Még mindig elbűvölő a vizilónyúl!

Bár Cannes-ban nem aratott osztatlan sikert, a Netflix hamarosan bemutatja a koreai rendezőzseni, Joon-ho Bong cuki szörnyfilmjét, az Okját, ami egyszerre szatíra és thriller, és Tilda SWointon benne a gonosz.

Több oka is volt annak, hogy Joon-ho Bong (Snowpiercer – Túlélők viadala) új filmje várakozáson alul teljesített a Cannes-i Filmfesztiválon, de egyik sem magával a filmmel volt kapcsolatos.  Sőt, a kritikusok kifejezetten szerették a filmet – Cannes-ba csak kritikusok és forgalmazók jutnak el, így a nagyközönség reakciójára még várnunk kell a június 28. premierig – ekkor hozza ki a filmet a Netflix. Addig is kijött az Okja második előzetes, ami elsővel ellentétben nem az akcióra koncentrál, merthogy abból is van bőven, hanem a két főhősre, Okjára és Mijára.

Okja egy hatalmas, barátságos állat, olyan, mint egy túlméretezett víziló egy nyúl lekonyuló füleivel, Mija pedig a barátja, vagy talán a gazdája, és együtt élnek békésen egy dél-koreai erdő mélyén, míg meg nem jelenik egy élelmiszeripari óriáscég, akik egész jövőjüket a lényre alapoznák, amit könnyű tenyészteni, kicsi az ökológiai lábnyoma és nagyon finom a húsa. El is viszik magukkal Okját Amerikába, de a lány is nekivág a világnak, hogy visszaszerezze legjobb barátját, szövetségesei pedig radikális környezetvédők lesznek – akiknek szintén megvannak a maguk külön céljai.

Okja

Akik ismerik Joon-ho Bong munkásságát, tudják, hogy nagyjából egy évtizede ő készítette el korunk egyik legjobb szörnyfilmjét, a 2006-os A gazdatestet, ami egyben műfaji bravúr is volt, hiszen volt benne családi film, horror, thriller és még féltucatnyi más műfaj. Azt a filmjét a rendező még odahaza, Dél-Koreában csinálta, kérdés, hogy Hollywoodban hagytak-e neki ugyanannyi alkotói szabadságot. Merthogy ez elsősorban hollywoodi film, teletömve igazi sztárokkal, mint a gonosz multi elnökét alakító Tilda Swinton, az ökoterroristákat vezető Paul Dano, vagy Jake Gyllenhaal, akinek a szerepéről keveset tudni, ebben a keserédes előzetesben csak egy pillanatra látni, amint idétlenül vihog.

Okja

A kritikusok szerint azonban Ahn Seo-hyun, a Miját alakító ismeretlen gyerekszínész mindenkit lejátszik a vászonról, és a sorozatrajongóknak is jutott nagy kedvenc, a The Walking Deadből már „kiiktatott” Steven Yeun lesz az egyik valóban pozitív szereplő – merthogy a rendkívül látványos trailer azt sejteti, hogy a nézőknek lesz pár meglepetésben része. Egy kis szerencsével megkapjuk A gazdatest családbarát verzióját Dumbóval a főszerepben, merthogy Okja kicsit rá is emlékeztet, bár repülni nem tud, de méretéhez képest nagyon mozgékony.

Okja