Kulka János A vizsga folytatásában is stroke-ot kap

2016-os megbetegedése nem akadályozta meg sem a színészt, sem az alkotókat abban, hogy A játszmában visszahozzák az immár kultikus ügynökfilm legizgalmasabb figuráját.

A játszma forgatása Fazakas Péter rendező vezetésével már negyedik hete folyik. A mű a kilenc éve bemutatott A vizsga folytatása, amelyben az első rész ikonikus karaktereit játszó színészek, azaz Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter is visszatérnek. Az új film cselekménye a hidegháborús hatvanas évek Magyarországán játszódik, ahol a kádári titkosszolgálat új, minden eddiginél fordulatosabb és veszélyesebb állambiztonsági játszmába kezd. Ennek a játszmának a kellős közepén találja magát a Kulka által alakított nyugállományú alezredes.

Köbli Norbert forgatókönyvíró A vizsga négy főszereplőjére, Kulka Jánosra, Nagy Zsoltra, Hámori Gabriellára és Scherer Péterre írta a folytatást, rájuk szabta a szerepeket.

„Ha Kulka nemet mondott volna, nem csináljuk meg A játszmát, meg sem írom a forgatókönyvet.

De már az ötletre igent mondott, és nagy örömmel vetette bele magát az új közös kalandba. Kulka stroke-ját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is stroke-ot kap a film elején” – mondta Köbli Norbert forgatókönyvíró.

Forrás: Szvacsek Attila / Film Positive

 

Fazakas Péter rendező hozzátette, hogy a forgatás előtt kicsit tartott tőle, hogyan fog Kulka János helytállni A játszma főszerepében, de félelmei már az első közös forgatási napon megszűntek. Fazakas szerint a színész a forgatáson kicsit fáradékonyabb, figyelni kell a fizikai határaira, de ő maga kérte, hogy ne legyen dublőre, és minden erejét megfeszítve dolgozik az olyan jeleneteken is, amelyekben például vaksötétben kell futnia vagy bele kell ugrania egy víztározó hideg vizébe.

„Amikor egy színész olyan szerepet játszik, amit magánemberként a saját bőrén már megtapasztalt, az olyan mély tudással, bölcsességgel, egyfajta derűvel tölti fel a filmbeli jelenlétét, ami máshonnan nem eredeztethető.

Ez egy kegyelmi állapot, ami óriási pluszt ad az alakításához. Én ezt a csodát látom, érzem Kulka játékában”

– összegezte a rendező. A szigorú COVID előírások betartása mellett zajló forgatás november elején fejeződik be. A játszma a tervek szerint A vizsga bemutatásának tizedik évfordulóján, valamikor 2021-ben kerül a magyar mozikba.