Megjött a szabadságharcos partizánfilm előzetese!

Az elsőfilmes Kárpáti György Mór azokról a magyar katonákról készített filmet, akik a szabadságharc bukása után is folytatták a harcot - igaz, adott esetben azért, mert nem jutott el hozzájuk a világosi fegyverletétel híre.

Hosszú, hosszú ideig nem készültek filmek a 48-49-es forradalomról és szabadságharcról, nyilván részben azért, mert iszonyú drága egy látványos kosztümös filmet összehozni, de mintha az elmúlt években beindult volna némi változás, A Kincsem is érintette a szabadságharc utáni megtorlások ügyét, és a Kossuthkifli című tévésorozat is ezt a kort idézte meg – és most itt van az elsőfilmes rendező, Kárpáti György Mór első munkája, a Guerilla is. Aminek most jött ki az első előzetese.

A cím kapcsán nyilván sokan egy latin-amerikai drámát vizionálnak, a gerilla szó születése Napóleon spanyol hadjáratának idejére vezethető vissza, a francia megszállók ellen harcolókat nevezték el így. És gerillaként, ha úgy tetszik, partizánként harcolnak valahol a hegyek között azok a szétszórt magyar alakulatok, akik 1849-ben, a világosi fegyverletétel után sem tudják még, hogy a szabadságharc elbukott. Hősünk, Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette, és csak most, a vereség után csatlakozik a tízen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti sebesült testvérét, de egy hazugsága miatt besorozzák a honvédek közé, fel kell esküdnie a zászlóra, így ott marad a nyilván pusztulásra ítélt ellenállók között.

Merthogy az előzetesben látjuk, hogy Barnabást – a nagyszerű Váradi Gergely, akinek ebben a rövid előzetesben is nagyszerű a kisugárzása - császári katonák tartoztatják fel, majd oroszok üldözik, sőt, a felkelők sem bíznak benne, és erre talán okuk is van. Merthogy mindenki azt szeretné tudni, mit csinált a fiú a harcok alatt, de ez nem derül ki, azt viszont megtudhatjuk, hogy van szerelmi szál. Merthogy a csapattal csinos ápolónőbe (Mészáros Blanka) Antal, hősünk öccse (Vilmányi Benett a Terápiából) is szerelmes, és hősünk is közel kerül hozzá, és mivel a hivatalos szinopszisban úgy fogalmaznak, hogy „Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek”, gondolom lesz itt dráma rendesen. És reméljük lesz egy kis háború is, mert itt csak azt látjuk, amint a katonák csatárláncban haladnak ködös, gyönyörűen fényképezett tájon vagy rajtaütést készítenek elé, de ennél nyilván több is lesz – és nyilván nem sokkal több.

Mert a Guerilla nem a Kincsem gigaköltségvetéséből készült. A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elérő Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla az elsőfilmeseket támogató Inkubátor-program segítségével jött létre, az átlag magyar nagyjátékfilmhez képest szerény költségvetésből, javarészt kezdő, kevésbé ismert színészekkel, sztárok, tömegjelenetek és komoly pirotechnika nélkül. Ami nem feltétlenül baj, mert amit eddig láttunk, az hiteles és izgalmas. A film premierjét a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, idehaza március 7-én kerül a mozikba, executive producere pedig nem más, mint Mundruczó Kornél.