Mészáros Márta életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától

A Hollywood Reporter külön cikkben méltatja a rendezőnő munkásságát, a Nemzeti Filmintézet pedig ingyenesen elérhetővé teszi az Eltávozott napot és a Szép leányok, ne sírjatok!-at a Filmión.

Életműdíjjal jutalmazza Mészáros Márta több évtizeden átívelő munkásságát az Európai Filmakadémia – adta hírül a patinás amerikai filmes szaklap, a The Hollywood Reporter. A 90 éves rendező december 11-én, a Berlinben megrendezett 34. Európai Filmdíj-gálán veheti át a rangos elismerést.

Forrás: PORT.hu / Puskel Zsolt

 

A lap hosszan méltatja Mészáros életművét, külön kiemelve első nagyjátékfilmjét, a Kovács Kati főszereplésével készült, 1968-as Eltávozott napot (ami The Girl címmel a nemzetközi porondon is bemutatkozott), valamint azt, hogy a rendező sokszor foglalkozott a filmjeiben a nők helyzetével, gyakran a saját családjában tapasztaltakat is beleszőve a forgatókönyvekbe.

Részlet Az eltávozott nap c. filmből (forrás: Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum / Csabafi Attila)

 

A The Hollywood Reporter cikkét jegyző Scott Roxborough külön kitér arra is, hogy Mészáros Márta számára az igazi nemzetközi áttörést az 1975-ös Örökbefogadás hozta meg: a magányos negyvenes asszony és a 17 éves intézeti lány közötti kapcsolat meghitt portréjával ő volt az első, aki női rendezőként nyert Arany Medvét a berlini filmfesztiválon.

Részlet a Szép leányok, ne sírjatok! c. filmből (forrás: Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum / Szóvári Gyula)

 

Annak apropóján, hogy első magyar alkotóként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját, a Nemzeti Filmintézet ingyenesen nézhetővé teszi hétfő estig saját streaming platformján, a Filmión első mozifilmjét, az Eltávozott napot, valamint a Szép leányok, ne sírjatok! című generációs kultfilmjét.