Meghalt a Fel! morcos öreg bácsija

A szívhez szóló Pixar-mozi Carl Fredricksenjét szinkronizáló Edward „Ed” Asner 91 éves korában távozott. Ő volt a legtöbbször díjazott férfi színész az Emmyn.

„Sajnálattal tudatjuk, hogy imádott patriarkánk ma reggel békében eltávozott.

Szavak nem képesek kifejezni a szomorúságot, amit érzünk. Puszi a homlokodra, jó éjt, Apu! Szeretünk!” – olvasható a néhai színész hivatalos Twitter-oldalán a megható, augusztus 29-i gyászjelentés.


Az 1929. november 15-én Kansas Cityben született Asner volt az Emmy-díjak történetének legtöbbször díjazott férfi színésze: 1971 és 2009 között összesen 17 alkalommal jelölték, amiből hetet díjra is váltott. Ezek közül öt díjat is legismertebb szerepe, a Mary Tyler Moore című sitcomban a Lou Grant nevű karakter megformálásáért kapott.

A magyar nézők azonban inkább olyan filmekből és sorozatokból ismerhetik, mint a Gyökerek, a Mi a manó, az Angyali érintés, az Oltári vőlegény, a Halott vagy, a Grace és Frankie, a Cobra Kai és még számtalan cím, hiszen Asner összesen több mint 400 alkotásban szerepelt. Rendszeresen szinkronizált is: ő volt például a 2009-es Pixar-mese, a Fel! morcos öreg bácsijának, Carl Fredricksennek az eredeti hangja.

Ed Asner 2009-ben, a Fel! premierjén. Forrás: Barry King / FilmMagic / Getty Images


Ed Asnernek nemcsak a színészi, hanem a jogvédő, aktivista és jótékonysági tevékenysége is jelentős volt. Az 1980-as évek elején két ciklusban is a Screen Actors Guild (az amerikai színészek céhe) elnökeként képviselte az előadóművészek jogait, de számos alapítványt is támogatott (például a holokauszttúlélők vagy az autizmussal élők érdekeit képviselőt), rengeteg jótékony célra gyűjtött pénzt, sőt: The Ed Asner Family Center néven 2017-ben fián keresztül saját egyesületet is alapított, amely a fogyatékkal élőket és családjukat támogatja. A színészt négy gyermeke és unokái gyászolják.


(via Deadline, IndieWire, NME)