Még 5 kínzó kérdés a Vissza a jövőbe-filmek kapcsán

Miért nem semmisül meg a világegyetem, amikor a két Jennifer meglátja egymást? Hová tűnt az öreg Biff? Évtizedek teltek el az időutazó DeLorean felbukkanása óta, mégis sok a megválaszolatlan kérdés...

Május elején óriási sikert aratott a PORT.hu-olvasók körében az 5 kínzó kérdés a Vissza a jövőbbe-filmek kapcsán című cikkünk. Ezen persze nem nagyon van mit csodálkozni, elvégre Robert Zemeckis és Bob Gale kultikus trilógiája zseniális karaktereivel, vicces párbeszédeivel és az időben ide-oda ugráló DeLorean sportkocsival a mai napig Hollywood egyik legnépszerűbb produktuma (amihez csak azért nem készült mindmáig negyedik rész, mert az ötletgazda alkotópáros csak a képregényes folytatásokra adta áldását).

Forrás: UIP-Duna Film


Csakhogy ezt a kultikus trilógiát sem kerülhette el az időutazós filmek örök mumusa: az időparadoxon és az ebből adódó bakik. Amiből a rajongók igencsak sokat felfedeztek már, ám szerencsére ezeknek a kínzó kérdéseknek a többségére vagy maga a három film ad logikus magyarázatot, vagy a készítők adtak rá választ korábbi interjúikban. Íme tehát még öt kínzó kérdés a Vissza a jövőbbe-filmek kapcsán (a Looper listája nyomán).

 

1. Hogy tudott összejönni Lorraine és a teszetosza George fiuk, Marty segítsége nélkül?

Az első Vissza a jövőbe vége felé Martyt bezárják a zenészek kocsijának csomagtartójába, majd Biff erőszakoskodni kezd Marty anyjával, Lorraine-nel. Végül Marty apja, George a lány segítségére siet, és kiüti Biffet, aki eszméletlenül elterül a betonon. Lorraine és George ezután visszamennek a bálba, ám itt egy korábban sosem látott másik diák szintén erőszakoskodni kezd Lorraine-nel, és arra kényszeríti, hogy inkább vele táncoljon. Az immáron magabiztos George azonban elzavarja a bunkót, majd elcsattan a szerelmesek első csókja – Marty jövőbeli megszületése így már biztos!


Csakhogy George azért volt ezekben a konfliktusokban ennyire magabiztos, mert napokon keresztül saját jövőbeli fiával, Martyval lógott, aki révén szerzett egy kis önbizalmat. Így hát jogosan vetődhet fel a kérdés: az eredeti idősíkban hogy tudott egyáltalán a nyámnyila George sikeresen összejönni Lorraine-nel, és miként volt képes egy este alatt két nyomakodó suttyót is profin leszerelni? Erre a kérdésre tulajdonképpen könnyű válaszolni:

ha Marty nem utazott volna vissza az időben, akkor a szerelmes George sokkal korábban elkezdett volna táncolni Lorraine-nel a bálon, és már jóval a bunkók akcióba lendülése előtt csókolóztak volna.

 

2. Hová tűnt az öreg Biff?

A Vissza a jövőbe 2. játékidejének nagy része ugyebár azzal telik, hogy Marty és a Doki megpróbálják helyrehozni a káoszt, amit Biff okozott, miután visszautazott az időben, és átadott fiatalkori énjének egy sportalmanachot, amiből így az ifjú Biff előre tudta az 1950 és 2000 között lezajlott meccsek eredményeit, és azokra fogadásokat kötve milliomos gengsztercézár lett belőle. Ám miután az öreg Biffnek sikerül ellopnia a DeLoreant, majd visszautazni vele 1955-be és végül épségben visszatérni 2015-be, ott rejtélyes módon eltűnik a filmből, és soha többé nem látjuk.


Bob Gale és Robert Zemeckis eredetileg meg akarták mutatni az öreg Biffet, amint egy kocsi mögött kuporogva izzad és a mellkasát markolássza, miközben kifakul a valóságból (pont ahogy Marty is rosszul lett és áttetszővé kezdett válni a keze, amikor gitározni akart az 1955-ös bulin) – ez azonban végül ki lett vágva a filmből. Biff így valószínűleg nem a 2015-ös jövőben, hanem sokkal korábban halt meg: Lorraine lőtte agyon, amikor 1985-ben folyton zsarnokoskodott fölötte. Más értelmezések szerint az öreg Biff egyszerűen szívrohamot kaphatott az időutazás okozta sokktól, ezért masszírozta a kivágott jelenetben a mellkasát.

 

3. Hogy tud a DeLorean utazni az időben, ha belecsap a villám?

A Doki megbütykölt DeLoreanjának mindig el kell érnie az időutazás előtt a 88 mérföld/órás sebességet, mielőtt aktiválódna a fluxuskondenzátor, ami a Vissza a jövőbe-filmek időutazásának legfőbb kulcsa.

A DeLorean azonban a Vissza a jövőbe 2 . végén 1885-be, a vadnyugatra kerül vissza, miután villámcsapás éri – ez azonban a franchise-ban lefektetett szabályok szerint nem is lenne lehetséges.


A megoldást részben a film végén, a Doki Martynak küldött levele közli: a villámcsapás túlterhelte a DeLorean időáramköreit, és aktiválta a fluxuskondenzátort. Bob Gale és Robert Zemeckis később azt nyilatkozták, hogy a villám gyors pörgésre kényszerítette az autót, melynek következtében a DeLorean forgás közben sikeresen elérte a 88 mérföld/órás sebességet. Egyébként látható is a jelenetben, hogy lángnyelvek jelennek meg a levegőben a villámcsapás után eltűnő kocsi helyén – és mivel a DeLorean mindig kisebb-nagyobb tüzeket hagy maga után, amikor előre- vagy hátrafelé ugrik az időben, ezek a lángok is egyértelműen a sikeres időutazás bizonyítékai.

 

4. Miért ájul el mindkét Jennifer, amikor meglátják egymást?

A Vissza a jövőbe 2.-ben nem kevés purparlét okoz, hogy Marty és a Doki mellett Marty barátnője, Jennifer is elkeveredik 1985-ből 2015-be. Bár a Doki egy futurisztikus kütyüvel kiüti Jennifert, megakadályozva ezzel, hogy túl sokat tudjon meg a jövőről, amikor magára hagyják egy sikátorban, a rendőrök felfedezik a lányt, és egy ujjlenyomat-azonosítás után elviszik jövőbeli otthonába. Itt Jennifer találkozik jövőbeli önmagával, és mindkét figura azonnal elájul

– csakhogy soha nem magyarázta meg senki, tulajdonképpen miért is. 


Pedig a Doki korábban már felvázolt egy forgatókönyvet arra nézvést, milyen következményei lehetnek, ha Jennifer szembetalálkozik jövőbeli önmagával. Csak a nézők ebből valószínűleg egyedül a téridő-kontinuum felborulását és a világegyetem megsemmisülését jegyezték meg:

Két lehetőséget látok. Az első: ha meglátja a 30 évvel idősebb önmagát, sokkot kap, és azonnal elájul.

A második: a találkozás időparadoxont hoz létre, melynek következtében olyan láncreakció keletkezhet, amitől felborul az egész téridő-kontinuum, és megsemmisül a világegyetem. Ez persze a legrosszabb eshetőség. Szerencsés estben csak a mi galaxisunk fog megsemmisülni.


A film készítői szerint a fiatal Jennifer valóban a fentebb vázolt sokk miatt ájul el: bár fel volt készülve a találkozás lehetőségére, mégis megijedt, amikor a valóságban is meglátta 30 évvel öregebb énjét. Az idősebb Jennifer pedig amiatt rogyott össze, mert bár nyilvánvalóan felismerte fiatalabb énjét, nem volt felkészülve arra, hogy hazaérve pont őt fogja megpillantani az ajtóban. Ezzel szemben például amikor a jövőbeli Biff kapcsolatba lépett a fiatalabb énjével, akkor azért nem ájult el egyikük sem, mert az öreg pontosan tudta, kinek fogja átadni a sportújságot. A tizenéves változat viszont nem ismerte fel saját magát, így érthető módon nem is ájult el, mert nem tudta sokkolni egy vadidegen, habókos vénember látványa.

 

5. Honnan tudott Marty az álló óramutatóról, ha az a múltban nem is állt meg?

A Vissza a jövőbe fináléjában Marty és Doki kihasználják a villámcsapás erejét, hogy a DeLorean áramot kapjon, és Marty visszautazhasson 1955-ből 1985-be. A páros pontosan tudja, mikor csap bele a bíróság épületének toronyórájába a villám. A villámcsapás ugyanis tönkretette az óra szerkezetét, és megállította a mutatókat 10 óra 4 percnél. Marty erről 1985-ben szerez tudomást, amikor a kezébe nyomnak egy szórólapot a város történelmi nevezetességéről: a bíróság épületének órájáról és megállásának körülményeiről.


Ahhoz, hogy a villámlásból származó energiát a DeLoreanbe juttassa a múltban, a Doki kábeleket rögzített az óra tetejéről az útra. Viszont mivel az elektromosság végigfutott egészen a kocsiig, a villám végül feltehetően egyáltalán nem tett kárt az órában. Ez viszont azt jelenti, hogy a mutatók sosem álltak meg, vagyis nem őrizték meg örökre a 10:04-es időpontot. Csakhogy ez máris egy időparadoxont eredményez: honnan tudják a városiak 1985-ben, hogy mikor volt a múltbéli villámcsapás, ha az a villám valójában sosem tett kárt az órában, és annak soha nem álltak meg a mutatói?


Erre a kérdésre két lehetséges válasz is létezik.

  • Az első: az óra mégiscsak megállt, hiszen Doki az utolsó pillanatban rátekerte a kábelt az egyik mutatóra, hogy lehuppanhasson a földre, összedugni az ott szétesett vezetéket. Így a villámcsapás akár meg is rongálhatta végül az órát.
  • A második: Marty sikeres hazajuttatása után a Doki maga rongálta meg az órát. Így gondoskodott arról, hogy a mutatók 10:04-kor mégis megálljanak, megakadályozva ezzel egy esetleges időparadoxont, amiről ő tudta a legjobban, mekkora veszélyt hordozhat magában.