Megérdemlik, hogy meséljenek róluk - 10 remek tűzoltós film

A tűzoltók nap mint nap kockáztatják életüket, gyakran dolgoznak borzalmas körülmények között, nem csoda, hogy annyi film készül hősiességükről. Van köztük kalandfilm, dráma és vígjáték is!

Pokoli torony (1974)

San Franciscóban a világ legmagasabb felhőkarcolójának átadására készülnek. Az eseményre a felső tízezer képviselőin túl hivatalos mindenki, aki részt vett a gigantikus épület megalkotásában. A figyelmetlen és hanyag kivitelezés azonban már az első éjszakán soha nem látott tragédiát okoz. A 81. emelet egyik eldugott raktárhelyiségében egy zárlatos kábel tüzet okoz, amely viharos sebességgel terjed és falja fel az épületet. A bennrekedtek csak az épület bátor tervezőjére, Doug Roberts-re (Paul Newman) és a lehetetlent nem ismerő, O'Hallorhan parancsnok (Steve McQueen) vezette tűzoltókra számíthatnak. A film leginkább a két sztár rivalizálásáról szóló sztorik miatt beszédtéma, pedig óriási siker volt, nem elsősorban azért, mert rendkívül hitelesen mutatta meg a tűzoltó önfeláldozó munkáját egy elképesztő katasztrófa kellős közepén, ahol gyakorlatilag minden lehetséges vészhelyzet előáll.

 

Örökké (1989)

Steven Spielberg talán legszentimentálisabb munkája egy, az 1940-es években, Spencer Tracy és Irene Dunne főszereplésével készült film remake-je, és olyan férfiakról és nőkről szól, akik a földön és a levegőben felveszik a harcot az erdőtüzekkel. A pilóták egyike, Pete (Richard Dreyfuss) mestere szakmájának, nem ismeri a félelmet. Szerelme, Dorinda (Holly Hunter) legnagyobb bánatára, nem tudja rászánni magát arra, hogy abbahagyja a repülést. Dorinda pedig minden percet végigaggódik, amikor Pete a levegőben van. Van is oka aggodalomra, mert egy bevetés során, amikor Pete egy barátja megmentésére indul, életét veszti. Csakhogy hősünknek vissza kell térnie a földre, hogy tudományát átadhassa egy másik pilótának. Pete tehát visszafordul a földre, és a fiatal Ted (Brad Johnson) nyomába szegődik, hogy mentőangyala legyen, és megtanítsa a szakma minden fortélyára. Mindeközben azonban arra is rájön, hogy küldetésének igazi oka az, hogy újra találkozhasson az őt ugyan meg nem látó és nem halló Dorindával, s hogy megtaníthassa neki, hogyan élje le nélküle az életét, és hogyan érdemelje ki saját helyét a mennyországban.

Lánglovagok (1991)

Brian McCafferty (William Baldwin) gyerekként végignézte, ahogy tűzoltó édesapja egy tűzvész során életét veszti. Hosszú-hosszú évek múlva ő is beáll a sorba, és ugyanúgy ahogy bátyjából, Steve-ből (Kurt Russell), belőle is tűzoltó lesz, csakhogy ők ketten nehezen dolgoznak együtt. Az egység nehéz feladattal találja szemben magát, amikor felfedezik, hogy egy rejtélyes gyújtogató tevékenysége nyomán a város legkülönbözőbb pontjain fellobbanó tüzekben valaki mindig életét veszti. Brian, aki minden szálat megmozgat, hogy kikerüljön a tűzvész elleni harc élvonalából, egyszer csak a nyomozóirodában találja magát, ahol ki kell derítenie, ki lehet az ismeretlen tettes. Ron Howard – aki jelenleg sorozat formájában folytatná filmjét -, elismerte, hogy a tűzjelenetek forgatása elég kockázatos volt.

A biztonsági kérdéseket illetően eléggé kitoltuk a határokat… Annyira megkönnyebbültem, amikor befejeztük. De most már meg tudnánk oldani, hogy kevesebb kockázatvállalás mellett vizuálisan ugyanolyan ambíciózusak legyünk."
Forrás: Tv2

 

Tűzvihar (1998)

Jesse Graves tűzoltó (a volt elit amerikai focista Howie Long) az átlagosnál is forróbb napra ébred. Óriási erdőtűz fenyegeti a környéket, és a süvöltő szél tornádósebességgel terjeszti tovább a 180 méter magasságig felcsapó lángot. De még így is akadnak olyanok, akik szembeszállnak a félelmetes tűzáradattal. Jesse dupla elszántsággal veti magát a lángok közé, mikor meghallja, hogy tűzoltók is rekedtek a lángtengerben. Hamarosan kiderül, hogy a tűzvészt egy veszélyes bankrabló okozta, aki bármire képes, hogy a zsákmányát mentse, de kiderül, van még egy erdőtűz, és

ha a két lángözön találkozik, minden elpusztul.

Jesse Mentorát és kollégáját az a Scott Glenn alakítja, aki már a lánglovagokban is veterán tűzoltó volt.

Forrás: RTL Klub

 

A tűzből nincs kiút (2004)

Jack Morrison (a nagyon fiatal Joaquin Phoenix) hivatásának választotta a tűzoltást. Kezdőként mentora, Mike Kennedy (John Travolta) tanácsaival, segítségével sajátítja el ennek a szép, de rendkívül veszélyes szakmának minden titkát. Megtanulja azt is, hogy

a tűz kiszámíthatatlan: a legfelkészültebb tűzoltó is kerülhet halálos veszélybe.

Jack számára elsődleges a munka - sokkal több időt tölt idegenek megmentésével, mint családjával, szerető feleségével és gyerekével. Az egyik bevetés során azonban szembe találja magát élete legnagyobb tüzével, és a lángok fogságába esik. Miközben tűzoltó társai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kiszabadítsák, Jack a halál küszöbén arra gondol, mi volt fontos az életében: a család, a bátorság és a tisztesség. Az erősen spoileres cím ellenére a film egyszerre körömrágóan izgalmas és meglehetősen érzelmes.

Forrás: InterCom

 

A bátrak (2017)

A film megtörtént eseményeken alapul, 2013 nyarán villám csapott az arizonai Yarnell Hillbe, és égni kezdett a hegyoldal. A tűzben elképesztően sok, tizenkilenc tűzoltó halt meg, mire meg tudták fékezni a lángokat. Bevetés közben

a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta nem halt meg ennyi tűzoltó, mint ekkor,

Arizona államban pedig még soha nem történt ekkora katasztrófa. A esetről készült film elképesztő szereplőgárdával dicsekedhet, a tűzoltóparancsnokot Josh Brolin alakítja, védencét, aki kallódó, balhés fiatal srácból lesz elit tűzoltó, a Whiplash és az új Top Gun főszereplője, Miles Teller játssza, de ott van mellettük Jeff Bridges, Taylor Kitsch, Jennifer Conelly és Andie MacDowell is. Ennek ellenére a filmnek, ami ráadásul nagyon jó kritikákat kapott, furcsa módon nem volt különösebb visszhangja.

Forrás: Columbia Pictures

 

A tűzön át (2018)

Vannak filmek, amelyek legfőbb erénye pont az egyszerűségük, és a valós események alapján készült A tűzön át pontosan ilyen. Rendezője, Frédéric Tellier (Az SK1-es ügy), aki szeret igaz történeteket feldolgozni, és előszeretettel készít filmeket egyenruhás férfiakról, nem csavar semmit a történeten, csak elmeséli egy egyszerű tűzoltó esetét, akinek egy irdatlan tragédiát kell feldolgoznia. Franck (Pierre Niney) tűzoltó Párizsban, a hivatása az élete. És borzasztó komolyan veszi a hivatását, ahogy mindenki más is a csapatában, ő pedig esténként tanul, hogy letegye az előléptetéshez szükséges vizsgákat. A vizsgák sikerülnek, felesége pedig ikerlányokat szül, amikor jön az első igazán nagy tűzesetük, és beüt a tragédia.

Egy gyorsan terjedő raktártűz során Franck a bajtársai kimentésére indul,

de ő maga szenved borzasztó égési sebeket, és minden összeomlik. Hat hét kóma után ébred a kórházban, tetőtől talpig bekötözve, és tudja, hogy már semmi sem lesz olyan, mint régen – és ezen kívül semmi mást nem tud.

Forrás: Cirko Film

 

Ne játssz a tűzzel (2019)

Jake Carson (John Cena) egy elit tűzoltócsapat, az erdőtüzekre specializálódott „füstugrók” parancsnoka egy, a világtól távoli állomáson, ahol rajta kívül csak hárman vannak: a nyalizós, kényszeresen poénkodó helyettese (Keegan-Michael Key), az önbizalomhiánnyal küszködő helikopterpilóta (John Leguizamo) és a nagydarab kopasz, szakállas Balta, aki nem beszél, viszont mindig nála van a szekercéje (a szintén expankrátor Tyler Mane, aki a Kardfog volt az X-Men - A kívülállókban). Egy nap kimentenek három gyereket egy égő víkendházból – ahol különös módon egy felnőtt sem volt -, és amíg nem jelentkezik értük valaki, nekik kell róluk gondoskodniuk. Ami azért nehéz feladat, mert egyrészt halvány lila gőzük sincsen, hogyan működik egy gyerek, másrészt ezek a gyerekek kicsit élénkebbek az átlagnál. Kezdődhet is a marhulás,

a tűzoltóállomás és a személyzet leamortizálása,

amely során a marcona tűzoltók a régi, de örök vígjátékszabály szerint megtalálják a bennük szunnyadó szülőt és/vagy gyereket, illetve végre eldönthetik, melyik Én kicsi pónim karakter illik hozzájuk a leginkább.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Staten Island királya (2020)

Hősünk, Scott (Pete Davidson) még mindig édesanyja (Marisa Tomei) nyakán él, nem vitte sokra, arról álmodozik, hogy tetoválóművész lesz, csak tehetsége nincs hozzá, rendszerint a nála is nagyobb lúzer haverjaival lóg. Aztán egy nap anyukája úgy érzi, ideje megszabadulni ettől a nagyra nőtt csecsemőtől, annál is inkább, mert megismerkedett egy nagy bajuszú tűzoltóval (az elképesztően jó Bill Burr), és komolynak tűnik a dolog. És ez elég nagy probléma Scott számára, merthogy

édesapja, akit 7 évesen veszített el, szintén tűzoltó volt,

és a srác a mai napig nem dolgozta fel a veszteséget. És ez nem csak egy üres frázis, Scottot tényleg megroppantotta apja halála, most viszont minden egyszerre zúdul a nyakába. Pete Davidson is ugyanígy veszítette el az édesapját – aki a szeptember 11-i támadás során halt meg, de ezt már túl erősnek tartotta a rendező, Judd Apatow, így itt egy szállodatűzről van szó -, hasonlóképpen nőtt fel, és hát ez tulajdonképpen az ő története.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Nagykarácsony (2021)

Arnoldnak (Ötvös András) a veszély az élete, de most a szokásosnál is nagyobb kockázatot vállal. A lánglelkű tűzoltó, minden kollégája példaképe, karácsony előtt meg akarja kérni a barátnője kezét – nem is akármilyen körítéssel. A romantikus esemény azonban katasztrófába torkollik: nem csak a szívét törik össze, hanem egy furcsa baleset hatására még tériszonyos is lesz. Ennél nagyobb csapás nem érhet tűzoltót. Eddig életeket mentett, most egy karácsonyi vásárba száműzik egy gyermekelőadás tűzvédelmi ügyeletesének, ahol megismerkedik egy szuperlelkes tanító nénivel, Eszterrel (Zsigmond Emőke). Eleinte irtózik a vásártól, de a lelkes készülődés lassan rádöbbenti: nem csupán a tériszonyát kell legyőznie, hogy új életet kezdhessen. Az első magyar karácsonyi filmben szerencsére bármilyen csoda megtörténhet: a tűzoltó legyűri félelmeit, és a körülötte felbukkanó többi furcsa, látszólag össze nem illő pár is egymásra talál. A tűzoltók világa sajátos szubkultúra, amelyben a bajtársak nemcsak a tüzet, de egymást is szorgalmasan oltják, a Nagykarácsony pedig elég hitelesen adja vissza ezt a zrikálásra építő, maszkulin légkört.

Forrás: InterCom