Meghalt Irene Papas görög színésznő

Az énekesként is tevékenykedő művész, a Zorba, a görög sztárja 96 éves volt. Szeptember 14-én távozott.

Az 1926-ban a korinthoszi Chilimodionban született Papas mozgóképes karrierje 1948-tól egészen 2004-ig tartott. A nagy áttörést a Navarone ágyúi című háborús film, majd az Antigoné és az Elektra című drámák hozták meg a számára a hatvanas évek elején, majd az 1964-es Zorba, a görögnek köszönhetően – melyben Anthony Quinn oldalán játszott – világszerte ismert lett.


Később olyan filmekben játszott, mint a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája, az Ármány és szőke, az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája vagy a Corelli kapitány mandolinja.

Utolsó fontosabb filmje a 2003-as Utazás Bombaybe, Manoel de Oliveira rendezése volt, amelyben John Malkovichcsal és Catherine Deneuve-vel szerepelt együtt.

Énekesnőként legjelentősebb munkája talán a néhai zeneszerzővel, Vangelisszel való együttműködése volt, ami egy Odes című népzenei lemezt eredményezett, de énekelt az Aphrodite’s Child nevű görög progresszív rockegyüttes utolsó stúdióalbumán, a 666 címűn is. „Lenyűgöző, tekintélyt parancsoló és robbanékony: Irene Papas az igazi görög szépség megtestesítője volt mind a filmvásznon, mind a színpadon.

Egy nemzetközi sztár, aki csak úgy sugározta a görögséget”

– írta róla a halálhírről tudósító közleményben a görög kultuszminiszter, Lina Mendoni.

Papas 1980-ban. Forrás: Nancy Moran / Sygma via Getty Images


A szóban forgó nyilatkozatban Papas halának okát nem pontosították, de évek óta tudni lehetett, hogy Alzheimer-kórban szenved. Ami a magánéletét illeti: a művész kétszer kötött házasságot, de saját bevallása szerint az egész életét végigkísérő legfontosabb viszonya a Marlon Brandóhoz fűződő szenvedélye volt, akivel a szerelmi kapcsolat után haláláig közeli barátok maradtak.


(via Reuters)