Kik azok a fekete ruhás emberek? - Men in Black

Spielberg-filmnek indult, Clint Eastwooddal a főszerepben, egy menő képregény alapján. Will Smith-ékkel végül 600 millió dolláros kasszasiker lett. Ma este a tévében!

1997 egyáltalán nem volt rossz év a filmrajongóknak. Év elején újra mozikba került a régi Star Wars-trilógia,  aztán jött a Donnie Brasco, Az ötödik elem, a Jurassic Park 2, a Con Air, Az elnök különgépe, a Halálhajó, a Szigorúan bizalmas, a Kapcsolat, a Boogie Nights,a Copland az Ál/Arc és a Disney-féle, zseniális Herkules. Év végén pedig mindenki egy emberként tódult a Sikoly 2-re és a Tudom mit tettél tavaly nyáronra, valamint a Csillagközi invázióra, az Alien 4-re, A holnap markában-ra és a Titanicra. Ja igen, cikkünk tárgya, a Men In Black is 1997-es film – vagyis pár hét alatt sokkal több máig emlegetett, emlékezetes alkotást el lehetett elcsípni a moziban, mint mostanában.

Kasszasiker képregényfilm a nagy képregényfilmes őrület előtt

A Men In Black igazi kasszasiker volt 20 évvel ezelőtt. 589 millió dolláros bevételt generált a Columbiának (ami manapság sem lenne rossz, nem hogy '97-ben, amikor csak a Titanic és a Jurassic Park 2 tudta beelőzni), Will Smith pedig Hollywood kedvenc fekete akciósztárja lett, aki innentől kezdve már sokkal többet elkérhetett egy-egy főszerepért, mint az a rongyos 5 millió dollár, amit ezért a filmért, vagy előtte A függetlenség napjáért kapott. Azt viszont valószínűleg csak a legfanatikusabb Will Smith-rajongók tudják, hogy az űrlényeket kergető, nagydumás Jay ügynök eredetileg egy képregénykarakter volt egy 1990-ben futó, fekete-fehér sorozatban, ami egyáltalán nem egy kedélyes sci-fi paródia volt, inkább egy konteókkal teli, borongós hangulatú, akasztófahumorú proto-X-akták.

Forrás: Lowell Cunningham & Sandy Carruthers / Aircel Comics

 Az eredeti Men in Black-történetek fekete zakós, sötét napszemüveges kormányügynököknek ugyanis nemcsak a mi világunkban randalírozó űrlényeket kellett elkapnia, hanem az elszabadult démonok, mutánsok, zombik és vérfarkasok megfékezése is rájuk hárult. Életveszélyes, túlórázással és éjjeli ügyelettel terhelt munkájuk során közben kínosan ügyelniük kellett arra, hogy a békésen alvó és szorgalmasan dolgozó amerikai állampolgárok még véletlenül se fedezzék fel: nem vagyunk egyedül az univerzumban.

Eredetileg Spielberg-film lett volna, Clint Eastwooddal a főszerepben

A képregény kultstátusza feltűnt két ambiciózus hollywoodi producernek is: Walter F. Parkes és Laurie MacDonald 1992-ben megvették a Men In Black megfilmesítési jogait, és felkérték a Bill és Ted-filmek íróját, Ed Solomont, hogy kanyarítson forgatókönyvet a sötét zsaruk kalandjaiból. Az első verzió még nagyjából követte a képregényeket, de a producerek úgy döntöttek, legyen még több családbarát, groteszk humor benne. Ekkor még úgy volt,  hogy az UFO-jelenségek megszállottja, Steven Spielberg rendezi majd a filmet. Ő végül csak producer lett, így az Addams családot jegyző Barry Sonnenfeld, ugrott be a helyére, de ő is csak úgy vállalta, ha előtte leforgathatja a Szóljatok a köpcösnek!-et, ahová kötötte a szerződése. A forgatás csak 1996-ban indult el, és elég sok minden megváltozott addigra.

Forrás: Getty Images

 

Eredetileg például Clint Eastwood és Chris O'Donnell lettek volna K és J ügynökök, de egyikük sem vállalta. A morcos westernhősnek túl komolytalan volt a film, O'Donnell pedig a Mindörökké Batman után nem akart megint csak egy szerencsétlen sidekick lenni a vagány főhős oldalán (ehhez képest mondjuk az 1997-es, gyalázatos Batman-filmben is ő lett Robin).

O'Donnell helyett sokáig úgy volt, hogy a Jóbarátokkal épp a karrierje csúcsán lévő David Schwimmer lesz a befutó, ám végül Will Smith lett a befutó. A rendező felesége ugyanis óriási Kaliforniába jöttem-rajongó volt, és Spielberg felesége, Kate Capshaw is győzködte a férjét, hogy ő lesz a legjobb választás főszereplőnek. A sztárt maga Spielberg hívta fel telefonon a szerepajánlattal, de Smith azt hitte, csak a haverjai viccelődnek vele. Végül elolvasta a forgatókönyvet, ami nem tetszett neki, viszont a felesége, Jada Pinkett Smith meggyőzte, hogy találkozzon Spielberggel, és vállalja el a filmet.

Hasonlóan nehezen állt kötélnek Tommy Lee Jones is. Fanyalgott, hogy a forgatókönyv nem hozza az eredeti képregény sötét humorát, ezért Spielberg személyesen ígérte meg neki: ha elvállalja K szerepét, feltupírozzák egy kicsit a sztorit az ő kívánságainak megfelelően. Spielberg emellett az idegenek kinézetébe is nagy lelkesedéssel szólt bele. A szörnymaszkokért felelős Rick Baker egy interjúban azt mesélte, a Men In Black volt a legkeményebb hollywoodi munkája, mert Spielberg folyton ötletelt: ennek az űrlénynek jobb lenne amaz a fej, amannak meg a másik teste kellene, többszörös Oscar-díjas Baker pedig alig tudta elmagyarázni neki, hogy a változtatásoknak nem lenne semmi értelme.

Will Smith-filmhez Will Smith-zene 

A Men In Black kasszasikerében nem kevés szerepe volt annak, hogy a rapperből lett sztárszínész saját nótát is írt a filmhez, a videoklipjét pedig éjjel-nappal játszották a zenetévék.

A fülbemászó dallam, a vicces szöveg és a filmből kiollózott látványos jelenetek eleve népszerűvé tették a Men In Black-dalt. Igazán kultikus nóta viszont amiatt lett, mert Will Smith egy akkoriban egészen coolnak számító klipvégi táncpárbajt nyomott le az ormányos űrlénnyel. Tapasztalatból tudom, hogy '97-től egészen az ezredfordulóig ugyanígy denszelt minden önjelölt diszkókiráky. És nem csak az iskolai bulikon, Siófokon meg a tiszaörvényi búcsúban próbálta mindenki három sör után leutánozni Will Smith-t, hanem még a finnországi ifjúsági drámafesztiválon is!