Meghalt Ian Holm, A Gyűrűk Ura Zsákos Bilbója

Az angol színészt számtalan alkotásban láthattuk, a legtöbben mégis A Gyűrűk Ura és A hobbit filmek Bilbójaként zártuk a szívünkbe. Június 19-én hunyt el, 88 éves korában.

A sztár szóvivője elmondta, hogy Holm péntek reggel a kórházban halt meg. Már évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A londoni Newport Beach Film Festival életműdíját ugyanakkor januárban még személyesen át tudta venni.

Az 1931-ben az angliai Goodmayesben született Ian Holm Cuthbert 1950-ben kezdte a neves Royal Academy of Dramatic Artot, azaz a RADA-t,1954-ben csatlakozott a Royal Shakespeare Companyhez, 1956-ban pedig a West Enden is debütált. A színész később betört a tévé világába is, nagyjátékfilmes bemutatkozására pedig 1968-ban került sor: ez volt a The Bofors Gun című filmdráma. A nagy áttörésre viszont 1979-ig kellett várnia: ekkor játszotta el A nyolcadik utas: a Halál androidját.

Ian Holm az 1992-es Blue Ice című filmben. Forrás: Keith Hamshere / Getty Images

 

Két évvel később még nagyobb sikert ért el a Tűzszekerek című sportdrámával, amiért 1982-ben Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ezt követően játszott többek közt az Időbanditákban, a Brazilban, a Zeffirelli-féle Hamletben Mel Gibson oldalán, az V. Henrikben, Az ötödik elemben, az Eljövendő szép napokban, az eXistenZ-ben és A pokolból című filmben.

2001-ben pedig megkapta azt a szerepet, amivel talán a legnagyobb sikert aratta a közönség szemében: ő volt Zsákos Bilbó A Gyűrűk Ura-trilógia két darabjában, A gyűrű szövetségében és A király visszatérben is, majd A hobbit: Váratlan utazásban és A hobbit: Az öt sereg csatájában újból eljátszotta a népszerű karaktert. Ian Holm négyszer nősült, harmadik felesége (1991 és 2001 között) a szintén elismert színésznő, Penelope Wilton volt. A színészt negyedik felesége, Sophie de Stempel képzőművész, három lánya és két fia gyászolja.


(via Variety)