Meghalt Franco Zeffirelli

Az olasz rendezőlegenda, A makrancos hölgy, a Rómeó és Júlia és a Napfivér, Holdnővér direktora 96 éves volt.

Az alkotó szombaton délben hunyt el római otthonában.

„Egy ideje már szenvedett, de békében távozott”

– mondta fia, Luciano Zeffirelli az Associated Press hírügynökségnek. Franco Zeffirelli mentora, Luchino Visconti asszisztenseként indult, majd a nagy áttörést az 1967-es Shakespeare-adaptáció, A makrancos hölgy hozta meg a számára, Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével.

A direktor később is szívesen dolgozott irodalmi alapanyag alapján: leghíresebb munkái a Rómeó és Júlia (1968), a Végtelen szerelem (1981), a Mel Gibson főszereplésével forgatott Hamlet (1990), az Egy apáca szerelme (1993) és a Jane Eyre (1996) voltak.

Zeffirelli 1967-ben. Forrás: Jack Mitchell / Getty Images

 

De Zeffirelli nemcsak adaptációkat rendezett, és több filmjének ő írta a forgatókönyvét is – például az 1972-es Napfivér, Holdnővérnek, illetve az utolsó munkái közé tartozó Mindörökké Callasnak és a Tea Mussolinivel című alkotásnak. Utóbbi mű a rendező saját életén alapult.

A filmvásznon kívül az alkotó operát is rendezett, és olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Maria Callas. Zeffirelli ezenkívül színpadi rendezőként is neves volt, ebben a minőségében például a Broadwayre is eljutott. Franco Zeffirelli a politikával is aktívan foglalkozott, ezenkívül nyíltan vállalta meleg identitását. Családot nem alapított, de idősebb korában örökbe fogadott két felnőtt fiút, ők gyászolják.


(via Variety)