Meghalt a Halálcsillag legendás biztonsági tisztje

Peter Sumner Pol Treidum hadnagyot alakította a Star Warsban, a karaktere igazi mém lett. 74 éves volt.

Hosszú betegség után, 74 éves korában elhunyt Peter Summers ausztrál színész - írja az IndieWire.

Forrás: Lucasfilm / 20th Century Fox

Summers legismertebb szerepe az 1977-es Csillagok háborújában volt: ő alakította Pol Treidum hadnagyot, a Halálcsillag 327-es dokkjának biztonsági tisztjét. Először rádión megkérdezte a TK-421-es lajstromú rohamosztagos páncéljába bújt Luke-tól, hogy miért nincs az őrhelyén, később pedig, amikor rájött, hogy valami gond lehet az őrséggel Csubakka leütötte.

A pattogós hangú Pol Treidum jelenete, és a TK-421-es rohamosztagos igazi mémmé vált az elmúlt évtizedekben. Rengeteg vicces paródia készült róluk, íme az egyik:

Summers ehhez a jelenethez mindössze két napot töltött a forgatáson, és csak 60 fontot kapott George Lucastól a szerepért, de élete végéig szívesen járt intejrjúkat adni és dedikálni a Star Wars találkozókra. Sőt, egy 1999-es rajongói filmben, a The Dark Redemptionben másodjára is eljátszotta Pol Treidum hadnagyot.  

Bár Peter Summers már a Csillagok háborúja előtt is sok ausztrál filmben és tévésorozatban szerepelt, George Lucas űrmeséje nagyot lendített a karrierjén, igazi sztár lett a hazájában, aki sorra kapta a szerepeket a Szívtipró gimitől kezdve a társasjátékból készült Cluedo tévéshow-ig. Még 2015-ben is hívták filmezni: a The Quarantine Hauntings című horrorban alakított Dr. Henry Dickenson volt az utolsó szerepe.