Meghalt Helen McCrory – így emlékeznek rá a kollégái

Helen Mirren, J.K. Rowling, Cillian Murphy és a szintén színész férj, Damian Lewis is meleg szavakkal búcsúzott el az 52 évesen, rákban elhunyt brit színésznőtől.

Április 16-án, pénteken, londoni otthonában, szerettei körében, hosszú rákbetegség következtében, 52 évesen elhunyt Helen McClory brit színésznő, akit A királynő, a Skyfall, A leleményes Hugo, Az Úr sötét anyagai sorozat, valamint számos tévéfilm és színdarab sztárjaként kedvelt meg a közönség. A legtöbben persze alighanem az utolsó három Harry Potter mozifilmből ismerték: ő alakította Draco anyját, Narcissa Malfoyt.

Damian Lewis és Helen McCrory a Five Gold Rings című színdarab szereplőiként a londoni Almeida Theatre színpadán, 2003-ban (fotó: Robbie Jack / Corbis Entertainment / Getty Images)

 

Az 1968-ban Londonban született színésznő az Almeida Theatre színpadán ismerkedett meg férjével, Az elit alakulatban is emlékezetes alakítást nyújtó Damian Lewisszal. 2007-ben házasodtak össze, született egy lányuk és egy fiuk is. Damian Lewis a megrendítő halálhír hivatalos bejelentése után a szombati Sunday Timesban írt egy hosszabb visszaemlékezést a feleségéről, amelyben többek között így idézte fel az utolsó együtt töltött hónapjaikat:

Mindvégig hősiesen viselte a betegségét. Az elmúlt hónapokban ragyogóbb volt, mint amilyennek legfényesebben ragyogó csillagot gondolnád! A kedvesség és a nagylelkűség jegyében élt. Soha nem ismertem még senkit, aki ilyen tudatosan ragasztotta volna át másra a boldogságot. Annyiszor mondta ki hogy »Kérlek!«, »Köszönöm«, »Ez olyan kedves tőled«, ahányszor csak tudta. Még akkor is így beszélt, amikor az elmúlt néhány napban már haldoklott. Amikor félig öntudatlanul a csodálatos ápolóinkkal beszélt, többször is azt mondta nekik: »Nagyon köszönöm«.

Lewis arról is mesélt az írásában, hogy a felesége nagyon kedves természetű volt. A társaságában mindenki úgy érezhette, reflektorfénybe került, és ő van a középpontban:

Vele különlegesnek érezhette magát mindenki, mintha csak ők ketten lennének a teremben. Teljes figyelmet szentelt a másiknak. Mindig megnevettetett mindenkit. Kevés mulatságosabb ember volt nála — pokolian vicces volt! Utolsó hónapjaiban a legkiválóbb bátorsággal ment elébe a halálának. Semmiféle félelmet, keserűséget vagy önsajnálatot nem tanúsított, csak bátran felvértezett bennünket arra, hogy minden megy majd tovább, és ragaszkodott hozzá, hogy senki ne szomorkodjon, mert ő most boldog. Még mindig tántorgok. Ő egy üstökös volt az életünkben.

A Harry Potter-könyvek szerzője, J.K. Rowling így búcsúzott a Twitter-oldalán a színésznőtől:

Mély fájdalommal értesültem Helen McCrory, egy rendkívüli színésznő és egy csodálatos nő haláláról, aki túl hamar elhagyott bennünket. Őszinte részvétem családjának, különösen férjének és gyermekeinek. Egyszerűen szívszorító a hír.

Helen Mirren, akivel a 2006-os A királynőt forgatták együtt, szintén megemlékezett elhunyt kollégájáról az Instagramon:

Nagyszerű színésznő és nagyszerű ember. Ez annyira, de annyira szomorú.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Helen Mirren (@helenmirren) által megosztott bejegyzés

Részvétét fejezte ki továbbá Cillian Murphy, Taron Egerton, Matt Lucas,a Dr. Who tévésorozat stábja, valamint a BAFTA-díjakat kiosztó Brit Filmakadémia és a brit Nemzeti Színház, a National Theatre is. (via BBC & The Hollywood Reporter)