Lehet, hogy befellegzett a Legendás állatok-franchise-nak

Nem váltak be sem J.K. Rowling, sem a Warner Bros. számításai: a Harry-, Hermione- és Ron-mentes Potter-filmek senkit sem érdekelnek.

Amikor a Legendás állatok és megfigyelésük 2016-ban debütált, még világszerte több mint 800 millió dolláros jegybevételt termelt, ám az évek során egyre csökkent az érdeklődés: a 2018-as Legendás állatok – Grindelwald bűntetteire 654 millióért váltottak jegyet, ami 20 százalékos csökkenés a korábbi filmhez képest. És a feketeleves még csak idén jött, amikor a Dumbledore titkai című, 200 millió dolláros költségvetésből készült harmadik rész már csak 405 milliót hozott.

Mivel egy ilyen szintű produkciónak a marketingköltségei sem épp alacsonyak, és ugye a büdzsét is le kell vonni belőle,

ez a bevétel már erősen a határán van annak, amit érdemes egyáltalán moziba vinni.

Ez egyébként most először történt meg a tágabb franchise egész 11 filmes történelme során. Nem csoda hát, hogy a Warnernél erősen elgondolkodtak rajta, hogy érdemes-e tovább folytatni az eredetileg ötrészesre tervezett Legendás állatokat.


Egyrészt a forgatókönyveket jegyző J.K. Rowlingnak és alkotótársának, Steve Klovesnek szemmel láthatóan nincs semmi nagyobb ötlete arra vonatkozóan, hova is kéne kifuttatni a sztorit (a Dumbledore és Grindelwald közötti nagy csatát leszámítva, aminek viszont mindenki tudja a végkimenetelét), másrészt

a transzneműek ellen irányuló folyamatos tweetjeivel Rowlinggal már nem feltétlenül számolnak a stúdiónál a jövőben a PR-kampányok során.

Így alakulhatott, hogy míg az olyan franchise-filmek esetében, mint a Dűne vagy a Wonder Woman 1984 a Warner mindössze pár napot várt a folytatások bejelentésével, a Legendás állatok negyedik részének nemhogy kitűzött premierdátuma, de még kész forgatókönyve sincs.

Amennyiben most elkezdenék a munkát, a Variety becslése szerint 2025-ben érkezhetne meg az újabb Göthe Salmander-kaland, ami még mindig csak három év kihagyás lenne ahhoz a négy évhez képest, ami a második és a harmadik rész között telt el – de egyáltalán nem biztos, hogy érdemes lenne ilyen nagy hiátus után feltámasztani a franchise-t. Főleg, mivel a Harry Potter-rajongók sem lesznek fiatalabbak, és érdeklődésük esetleg más irányba fordulhat; új rajongói generációkat pedig a siralmas box office-eredmények alapján nem igazán tudtak meghódítani.


Egyelőre sem a Warner, sem Rowling nem kommentálták a dolgot, de ezek után egyáltalán nem lenne meglepő, ha a korábban tervezett Legendás állatok-filmek mennének a levesbe. Az is erre utal, hogy – ahogy arról nemrégiben mi is beszámoltunk

a cég valamilyen formában vissza akar térni a Harry Potter-filmekhez.

Ennek legkézenfekvőbb módja az lenne, ha megfilmesítenék a Potter-regények közvetlen folytatásaként készült Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabot, de erre vonatkozóan egyelőre nem szivárogtak még ki konkrét tervek. A Potter-franchise mellett pedig a Warnernek meg kell oldania a DC-filmek kérdését is (egy újabb franchise, amelyre a bejelentés szerint a jövőben koncentrálni szeretnének), amelyek népszerűsége még mindig nem tudta elérni a Marvel mozis univerzumét.



(via Variety)