Meghalt James Redford, Robert Redford fia

A dokumentumfilmes rendező-producer-forgatókönyvíró, a Sundande Intézet társalapítója 58 éves volt. Rákban szenvedett, régóta betegeskedett.

Jamie Redford halálát a Sundance Intézet jelentette be, az a szervezet, amit a filmes édesapjával, Robert Redford színész-rendezővel együtt még 2005-ben alapított. Egyéb tevékenységei mellett a Sundance Intézet szervezi a híres amerikai függetlenfilmes fesztivált, a Sundance-et.

„Jamie mélyen ösztönös és kedves munkatárs volt. Művészekből és egyéb munkatársakból álló közösségünk gyászolja az elvesztését, egyúttal együttérzését küldi a Redford családnak.

Jamie szívélyes, szenvedélyes és nagylelkű természete ezután is mindig inspirálni fog minket”

– hozta nyilvánosságra az intézet a Twitter oldalán.

Jamie és Robert Redford 2018-ban. Forrás: Tim Mosenfelder / Getty Images

 

James Redford már régóta beteg volt: mivel egy, a májműködést befolyásoló primer sclerotizáló cholangitis nevű autoimmun betegségben szenvedett, 1993 folyamán két májátültetésen is átesett.

Ezt követően létrehozta a James Redford Institute for Transplant Awareness nevű nonprofit szervezetet, ami a szervátültetéssel kapcsolatos ismeretterjesztést tűzte ki célul. Ezenkívül 1999-ben egy dokumentumfilmet is rendezett The Kindness of Strangers címmel,

ami a szervdonorok életben maradt családtagjainak áldozatvállalásáról szól. A filmes felesége, Kyle közlése szerint Redford most a máj alsó felszínén található epevezeték rákos megbetegedésébe halt bele.

Az 1962-ben New Yorkban született Jamie – akit dokumentumfilmesként a megújuló energia és saját fia, Dylan érintettsége miatt a diszlexia is érdekelt – sajnálatos módon nem az első fiú, akit Robert Redford temetni kényszerül: 1959-ben, mindössze két és félhónapos korában bölcsőhalálban meghalt Scott nevű kisfia. Jamie Redfordot édesapján, édesanyján, Lola Van Wagenen történészen, nővérén, Shaunán és húgán, Amyn, már említett feleségén és fián kívül Lena nevű lánya gyászolja.


(via The Hollywood Reporter)