Meghalt John Singleton

A Fekete vidék, a Shaft és a Halálosabb iramban Oscar-jelölt rendezője 51 éves volt.

Singleton április 24-én kórházi tartózkodása alatt kapott stroke-ot, majd nem sokkal később kómába esett, és gépekkel tartották életben. Április 29-én azonban családja arról tájékoztatta a FOX4 filmkritikusát, hogy a rendező elhunyt.

Az 1968-ban Los Angelesben született alkotó a University of Southern California filmírói programját végezte el, mielőtt megrendezte volna debütáló munkáját, az 1991-es Fekete vidéket. A film elkészítéséért Singletont forgatókönyvírói és rendezői Oscar-díjra jelölték – ezzel ő lett az első afroamerikai, egyúttal 24 évesen a legfiatalabb jelölt az utóbbi kategóriában.

Forrás: Leon Bennett / Getty Images

 

Ezt követően a filmes olyan sikerfilmeket rendezett, mint a Shaft 2000-es remake-je, Samuel L. Jacksonnal a főszerepben vagy a 2003-as Halálosabb iramban. Singleton ezenkívül olyan nívós tévésorozatokban is kipróbálta magát direktorként, mint az Empire, a Milliárdok nyomában vagy az American Crime Story.

A rendező további fontosabb filmjei a Hazug igazság Janet Jacksonnal és Tupac Shakurral, a Megoldatlan egyenletek, a Rosewood, az égő város, a Mark Walhberggel az egyik főszerepben készült Négy tesó és az Elhurcolva, Taylor Lautnerrel és Lily Collinsszal. John Singletont három lánya és egy fia gyászolja.


(via Independent)