Meghalt Peter Brook, A legyek ura rendezője

A számos rangos díjjal kitüntetett brit színház- és filmrendező 97 éves volt.

Életének 97. évében elhunyt Párizsban Peter Brook, az évtizedekkel ezelőtt Franciaországban letelepedett, ismert brit színházi- és filmrendező, a XX. századi színházművészet egyik legnagyobb alakja.

Peter Brook a 2019-es spanyolországi Asztúria hercegnője-díj ünnepélyes gáláján (forrás: Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)

 

A rendező halálhírét a Nick Hern Books könyvkiadó tudatta vasárnap egy közleményben (itt jelentek meg 1999 óta Peter Brook kötetei), kiemelve, „mennyire hihetetlen művészi örökséget hagy maga után”.

Hét évtizedet átívelő, káprázatos szakmai pályafutása során világszerte számos elismerést szerzett a Tony-díjtól kezdve az Emmyn át a Laurence Olivier Awardig, és olyan, ma már kultikus népszerűségnek örvendő színészek korai karrierjét egyengette atyai gondoskodással, mint Yoshi Oida, vagy épp Helen Mirren, aki az alábbi, 1973-as kulisszák mögött készült videóban is látható:

Peter Brook 1925. március 25-én született Londonban. Az Oxfordi Egyetemen tanult, és még tinédzserként megrendezte első londoni előadását, a Doktor Faustus című darabot. A nagy áttörést és a világhírt a híres-neves Royal Shakespeare Companynél végzett munkája hozta meg a számára, ahol többek között a Laurence Olivier főszereplésével állította kirobbanó sikerrel színpadra Shakespeare Titus Andronicus című darabját. A filmes világot 1963-ban hódította meg: ekkor került mozikba az általa megrendezett nagy klasszikus, A legyek ura.

A legjobb rendezésért járó, rangos Tony-díjat (amit a színházi világ Oscarjaként is szokás emlegetni) 1966-ban Peter Weiss Marat/Sade című darabjáért, 1970-ben pedig Shakespeare Szentivánéji álomjáért vehette át. De elnyerte többek között a japán Praemium Imperiale-t, az olasz Prix Italiát, legutóbb pedig 2019-ben az Asztúria hercegnője-díjjal tüntették ki Spanyolországban. A '70-es években költözött át Londonból Párizsba, ahol nemzetközi színházi központot alapított, melynek székhelye a francia fővárosban pusztuló Bouffes du Nord teátrum pincétől a padlásig felújított épülete lett.

Adrian Lester brit színész, aki az Royal Shakespeare Company Hamlet-adaptációjában dolgozott együtt Brookkal, a Twitteren azt írta Brookról:

Óriás volt a szakmánkban.

(via The Hollywood Reporter)