Meghalt Olivia de Havilland

Az Elfújta a szél két Oscar-díjas sztárja, Hollywood aranykorának egyik utolsó túlélője 104 éves volt.

Havilland halálát szóvivője, Lisa Goldberg közölte, aki azt is elmondta, hogy a színésznő időskori végelgyengülésben hunyt el vasárnap, párizsi otthonában. Egykori ügyvédje és barátja, Suzelle M. Smith mindehhez annyit tett hozzá, hogy a sztár békében távozott. Olivia de Havilland haláláról természetesen az amerikai színészszakszervezet is megemlékezett.

„Olivia de Havilland nemcsak gyönyörű és tehetséges volt, de egy bátor felforgató,

aki több generáció számára jelentett inspirációt. Egy igazi jelenség és legenda. Nyugodjék békében!” – fogalmazott az Screen Actors Guild elnöke, Gabrielle Carteris.

Havilland az Elfújta a szélben. Forrás: Donaldson Collection / Michael Ochs Archives / Getty Images

 

Havilland 1916. július 1-jén született Tokióban, brit szülők gyermekeként. Húga a 2013-ban 96 éves korában elhunyt színésznő, Joan Fontaine volt. Szüleik már a gyerekek pár éves korában elváltak, és a lányok az édesanyjukkal Észak-Kaliforniába költöztek. A tanárnak készülő Havilland tehetségét egy iskolai darabban fedezték fel: Shakespeare Szentivánéji álom című drámáját adták elő, ahonnan a fiatal lányt kiemelték egy profi társulatba, majd 1935-ben, egyik első mozis szerepeként a nagyvásznon is szerepelhetett a színdarabban.

Habár a filmverzió nem aratott nagy sikert, a Warner hétéves szerződést ajánlott az ifjú színésznőnek. Ennek keretében első fontosabb alakítása az 1939-ben bemutatott Elfújta a szél Melanie-ja volt, amiért Oscar-jelölést érdemelt. (Később a Kisiklott élet és Az örökösnő című filmekért el is nyert egy-egy szobrocskát, 1947-ben, illetve 1950-ben.) Habár ezután Havilland párszor játszott negatív karaktereket is, mindig is a szimpatikus, jóságos figurákat megformálásában volt jó, akiknek azonban képes volt igazi mélységet adni. Elfújta a szél-beli partnerei, Vivien Leigh, Leslie Howard és Clark Gable korai halála után egyébként több mint ötven éven át – egészen eddig – a színésznő volt a film utolsó élő sztárja.

Havilland a 2011-es César-díjkiosztón. Forrás: Toni Anne Barson / Getty Images

 

Havilland 1955-ben hozzáment a francia Pierre Galante-hoz, a neves Paris Match főszerkesztőjéhez, és Párizsban telepedett le, ahonnan azonban gyakran utazott külföldre egy-egy forgatás kedvéért. A már említetteken kívül olyan további filmekben szerepelt, mint a Johanna nőpápa, az Airport '77, a Rajzás vagy az Észak és dél című minisorozat. A sztárt Franciaországban is nagyon szerették: 2010-ben megkapta a francia becsületrendet. Olivia de Havillandet lánya, az ügyvédként dolgozó Gisele Galante Chulak gyászolja.


(via Variety)