Megismered Russell Crowe-t lepukkant pszichopataként?

Bizony, az a kövér, nagy szakállú, ápolatlan figura, aki egy kisgyerek mellett pisztollyal hadonászik, nem más, mint az ausztrál színészlegenda, aki egy kicsit hazatért.

Aki az amerikaiaknak Billy, a kölyök volt, az az ausztráloknak Ned Kelly. Nem csoda, hogy a sokak számára rokonszenves útonálló, bankrabló és társai életét annyiszor vitték vászonra: eddig egész konkrétan összesen 16 alkalommal, többek között Mick Jagger és Heath Ledger főszereplésével. Ledger olyan jól keltette életre a magának az utolsó összecsapására ekevasakból páncélt kovácsoló és végül tűzzáporban eleső Kelly-t, hogy sokáig senki nem akart vagy mert a témához nyúlni, de most itt van Justin Kurzel (A Snowtown-i gyilkosságok, Macbeth, Assassin's Creed), a pszichopata gyilkosok és nagy leszámolások specialistája és a saját verziója, amely ironikus módon a True History of the Kelly Gang, vagyis a Kelly banda igaz története címet viseli.

 

Azért ironikus módon, mert a film és az alapjául szolgáló, azonos című, Booker-díjas regény, amelyet Peter Carey írt, elismerten csak spekulál Kelly életének bizonyos mozzanatairól, sőt, egyes fejezeteket kitalál. Így kerül a filmbe a valóban élt, egyes találgatások szerint a fiatal srácot az útonállás és az bozótjárás mesterségére kitanító Harry Power, aki itt egy dühöngő őrült, aki nem csak a rablásra, de az ölésre is kiokítja a fiút, akinek az anyja a szeretője. Ezt a Powert alakítja a szinte felismerhetetlen, meghízott, gubancos szakállú Russell Crowe, de nem ő a film főszereplője, hanem a mostanában felkapott George MacKay, akit hamarosan Sam Mendes I. világháborús filmjében, az 1917-ben láthatunk. És a film az ő felnövekvéséről és tragédiájáról szól, tejfeles képű szöszi gyerekként ismerjük meg, aki lassan otthon érzi magát az erőszak világában – „szép” pillanat, amikor a Russell Crowe-tól kapott fegyvert pont őrá irányítja -, majd zavarodott fiatalként látjuk, akinek saját bandája lesz.

És Kurzel most is modern akar lenni, ezek a srácok olyanok, mint a mai fiatalok, csak éppen nincsenek az Instagramon – bár furcsa módon gyakran öltöznek női ruhába -, és egy kicsit őrültek is. Ahogy egymás páncélsisakos fejére lövöldöznek, az elég vérfagyasztó, viszont a film gyors vágásai, vibráló fényei, nagyon erős vizuális nyelvezete és időugrásai miatt nehéz helyzetben van az, aki meg akarja tudni, mi is történik itt, és nem ismeri az ausztrál betyár történetét, mert ez olyan, mint egy progresszív rockzenekar videóklipje. Vagyis nem esküdnénk meg rá, hogy a True History of the Kelly Gang remek film lesz, de biztosan erős néznivaló. Kelly édesanyját, akinek központi szerepe van a történetben, Essie Davis (A Badabook) alakítja, de fontos szerepet kap Nicholas Hoult, Charlie Hunnam és Thomasin McKenzie is. A filmet már vetítették a Torontói Filmfesztiválon, ahol vegyes kritikákat kapott, és 2020 februárjában kerül a mozikba a világ legtöbb országában – nálunk egyelőre nem szerepel a megjelenési listákon.