. „Imádtam, amit nyújtott a szerepében. (…) Szilárd Leó nagyon érdekes karakter,

Haumann Máté pedig sokat tett hozzá a filmhez ezzel az alakítással”

– mondta a direktor.


(via Collider)

 

Már most nagyot szólt az Oppenheimer

Az Oppenheimer az évszázad filmje

Legalábbis a Taxisofőr írója, az Amerikai dzsigoló és A hitehagyott című filmek forgatókönyvíró-rendezője, Paul Schrader szerint, aki szuperlatívuszokban beszélt Christopher Nolan új alkotásáról.

Tovább

 

Nyitókép forrása: Alan Chapman / Dave Benett / WireImage / Getty Images