Még Stephen Kingnek is nagyon fáj a Barbie mellőzése

Felzaklatta a Barbie-rajongókat, hogy se Margot Robbie, se Greta Gerwig rendező nem kapott Oscar-jelölést.

Kihirdették tegnap az Oscar-jelöléseket, és ahogy az borítékolható volt, sokan nehezményezték, hogy a Greta Gerwig, a Barbie rendezője nem kapott jelölést a rendezői kategóriában, illetve a főszereplő, Margot Robbie sem, miközben a Kent alakító Ryan Gosling mellékszereplőként megkapta az elismerést.

Gosling a közleményében ezt szóvá is tette:

"Rendkívül megtisztelő, hogy a kollégáim ilyen figyelemre méltó művészek mellett jelöltek egy olyan évben, amikor ennyi nagyszerű filmet láthatunk. És soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de az is hihetetlenül megtisztelő, és büszke vagyok, hogy egy Ken nevű műanyag baba megformálásáért jelöltek. De nincs Ken Barbie nélkül, és nincs Barbie-film Greta Gerwig és Margot Robbie nélkül, a két ember nélkül, akik a leginkább felelősek ezért a történelmet író, világszerte ünnepelt filmért. Az ő tehetségük, szívósságuk és zsenialitásuk nélkül senki számára sem lenne lehetséges az elismerés a filmben. Ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok, amiért nem jelölték őket a saját kategóriájukban, az még enyhe kifejezés lenne. Szemben minden elvárással, pusztán egy pár lelketlen, hiányos öltözetű és szerencsére ágyék nélküli babával, megnevettettek minket, összetörték a szívünket, megpiszkálták a kultúrát és történelmet írtak. A munkájukat el kellene ismerni a többi nagyon is megérdemelt jelölttel együtt"

- írta a színész, hozzátéve, hogy azért nagyon örül a mellékszerepben jelölt America Ferrera sikerének.

Az nem meglepő, hogy a Barbie-film rajongói is a közösségi médiában fejezték ki a döbbenetüket, és többségük úgy látja, nagyon ironikus, és szembe megy a film üzenetével, hogy amíg Gerwig és Margot nem kapott jelölést, addig Gosling igen.

Az egy fokkal meglepőbb, hogy még a horrorpápa Stephen King is nyilvánosan értetlenkedett a döntés miatt. „Greta Gerwig nem kap jelölést? Ez tényleg igaz?” - tette fel a költői kérdést, majd megfogalmazta a tanulságot is, mi szerint

 az Oscar-jelölések és a mozinézők ízlése nagyjából elvált egymástól."

De igaza van-e Kingnek és a többi Barbie-rajongónak?

Annyiban biztos nem, hogy az Akadémia mellőzte volna a filmet, hiszen összesen 8 jelölést kapott, és a legfontosabb kategóriában, a legjobb film mezőnyében is érdekelt. És az sem igaz, hogy az idei Oscar-jelölések nem tükrözik a közízlést: az év két legnagyobb bevételt hozó filmje, a Barbie és az Oppenheimer összesen 21 jelölést kapott.

Gerwig, aki a Lady Birdért már kapott rendezői jelölést, valóban csalódott lehet, hogy most kimaradt, cserébe elmondhatja magáról, hogy mindhárom filmje miatt kapott forgatókönyv-jelölést.

Tény az is, hogy az Akadémia történelmileg sokáig mellőzte a női rendezőket, de attól még, hogy Gerwiget nem jelölték, egy másik női rendezőt, az Egy bukás anatómiáját jegyző Justine Triet-t igen. Emellett az Oscar történetében először fordult elő, hogy a legjobb filmre jelöltek közül hármat is nők rendeztek (Barbie, Egy bukás anatómiája, Előző életek). A Barbie pedig a többi Oscar-kategóriában megfelelő elismerésben részesült, képviselve a mozilátogató közönség ízlését.

Íme a 2024-es Oscar-díj jelöltjei

Igen, közte van a Barbie és az Oppenheimer is.

A jelölések

 

Gerwig és Robbie mellőzésén kívül az Oscar-díjas és sokszoros jelölt Leonardo DiCaprio hiányzása is meglepetésként hatott, mivel nem kapta meg a legjobb színész jelölést a Megfojtott virágok főszerepéért, és a várakozások ellenére az adaptált forgatókönyvek versenyéből is kimarad a film.

A 2024-es Oscar-jelölések közül meglepetésre kimaradt még a Michael J. Fox-dokumentumfilm (Still), a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz az animációs kategóriából, a finn Hulló levelek és a francia A szerelem ízei a nemzetközi játékfilm kategóriából. A legjobb rendező kategóriában a Maestro rendezője, Bradley Cooper is kimaradt (bár Cooper a Maestro egyik producereként megkapta a legjobb színész, valamint a forgatókönyv és a legjobb film díját). A Téli szünet direktora, Alexander Payne is meglepő módon kimaradt a kategóriából, miután korábban megkapta a rendezők céhének díját.

Via: THR / Screenrant / NME