Mel Gibsonnak nincs joga betiltani a saját filmjét

A sztárparádét felvonultató The Professor and the Madman hamarosan talán mégis mozikba kerülhet.

A Simon Winchester könyvén alapuló film a XIX. század közepén játszódik, és az Oxford English Dictionary megszületéséről szól – ami azért érdekes, mert James Murray professzor (őt játssza Gibson) egy elmegyógyintézetben ápolt beteggel, William Minorral közösen alkotta meg a szótárat.

A címbeli „madman”-t Sean Penn formálta meg, és a két sztáron kívül olyan nevek szerepelnek még az életrajzi filmben, mint a Trónok harcából ismert Natalie Dormer, Jennifer Ehle (A napfény íze, Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza), Ioan Gruffudd (A fantasztikus négyes-filmek, Artúr király) vagy Jeremy Irvine (Hadak útján, Most jó, Mamma Mia! Sose hagyjuk abba).

Gibson nagyon régóta bele akart vágni a produkcióba, és 2015-ben végül producerként (Icon Productions nevű cégén keresztül) gyártási megállapodást kötött a Voltage Picturesszel. 2016 végén annak rendje és módja szerint le is forgatták a filmet, de a forgatás vége felé vita alakult ki a sztár és a Voltage között.

Gibson és Farhad Safinia direktor (a színész-rendező Apocalypto című alkotásának társ-forgatókönyvírója) ugyanis nem elégedtek meg a dublini Trinity College-ban forgatott jelenetekkel, és a megbeszéltekkel ellentétben azokat ki akarták egészíteni további, Oxfordban játszódó képsorokkal. A produkciós cég ebbe azért nem akart belemenni, mert már így is túllépték a költségvetést és a menetrendet is (a plusz jelenetek a 25 millió dolláros büdzséhez képest további 2,5 milliót jelentettek volna).

Mel Gibson. Forrás: John Phillips / Getty Images

 

Mel Gibson és Safinia ekkor otthagyták a produkciót, egy 2 óra 40 perc hosszúságú filmet hagyva maguk után (a korábban megbeszélt kétórás helyett). Mikor Gibsonék fülébe jutott, hogy a Voltage ezt követően megpróbált egy végleges verziót vágni a nyersanyagból, és azt levetíteni reménybeli forgalmazóknak, akcióba lendültek, és miközben a sztár tavaly azért perelte be a Voltage-ot, mert állítása szerint akadályozták a munkáját, ezzel párhuzamosan pedig el akarta tiltani a céget a filmtől és annak bemutatásától, a rendező egyenesen a kész anyag elkobzását és megsemmisítését követelte.

Farhad Safinia. Forrás: Joe Kohen / Getty Images

 

Farhad Safinia keresetét már tavaly elutasította a bíróság, Gibson perében pedig most döntöttek úgy, hogy nem nyújtott be elegendő bizonyítékot arra nézvést, hogy a Voltage szerződést szegett volna, így a film további sorsa most már a produkciós cégtől függ – még az is megtörténhet, hogy hamarosan bemutatják. Az IMDb filmes adatbázis oldalán mindenesetre az szerepel, hogy a The Professor and the Madmannek idén november 22-én lesz a hollandiai premierje. Addig is egyébként ide kattintva a film teljes forgatókönyvét elolvashatjuk, hiszen azt a rendező a pereskedés során nyilvánosságra hozta.


(via Variety)