Meghalt Raquel Welch

82 éves korában elhunyt Raquel Welch amerikai színésznő, modell, Hollywood egyik legnagyobb szexszimbóluma.

Welch szerda reggel hunyt el rövid, súlyos betegség után - közölte menedzsere.

A színésznő az 1973-as A három testőr, avagy a királyné nyaklánca című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott, 1987-ben pedig a Right to Die című filmért ismét jelölték.

Fotó: Jason LaVeris/FilmMagic

 

1966-ban a Fantasztikus utazás című sci-fivel és az Egymillió évvel ezelőtt című őskori kalandfilmmel kezdte filmes karrierjét, ez utóbbival vált igazi szexszimbólummá; Welch-nek ebben csak néhány sora volt, de a promóciós képek, amelyeken egy szőrmés, kétrészes, szarvasbőrből készült bikinit viselt, a korszak leghíresebb címlaplányává tették.

Fotó: Movie Poster Image Art/Getty Images

 

Ő volt az egyik első nő, aki főszerepet játszott - nem pedig romantikus szerepet - egy westernben, az 1971-es Hannie Caulder című bosszútörténetben - Quentin Tarantino szerint ez volt Kill Bill (2003) című filmjének egyik ihletője.

Welch 1995-ben vendégszerepelt a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjaiban, valamint a Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatban, és saját magát alakította a Seinfeld egyik epizódjában.  

Welch a Túl a dekoltázson című életrajzi könyvében mesélt a gyermekkoráról, és arról, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie egyedülálló anyaként Hollywoodban. Két gyermeke, Damon és Tahnee gyászolja.

(BBC; Variety)