Lenyomta a Top Gun a Titanicot

Tom Cruise nosztalgiamozija sikert sikerre halmoz: most épp minden idők Észak-Amerikában legjobban jövedelmező filmjeinek toplistáját próbálja bevenni, sikerrel.

Mindez úgy sikerült a Top Gun-folytatásnak, hogy az elmúlt hétvégén elérte a 662 millió dolláros jegybevételi eredményt, amivel a hazai TOP10-ben (azaz az észak-amerikai mozikban legjobban teljesítő filmek tízes listáján) átvette a hetedik helyet a szintén rendkívül népszerű Titanictól. Ami a nemzetközi bevételeket illeti, ott még tartja magát James Cameron alkotása (több mint 2,2 milliárd dollárral a bronzérmes), de a Top Gun: Maverick hamarosan itt is bekerülhet a legjobb tíz közé, hiszen jelenleg 1,353 milliárd dollárral a tizenharmadik helyen tanyázik.

Tom Cruise idén júniusban a Top Gun: Maverick koreai premierjén Szöulban. Forrás: Han Myung-Gu / Getty Images for Paramount Pictures


A szakértők azt is kiemelik, hogy a Top Gun 2. ezt a kiemelkedő teljesítményt úgy érte el, hogy Kínában és Oroszországban be sem mutatták (pedig mindkét ország hatalmas piacot jelent). A film diadalútja pedig még tart, szóval

minden esélye megvan rá, hogy a hazai, észak-amerikai sikerlistán lenyomja a hatodik helyezett Bosszúállók: Végtelen háborút is, ami 679 millió dollár körül jár.

Az is hatalmas szó, hogy a Covid idejében a Maverick ilyen sokáig a mozikban tudott maradni, hiszen már májusban bemutatták, és a jó kritikáknak és a szájreklámnak köszönhetően azóta sem kopott ki. Az évtizedekkel az első film után érkezett folytatás 160,5 millió dollárral először az emlékezet napja (Memorial Day) utáni legjobb nyitó hétvége rekordját döntötte meg, majd nem kevesebb mint tíz héten keresztül sikerült az észak-amerikai TOP5-ben maradnia.

Ami pedig a friss premiereket illeti: a Brad Pitt nevével fémjelzett A gyilkos járat 30,1 millió dollárt keresett az észak-amerikai mozikban az elmúlt hétvégén. Ez a szám tisztes eredménynek számít, azaz arra bőven elég volt, hogy az alkotás az aktuális toplista élére kerüljön, de Jeff Bock, az Exhibitor Relations nevű szakmai cég vezető elemzője szerint

ahhoz még nem elég, hogy a 90 millió dolláros büdzséből készült mozi valódi nyereségre tegyen szert.

Bock nyilatkozata alapján egy ekkora filmnek jobb számokat kellett volna hoznia, de mivel egész augusztusban nem akad majd túl sok kihívója (ami a többi premiert illeti), van esélye a javításra.


(via Variety)