Meghalt Gina Lollobrigida

Az olasz film nagyasszonya, a Királylány a feleségem, a Kenyér, szerelem...-filmek, a Trapéz és A párizsi Notre-Dame sztárja 95 éves volt.

A színésznő halálának okát még nem tudni, de tavaly szeptemberben arról lehetett hallani, hogy combnyaktöréssel került kórházba. Lollobrigida halála már az elmúlt hétvége folyamán elterjedt, de vasárnap még a sajtósa álhírnek bélyegezte az értesülést. A haláláról szóló legújabb hírek január 16-ra dátumozzák a sztár távoztát, és helyszínként Rómát jelölik meg.

Lollobrigida a Nincs idő meghalni 2021-es olaszországi premierjén. Forrás: Elisabetta A. Villa / Getty Images


A BAFTA- és Golden Globe-díjas, fotóművészként és énekesként is csúcsra ért Lollobrigida a Miss Italia szépségversenyen alig húszévesen, 1947-ben elért harmadik helyével keltette fel a világ figyelmét, rövid hollywoodi kitérő után pedig az olasz filmvilág szívében találta magát. A hetvenes évek hajnalán az aktív színészettől jórészt visszavonult és főként a fotózásra koncentrált művész 1992-ben a francia Becsületrend lovagja lett, 2018-ban pedig csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

A sztárt olyan filmekben láthattuk, mint az 1952-es Királylány a feleségem, amelyben Gérard Philipe-pel szerepelt, az egy évvel későbbi Kenyér, szerelem, fantázia című romkom és folytatása, a Kenyér, szerelem, féltékenység, a Tony Curtisszel forgatott Trapéz, A párizsi Notre-Dame, a Salamon és Sába királynője vagy a Jó estét, Mrs. Campbell.

A színésznő az ötvenes évek elején. Forrás: John Springer Collection / Corbis via Getty Images


Utóbbi cím volt az utolsó igazán sikeres filmje. Habár a nyolcvanas években feltűnt pár sorozatban, és voltak vendégszereplései a kilencvenes években is, utoljára pedig a 2011-es Box Office 3D: Il film dei film című filmben lehetett látni (amelyben saját magát alakította), ahogy az fent is szerepelt, a hetvenes években visszavonult. Ahogy azt fentebb szintén írtuk, ekkortól a fotózásra koncentrált: hírességeket is fényképezett, és nagy visszhangja volt a Fidel Castro kubai vezetővel készített interjújának. Utoljára azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tavaly bejelentette: független jelöltként elindul a 2022-es szeptemberi olaszországi választásokon.


(via Reuters, 24.hu)