Még ma is drukkolunk, hogy Jack másszon már fel arra a nyomorult ajtóra - Titanic

Húsz éves a legendás óceánjáró tragédiájáról szóló film, és James Cameron annyi rekordot megdöntött vele, hogy azóta is csak ő tudta lekörözni.

1997. december 14-én mutatták be az Egyesült Államokban James Cameron Titanicját, ami mintegy 2,2 milliárd dolláros összbevételével a világ legsikeresebb filmje volt - egészen 2009-ig, amikor a rendező ráhúzott a saját rekordjára az Avatar 2,8 milliárdjával. A Titanicot 14 Oscarra jelölték, amiből 11-et meg is kapott   a legjobb film, rendező, látványtervezés, filmzene, operatőr, betétdal, jelmez, vizuális effektek, vágás, hangkeverés és hangvágás kategóriákban.

A Titanic katasztrófája

Az elsüllyeszthetetlennek tartott RMS Titanic korának legnagyobb hajója volt: legnagyobb szélessége 28 méter, hossza 270 méter, magassága pedig 53 méter. Eredetileg 64 mentőcsónak szerepelt az építési tervekben, de az "elsüllyeszthetetlensége" miatt, és arra hivatkozva, hogy túl sok helyet foglalnának el az utazóközönség elől, végül csak húszat helyeztek el. A hajó 1912. április 14-én éjfél előtt az új-fundlandi partóktól jó 800 kilométernyire jégheggyel ütközött, majd két és fél óra múlva elsüllyedt.  Az ütközés okai közt többek közt a nehéz látási viszonyok és az óriási hajó nehézkes manőverezőképessége szerepelt, illetve az, hogy a kapitány nem vette elég komolyan a jéghegyekről szóló figyelmeztetéseket, és máig sem tisztázott, miért nem csökkentették a hajó sebességét. 2207-en (1316 utas és a 891 fős legénység) tartózkodott a fedélzeten, a mentőcsónakokban pedig csak 1178 volt, de azt sem használták ki a menekülés folyamán: volt olyan, amit úgy eresztettek vízre, hogy a 40 fős csónakban mindössze 12-en ültek. A katasztrófát összesen 705-en élték túl. A legénységből sokan meghaltak, köztük a hajó kapitánya és két legmagasabb rangú tisztje, az utasok közül az első osztályról menekültek meg a legtöbben, míg a legtöbb halálos áldozat a fedélközben utazók körül került ki. (forrás: Wikipedia)

Forrás: George Grantham Bain Collection - U.S. Library of Congress

 

 

Merülés a tengerfenékre

James Cameront lenyűgözték a hajóroncsok, és ahogy nevezte, számára a Titanic volt a "roncsok Mount Everestje". Miután megnézte egy orosz-amerikai-kanadai kutatócsoport IMAX-filmjét a Titanic négy kilométer mélyen lévő roncsairól, házalni kezdett hollywoodi stúdióknál, hogy finanszírozzanak egy hasonló filmet, mert ő is le akart merülni a tengerfenékre. Elkezdett gondolkodni egy történeten, amiben a tragédiát fikciós elemekkel színezte, és egy Rómeó és Júlia-szerű sztoriként vázolta fel a 20th Century Fox vezetőinek, akik kételkedtek ugyan a film sikerében, de mivel szerettek volna hosszú távon együtt dolgozni Cameronnal, rábólintottak. A rendezőnek sikerült meggyőznie őket, hogy promóciónak is kiváló, ha a valódi roncsokat mutató képsorokat is használnak a filmben, ezért két éven keresztül tizenkét merülést is végrehajtott - több időt töltött a hajónál, mint az eredeti utasok. Testvérével együtt, Mike-kal kifejlesztett egy speciális mélytengeri kamerát is, ami kibírta az óriási nyomást. A roncsok vizsgálata közben tisztázódott az is, hogy a hajó végül kettétört, mert korábban túlélők beszámolói alapján az volt az általános meggyőződés, hogy egy darabban süllyedt el. Az 1958-as A Titanic éjszakájában is ennek megfelelően mutatták be a luxushajó pusztulását.

 

Hitelesség

Egy dolog olvasni, hallani valamiről, és megpróbálni beleélni magad, és másik a saját szemeddel látni. Cameron a roncsokat alaposan bejárva érezte át igazán a Titanic tragédiáját. A merülések végeztével nekiállt a forgatókönyvnek. Összeállított egy hihetetlenül részletes időrendet a katasztrófáról. Tisztelettel kívánt adózni az áldozatok emlékének, így hat hónapon keresztül csak az utasok és a legénység minél alaposabb megismerésével foglalkozott. (Noha Jack Dawson teljesen kitalált karakter, a forgatókönyv megírása után Cameron felfedezte, hogy a Titanic áldozatai közt valóban volt egy J. Dawson nevű férfi.)

A Titanicot építő hajógyár, a Harland and Wolff beengedte a stábot az archívumába, így tanulmányozhatták az eredeti tervrajzokat. Fotók alapján, és szakértők segítségével a lehető legpontosabban rekonstruálták a berendezést. A filmben fontos szerepet játszó, díszes lépcsősort 30%-kal kiszélesítették, ám minden egyéb tekintetben megegyezett az eredetivel. A lépcső pusztulását csak egyszer vehették fel, mert a beáramló víztömeg megsemmisítette a díszletet.

Persze be-becsúsztak bakik, illetve a dramaturgia vagy a hatás érdekében több részletet is megváltoztattak. Csak néhány közülük: a harmadosztályú utasokat nem zárták be a fedélközbe, amikor elkezdték a hajó kiürítését, ők is ugyanolyan jogot élveztek, mint a magasabb osztályon utazók. Jack sehogy sem tudott volna belógni az első osztályra, mert szigorúan elkülönítették a társadalmi osztályoknak megfelelő hajószakaszokat. William Murdoch, a Titanic elsőtisztje a valóságban segített az utasok menekítésében, és több mentőcsónak leeresztését is aktívan irámyította, míg a filmben meglehetősen  gyáván viselkedik. Scott Neeson, a 20th Century Fox akkori alelnöke személyesen látogatott el a skóciai Dalbeattiebe, ahol Murdocht azóta is hősként tisztelték, hogy bocsánatot kérjen a férfi 80 éves unokaöccsétől. 

Az azonban bizonyos, hogy a zenekar tényleg a fedélzeten maradt, és rendületlenül tovább játszottak, de hogy mit, azt nem tudni pontosan, a filmben  a Nearer My God To Thee (Közelebb, közelebb, Uram, hozzád!)  című keresztény himnuszt játsszák, de ez a legnagyobb valószínűség szerint legenda.

 

Díszletek

A mexikói Playas de Rosarito mellett felhúztak egy egész stúdiót a filmhez, ott építették meg a Titanic mását - és egy 68 millió literes tartályt, amelyben a süllyedés forgathatták. Az A fedélzetet és a csónakfedélzetet építették meg teljesen - a hajó többi része lényegében csak váz volt, amit később az utómunkák során, trükkökkel egészítettek teljessé. Az egész óriási díszletet meg tudták dönteni a süllyedéshez, illetve a tatfedélzetet külön megépítették, méghozzá úgy, hogy gyorsan függőleges helyzetbe tudják mozdítani, a hajó kettétörésének felvételeihez.

 

"Draw Me Like One of Your French Girls"

Ez a mondat mémmé vált, és a jelenet, amiben elhangzik volt Winslet és DiCaprio első közös forgatási élménye - ez már csak azért is emlékezetes lehetett, mert Winslet pucérra vetkőzik, hogy a fiú lerajzolhassa, és mindkettejük zavara természetes volt. 

A portrét Cameron rajzolta, és a rajzról készült közeliken is az ő kezét láthatjuk (bár trükkösen, mert ő bal-, míg DiCaprio jobbkezes), amint a ceruzát fogja.  2014-ben A beavatott díszbemutatóján egy rajongó a grafika reprodukciójára szeretett volna autogramot kérni, de a színésznő nem volt hajlandó aláírni. Bevallása szerint a rajz egész életében üldözi őt, és rettenetesen zavarba ejti. Az eredeti egyébként 2011-ben egy aukción kelt el 16 ezer dollárért.

 

  • A gépészeket kifejezetten alacsony statiszták alakítják, hogy a Titanicot mozgató óriási masinák még hatalmasabbnak tűnjenek.
  • Cameron a 150 fontosabb statisztának elmesélte a karakter háttérsztoriját és személyiségét. 
  • A film több pénzbe került, mint maga a Titanic: az 1910-12 közt épült hajó 1,5 millió fontba, azaz 7,5 millió dollárba került, ami az 1997-es árfolyamon 120-150 millió dollárnak felelt meg. 
  • A kaszkadőrök biztonsága érdekében a díszlethajó bizonyos részeit habszivacsból készítették.
  • A forgalmazó Paramount stúdiónak új kópiákat kellett küldenie a moziknak, mert azok a rengeteg  vetítéstől szó szerint elhasználódtak.
  • A jelenben játszódó részeket az Akagyemik Msztyiszlav Keldis nevű orosz kutatóhajón rögzítették - innen merültek le a roncsokhoz is. Az utolsó forgatási napon valaki, ki tudja, miért, angyalport szórt a stáb ételébe, és több tucatnyian kórházba kerültek.
  • A forgatáson sokan megfáztak, tüdőgyulladást  kaptak, köztük Kate Winslet is, aki nem akart a jelmez alatt búvárruhát viselni, ami melegen tartotta volna.
  • Cameron nem akart a filmhez betétdalt, de James Horner zeneszerző suttyomban írt egy dalt Celine Dionnak, ami végül elnyerte a rendező tetszését.

No de hogy is van azzal a bizonyos ajtóval, amin Rose kuporog a film végén?

Mi is írtunk már a Titanic legnagyobb hibájáról, és Kate Winslet is viccesen megmutatta, hogy mennyire nehezen hihető jelenet. James Cameron frappáns választ adott, mután már húsz éve mindenki ezzel nyüstöli: azért kellett Jacknek meghalnia, mert ez állt a forgatókönyvben. Ennyi.