Koronavírus: New Yorkban és Los Angelesben bezárt minden mozi

Amerika történelme során ez az első alkalom, hogy nem valamilyen időjárással kapcsolatos körülmény miatt válik szükségessé a mozik bezárása.

A New York-i polgármester, Bill de Blasio már vasárnap rendkívüli intézkedéseket vezetett be: keddi határidővel bezáratta az éttermeket, nightclubokat, mozikat, a kisebb színházakat (a nagyobbak már korábban sem üzemeltek) és a koncerthelyszíneket. Legalább április 20-ig az iskolák is zárva lesznek – ez közel egymillió tanulót érint.

A koronavírus miatt sötétbe borult az egész Broadway, és nem nyitottak ki a vidámparkok és sportlétesítmények sem. Los Angeles első embere, Eric Garcetti hasonlóan járt el: abban a városban a bárok, nightclubok, edzőtermek és szórakoztatóipari egységek lesznek zárva egyelőre március 31-ig.

„Nem könnyen hoztam meg ezt a döntést, hiszen ezek a helyek jelentik városunk szívét és lelkét.

A részei annak, hogy mit is jelent New York-inak lenni. De városunk példátlan fenyegetéssel néz szembe, és szó szerint háborús helyzethez illő válaszokat kell adnunk” – írta ki De Blasio a Twitterre. „Túl fogunk jutni ezen, de amíg ez megtörténik, meg kell hoznunk minden áldozatot, hogy segítsünk New York-i embertársainkon” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok más régióiban ugyanakkor még nem zárták be mindenhol a mozikat. A legnagyobb mozilánc, az AMC viszont bejelentette, hogy maximum ötven embert engednek csak be egy-egy előadásukra. De a nézők még ilyen körülmények között sem szívesen indulnak el, hogy potenciálisan fertőzött idegenekkel összezárva nézzék meg a bemutatókat, így az észak-amerikai jegybevétel az elmúlt hétvégén 22 éve nem látott mélypontra esett vissza.

(via Variety)