Megérkezett a Kilakoltatás előzetese

Az új magyar film egy nem mindennapi kilakoltatás története, egy napba sűrítve. Megtörtént események ihlették.

Izgalmasnak ígérkezik Fazekas Máté filmje, a Kilakoltatás, amit valós események ihlettek ugyan, de az előzetes alapján könnyeden dolgozza fel ezt az egyébként borzalmas témát. Persze a könnyedség ne jelentsen negatívumot, hiszen szórakoztató eszközökkel sokkal nagyobb figyelmet kaphat ez a jelenség, mintha vadrealistán nyomasztana.

Richárd (Orosz Ákos), az elszánt bírósági végrehajtó-tanonc feladata: élete első kilakoltatásán a Zrínyi utca egyik kertes házában lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek (Nagy Mari) viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és minden eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. A helyszínen pár aktivista is felbukkan, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. De Richárd eltökélt és mindent megtesz azért, hogy a kitűzött célt végrehajtsa. „Segítségére” van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók, és a túsztárgyalók.

Orosz Ákosnak ez az első filmfőszerepe, korábban olyan filmek mellékszerepein láthattuk, mint az Örök tél vagy a Made in Hungária, mellette Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István, Péter Kata, Pál András, Egger Géza, Török-Illyés Orsolya, Péterfy Bori, Váradi Gergely és Trill Zsolt láthatók. A film írója és rendezője Fazekas Máté, aki az ELTE filmtudomány mesterszakon végzett, majd az azt
követő években elsősorban forgatókönyvíróként szerzett magának nevet. Rendezései közül
legismertebb a 2019-ben bemutatott Apám szíve címe rövidfilm. A stáb fontos pilléreit alkotja még
Tóth Evelin Judit operatőr, Torma Mária látványtervező, Nagy Adrienna jelmeztervező és Rudas
Marianna vágó. A film az FP Films és a Filmfabriq produkciójában, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával jött létre. Az országos mozipremier március 17-én lesz.

(Forrás: Budapest Film)