Logan visszatér, ráadásul fekete-fehérben

Ilyen az, amikor a rajongók nagyon szeretnének valamit, James Mangold rendező meghajolt a nép akarata előtt és elkészítette a Logan – a Farkas fekete-fehér verzióját, ami moziba is kerül. Csak nem nálunk.

A Logan - Farkas más volt, mint az átlagos szuperhősfilm, karosabb, komolyabb, nehezebben feldolgozható témákat érintett és, ahogy azt mi is megírtuk, részben úgy működött, mint egy klasszikus westernfilm.  A rajongók imádták, a kritikusok dicsérték és sokan rögtön azon kezdtek el agyalni, hogyan lehetne mindez még jobb. Talán a westernfilmek kapcsán, vagy máshogy, más film kapcsán, ki tudja, de hamar előkerült az ötlet: milyen faszánkós lenne a film fekete-fehérben. Szó szót követett, és a rajongók még egy fekete-fehér előzetest is készítettek, ami nagy népszerűségnek örvendett, az ötlet pedig James Mangold rendezőt is foglalkoztatni kezdte, aki a minap ezzel a Twitter üzenettel lepte meg az isten adta népet: „Egy ötlet: a hardcore fekete-fehér imádó LOGAN rajongók ne csináljanak terveket május 16-nak estéjére..”

Vagyis elkészült a Logan igazi fekete-fehér verziója, amiről a rendező azt is elárulta, hogy nem egyszerűen levették a kópiáról a színeket, hanem újrafényeztek és újrakalibráltak mindent a kópia világon. Ilyesmire persze volt már példa korábban is, nevezetesen George Miller is megcsinálta a Mad Max: A harag útja saját „színtelen” verzióját Black and Chrome kiadás néven, ám az „csak” a film hatlemezes gyűjtői DVD dobozában található meg. A fekete-fehér Logan film is kijön majd a film Blu-ray verziójában, de előtte moziban is játszani fogják. Azt nem tudni, hogy csak az említett dátumon, május 16-án vetítik vagy máskor is, ez nyilván a jegyelővételtől és mástól is függ, mindenesetre a dolog precedens értékű, részben azért, mert itt tényleg a rajongókat szolgálja ki a rendező, részben azért, mert jól illusztrálja, hogy igenis lehet egy filmnek a mozikban is utóélete hónapokkal az eredeti bemutató után.

Logan És tegyük hozzá, maga a karakter is megérdemli ezt az utóéletet, hiszen Hugh Jackman 17 év és kilenc film után búcsúzott el Logan / Farkas szerepétől és ezzel minden idők legnépszerűbb mozis szuperhősévé vált - Patrick Stewart ról nem is beszélve, aki Charles Xaviert búcsúztatta el. Igaz, X Professzornak még egy van egy fiatakori énje, akit később is láthatunk még az X-Men filmes univerzumban. Azon viszont csodálkoznék, ha ez a verzió a magyar mozikba is eljutna.

Logan