Kitiltottak minden éles fegyvert A holló-remake forgatásáról

Nehogy véletlenül megismétlődjön Brandon Lee 30 évvel ezelőtti tragédiája.

30 éve, 1994-ben került a mozikba a James O'Barr kultikus képregénysorozatán alapuló A holló, melynek sötét öröksége a mai napig él a köztudatban, miután egy rosszul előkészített kellékfegyver elsütése kioltotta a főszereplő Brandon Lee életét. A filmet végül a színész dublőre, Chad Stahelski kaszkadőr, a John Wick-filmek későbbi rendezője fejezte be. A tragédia egyaránt nagy fájdalmat okozott a filmkészítők és a nézők körében, James O'Barr pedig még a napot is elátkozta, amikor kitalálta A hollót.

Forrás: InterCom

 

Élénken emlékeztek Brandon Lee tragikus halálára a héten Magyarorságon is mozikba kerülő A holló remake készítői is, akik a Variety értesülései szerint kifejezetten kitiltották a fegyvereket a forgatásról. De nem Brandon Lee volt az egyetlen, akit egy film forgatása közben lőttek le. Ahogy arról korábban a PORT.hu is részletesen beszámolt, hasonló tragédia történt, amikor Alec Baldwin 2021 októberében, a Rust című western forgatásán véletlenül elsütött egy nem megfelelően előkészített kellékpisztolyt, és az éles lövedék eltalálta a film 42 éves operatőrét, Halyna Hutchinst, aki később belehalt a sérülésbe. Az eset folyamatos vitát váltott ki a valódi fegyverek forgatásokon való használatáról, és arról, hogy még a nagy költségvetésű produkciók világában sem elég biztonságos dolog a lőfegyverek használata.

Új felvételek kerültek elő a Rust forgatásán lövöldöző Alec Baldwinról

A színész a felvételeken amiatt aggódik, hogy biztonságos-e a fegyver.

Tovább

 

A rendező, Rupert Sanders tehát biztosra akart menni, és hogy senkinek sem esik baja A holló-remake forgatásán, elrendelte a fegyvertilalmat:

A biztonság az első számú prioritás. A filmforgatás nagyon veszélyes dolog. Itt gyorsan haladó autók vannak, amelyeknek a tetejére daruk vannak felakasztva. A kaszkadőrök drótokon zuhannak le a lépcsőn. Még ha csak éjszaka sétálsz a díszletben, ahol esőgépek és fények vannak, akkor is ipari környezetben dolgozol. Szóval veszélyes. Óvatosnak kell lenned!

A rendező így folytatta:

Az első nap Prágában találkoztam a speciális effektekért felelős csapattal és a fegyvermesterrel, akik mind nagyszerűek voltak. Nagyon biztonságtudatosak voltak. Ugyanazokat az irányelveket követik, mint a hadsereg, amikor fegyverekkel foglalkoznak, de én még ezt sem akartam megkockáztatni. Egyetlen olyan fegyverünk sem volt, amelynek a közelében valaha is éles vagy vaktöltény lett volna, így egyetlen lövedék sem kerülhetett beléjük. Kategorikusan kijelentettem, hogy
»Nem lesz lőszer a forgatáson!« Ezek mind airsoft fegyverek, műanyag vagy fém replikák, amelyek működőképesek ugyan, de nincs tüzelőmechanizmusuk.

Sanders hozzátette, hogy az airsoft fegyverek pont úgy néznek ki, mintha töltényeket kilövő igazi fegyverek lennének, de valójában levegőn kívül semmit sem képesek kilőni. Ráadásul mindössze csak egy felvillanó torkolattűzre van szükség ahhoz, hogy egy airsoft fegyver elsütése úgy nézzen ki, mint egy igazi lövés – ezt pedig a rendező szerint könnyen meg lehetett oldani az utómunkálatok során.

(via Slashfilm)