Másnapos filmek

Itt a fesztiválszezon, hét ágra süt a nap, szárnyal a kedv, és le-legurul néhány pofa sör, pohárka ital. Csak utána az a fránya másnap ne lenne... Összeszedtünk néhány filmet, amiben a szereplők nem átallnak sokat inni, és nyilván ők sem kerülhetik el a macskajajt.

Minél idősebb az ember, annál nehezebben viseli a másnaposságot, pedig, lássuk be, a fesztiválszezon kellős közepén nem olyan egyszerű megoldani, hogy végül ne lerongyolódva, eltompulva és szétrobbanni akaró fejjel támolyogjon haza. És ilyenkor még elaludni sem egyszerű, pedig oly jól esne egy kis megnyugvás. Az elgyötört forgolódáshoz nem mindegy, hogy milyen filmet választunk, hogy legalább lefoglaljuk magunkat.

De mik is a fő szempontok?

  • Ne legyen hangos, mert attól csak még rosszabb lesz.
  • Ne legyen gyors, mert így is forog körülötted a világ.
  • Ne kelljen rajta gondolkodni, úgysem fog menni.
  • Ne legyen nyomasztó, hiszen elég maga a másnaposság is.
  • Lehetőleg vicces legyen, segíthet elviselni a nyomorultságot.
  • Az se baj, ha már láttad, előbb-utóbb úgyis bealszol. (Végre.)

Most mégis olyan filmeket válogattunk, amelyekben fontos szerepe van az ivásnak, így természetesen a másnaposságnak is.

 

A nagy Lebowski

Ugyan a Töki általában egész kellemesen elvan,  teng-leng az életben, de nem nagyon tudja, mi folyik körülötte. És ugyan - ahogy ő nevezi - a mariskától pislog olyan laposakat, de alkohollal is jócskán ellátja magát, hiszen naphosszat fehér oroszt iszogat. Ez a vodka-kávélikőr-tej/tejszín koktél nagyon finom, de veszélyes ital, mert tejeskávé íze van, és mi tagadás, itatja magát. 

 

Törzsvendég

A zseniális Charles Bukowski az elcseszett életűek krónikása, szövegei egytől egyig alkoholban és keserűségben úsznak, ugyanakkor kiröhögik ezt az élet nevezetű vásári komédiát. A Törzsvendégnek maga írta a forgatókönyvét, és a szerző állandó alteregóját, Henry Chinaski-t Mickey Rourke játssza, aki számára cseppet sem ismeretlen ez a közeg. Bukowski Tótumfaktum című regényét is megfilmesítették, ebben Matt Dillon alakítja az alkesz költőt irodalmi megfelelőjét.

 

Macska-jaj

A magyar cím (kötőjel nélkül) ugyan a másnaposság szinonimája, de itt inkább a féktelen dínomdánomra és a bolondos történetre utal. Emir Kusturica legnépszerűbb kultfilmje egy eszeveszett lakodalom története, és mint minden tisztességes lagziban, esznek-isznak, főleg isznak. Meg lövöldöznek.

 

Las Vegas, végállomás

Mielőtt teljesen megbolondult volna, Nicolas Cage kapott egy Oscart a végstádiumban lévő alkoholista szerepéért, aki azért megy el Las Vegasba, hogy halálra piálja magát. A színész többek között úgy készült a filmre, hogy rendre felvette, hogyan viselkedik és beszél részegen - és egy olyan hiteles, borzasztóan megrázó alakítást nyújt, amit jó ideig garantáltan nem tudunk elfelejteni. 

 

Káposztaleves

Louis De Funes utolsó előtti filmje elsőre egy eszement, bugyuta vígjátéknak tűnik: Claude és a Puklis, a két öregember jó szomszédok, és mivel mindketten egyedül élnek, azzal telnek a napjaik, hogy káposztalevest esznek és isszák a töltetet. Ám a káposztalevestől nagyokat durrogtatnak, és ezt meghallván egyszer csak leszáll egy ufó, benne egy műanyag anorákos, idétlen földönkívülivel, Csodabogárral,  akinek megízlik a leves és persze a töltet is.  Ugye milyen hülyeség? Pedig ez csak a felszín, mert mögötte egy gyönyörű és végtelenül szomorú mese rejtezik az öregségről, a magányról és a halálról.

 

Torrente

A spanyolok egyik legnépszerűbb exportcikke a gusztustalan, tahó, szexista, drogos, korrupt és alkesz rendőr - már az első rész főcímében ipari mennyiségű szeszt gurít le.  De fölösleges is bemutatni, hiszen a jó José Luist mindenki ismeri, és elgondolkodtató, hogy Spanyolországon kívül nálunk a legnépszerűbb, bár ehhez nyilván Csuja Imre zseniális szinkronja is hozzájárult.

 

Másnaposok

Magától értetődik, hogy a később trilógiává duzzadt vígjáték is felkerült a listára. A csapatnyi fickó Vegasban legénybúcsúzik, és a fiúk jócskán kirúgnak a hámból, mert másnap semmire sem emlékeznek. Pedig lenne mire: egyikük eltűnik, a hotelszoba szétverve, egy tigris a fürdőszobában, egy csecsemő a cipős fiókban és Mike Tyson a nappaliban. Így megy ez.