Megannyi kínzó kérdés a Wonder Woman kapcsán

Bár az új szuperhősfilm meglepően kerekre sikerült, azért felvet néhány praktikus kérdést. Tartottak rabszolgákat az amazonok és tényleg sebezhetetlen a Csodanő, illetve mi történt Méreg dokival? Vigyázat, spoilerek!

Ki mos, főz, takarít?

Szép sziget ez a Themiszküra, ahol az amazonok laknak, paradicsomi állapotok uralkodnak és különleges állatok élnek itt, ahol mindenki egész nap azzal van elfoglalva, hogy egy olyan háborúra készüljenek, amit már évszázadok óta tudatosan igyekeznek elkerülni. Vagyis reggeltől estig olyan fegyvereket forgatnak, amiket sosem használnak, mindenki kihúzott derékkal, páncélban jár, ami olyan arisztokratikus, de ki végzi el a piszkos munkát? Ki főzi a vacsorát, ki takarít fel és ki pucolja ki a WC-t? Erre ugyan nem kapunk választ, de amikor Diana Londonban megismerkedik Trevor titkárnőjével és megtudja, mi annak a munkája, valami olyasmit mond: „Nálunk az ilyet rabszolgának hívják!”. Lehetséges, hogy az amazonok, a szabadság védelmezői rabszolgatartók? És ha igen, honnan veszik a rabszolgákat és azok milyen neműek?  

Leszbikusok az amazonok?

Nagyon úgy tűnik. Az ugye már eleve adott, hogy egy rakás gyönyörű és nagyon sportos nő él együtt egy szigeten, ahol nincs egy pasi sem – edzés után nyilván együtt zuhanyoznak, de mikor Diana és Steve Trevor hajóra szállnak és kezd köztük szikrázni a levegő, a Csodanő mond valami vicceset. Konkrétan azt, hogy az általa olvasott könyvek szerint a gyereknemzéshez kell a férfi, az örömhöz viszont nem. Vagyis a szexuális örömöt a nők más nőkkel közösen találják meg, és ezt támasztja alá az a jelenet is, ahol a németekkel vívott harcban elesett vezért, Antiopét a korábban is mindig az oldalán látható harcoslány mindenki másnál jobban siratja. Diana nyilván azért kivétel, mert ő másként fogantatott, és ha már így vesszük, lehet, hogy anyja, Hippolyta is más, mint a többi. Persze az is lehet, hogy csak egyszer, pont a gyermek kedvéért hált Zeusszal, ráadásul a főisten különböző formákat öltve azokkal is képes volt összefeküdni, akiknek esze ágában sem lett volna az ilyesmi.

Wonder Woman

Hogy kerültek oda a fritzek?

Apropó németek! Azt nagyjából sejtjük, hogy Steve Trevor zuhanó repülőgépe azért csapódik a tengerbe, mert Diana nem sokkal korábban akaratlanul is, de felfedte erejét – Hippolyta azt mondja korábban, minél erősebb a lány, annál könnyebben talál rá Arész -, de hogy érték utol a németek? A férfi egy lopott repülővel menekül egy török bázisról, amit még fel is robbant, a bázison tartózkodó gaz Ludendorff tábornoknak azonban elég ideje van arra, hogy hajóra szálljon és utána eredjen. Ez a korabeli technológia szintjén is lehetetlen, órákig tartott volna csak az, hogy elérje a kikötőt és kihajózzon. A német katonák partraszálló csónakjaikkal mégis átjutnak a szigetet védő burkon, ahogy a hadihajó is, de csak a csónakok indulnak támadásra, a hajót érthetetlen módon nem is mutatják újra.

Wonder Woman

Mi van a sebezhetetlenséggel?

Az egy dolog, hogy az amazonok örök életűek, de nem halhatatlanok, sokan el is esnek közülük a németekkel vívott harcban, amely során Diana is sebet kap, de látjuk, hogy az hamar begyógyul. Később látjuk azt a különösen világító forrást, amelynek vizében Trevor gyógyulgat, feltehetőleg ez segíti a gyors felépülést, de a szigetet maga mögött hagyva hősnőnk erre aligha számíthat, pedig később is megsebesül. Igaz, ekkor még ő maga sem tudta, hogy Zeusz gyermeke és gyakorlatilag egy félisten, tehát lehet, hogy ezért nem fog rajta a fegyver – akkor viszont inkább csak dísz a vért és a pajzs. Igaz, a pajzsot fegyverként is használja, sőt a róla visszapattanó lövedékek is ölik az ellent, de a film végére kezdi azt érezni az ember, hogy itt bizony a legerősebb szuperhősről van szó, akik tankokat hajigál és talán még Supermannél is hatalmasabb.

Wonder Woman

Mire jó a csodacsapat?

Diana féltve őrzött emléke az a fénykép, amit még a Batman Superman ellenben ismerhettünk meg. Ezen az új filmben megismert csodacsapat látható, amelynek tagjai meglehetősen haszontalanok. Adott az arab férfi (Said Taghmaoui), akiről annyit tudunk, hogy rengeteg nyelvet beszél és minden helyzetből kidumálja magát, egy indián főnök (Eugene Brave Rock), aki a két fél, a németek és a britek között seftel és nyomkövető, meg egy skót (Ewen Bremmer), aki állítólag a legjobb mesterlövész a világon. Nos, a skót egyáltalán nem lő, mert „kísértik a holtak”, az indián egyszer küld füstjeleket, az arab pedig egyszer valóban kidumálja magát egy helyzetből, amikor Ludendorff különleges fogadására kell bejutniuk, ahová még maga a német császár is hivatalos. Nagyjából ebben merül ki minden tudásuk, de rendes srácok, a német császárt meg szépen elfelejtik a filmben.

Wonder Woman

Akkor angol vagy amerikai Steve Trevor?

Természetesen amerikai, de valamiért mégis a brit titkosszolgálatnak dolgozik és bejáratos a brit kabinetbe. Nem volt még ekkor amerikai hírszerzés? És hogyan jut ideje pilótaként még kémkedni is? Mert nemcsak képes repülőgépet vezetni – nemcsak brit, de német gépeket is, sőt, a Gotha nehézbombázóval is boldogul -, de a film végén egy fotó tanúsága alapján a legendás Eddie Rickenbacker alatt szolgált, a repülőgépen ugyanis ott van a híres 94. repülőezred jelzése, az amerikai zászló színeit viselő cilinder (Hat in the Ring embléma) És anyanyelvi szinten beszél németül? Miért van brit titkárnője, és miért dolgozik teljesen egyedül? Ki képezte ki, az angolok vagy az amerikaiak?

Ilyen a háború?

Diana a németek a civil lakosság ellen elkövetett igazságtalanságain felháborodva nekiindul bevenni az ellenséges lövészárkokat, és bár sűrűn tüzelnek rá, pajzsa megvédi, sőt, a német aknavetők lövedékeit is képes arrébb ütni – a tőle távolabb robbanó lövedékek repeszei pedig csodás módon nem érik el -, majd a segítenek neki az angol és francia katonák. Be is veszik a német állásokat, és felszabadítják a frontvonaltól pár száz méterre érthetetlen módon sértetlenül álló belga kisvárost is. Aztán söröznek és táncolnak. A németek nyilván csendben tudomásul vették a dolgot, mert nem indítanak ellentámadást, de még a tüzérségük sem lövi az elvesztett állásokat, ami teljesen valószínűtlen. Ráadásul egy ilyen állás nem elszigetelt pont, hanem egy hosszú védvonal része, vagyis az ellentámadás három oldalról is érkezne. 

Mi történt Méreg doktorral?

Utoljára akkor látjuk Dr. Marut, a különlegesen pusztító új mustárgáz és a Ludendorffnak szupererőt kölcsönző szérum kifejlesztőjét, amikor Diana és a tábornok összecsap egymással. A Csodanő felkap egy tankot, és arra készül, hogy összezúzza vele Méreg doktort – akinek megláthatjuk sebhelyes arcát is, ám Diana végül meggondolja magát és máshová dobja a tankot. Vagyis a doktornő túléli az esetet, a kérdés az, hogy megváltoztatja-e ez a könyörületes tett és az a tény, hogy Árész elpusztul. Elképzelhető, ahogy az is, hogy még gonoszabbként tér vissza egy későbbi esetleges Wonder Woman folytatásban, mondjuk a nácikat segítve a II. világháború alatt. Apropó, az is kérdés, hogy harcol-e a Csodanő Hitler ellen vagy sem? Mert a Batman Superman ellen története azt sugallja, hogy Diana az I. világháború után hátat fordított a szuperhősies életnek, az viszont furcsán venné ki magát, hogy pont a legnagyobb világégés idején élt volna visszavonultan? Reméljük lesz olyan folytatás, amelyből ez is kiderül.

Mi lett anyuval?

Amikor Diana elhagyja Themiszküra, szigetét, anyja, Hippolyta királynő arra figyelmezteti, hogy talán sosem térhet vissza. Addig rendben van, hogy a „burok” lehet, hogy csak akkor és ott nyílt meg, hogy Wonder Woman elvégezhesse küldetését és aztán valóban nem tud visszatérni – bár ez az I. világháború és a Batman Superman ellen idővonala között tulajdonképpen meg is történhetett. A kérdés inkább az, hogy mihez kezd magával a hercegnő távozása után egy egész szigetnyi amazon, akiket a bevezető szerint Zeusz azért teremtett, hogy vigyázzák a békét, de ezt az elbeszélés alapján csak egyszer tették meg. Az eltelt évezredek során inkább a hadisten visszatértét félték és lelkiismeretesen edzettek, de mit csinálnak azután, hogy Árész meghalt? Ezt egyébként Hippolyta meg kell, hogy érezze, tehát tudni fog a dologról, de akkor mihez kezdenek a csak a harchoz értő, azt mégis kerülő asszonyok?