Mi más lett volna Audrey Hepburn házikedvence, mint egy szarvasgida?

92 éve született Audrey Hepburn, találtunk róla néhány érdekességet.

Szülei náci szimpatizánsok voltak

1929. május 4-én született Brüsszelben Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven, Joseph Victor Anthony Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként. Szülei náci szimpatizánsok voltak, még Hitlerrel is találkoztak. Később apja elhagyta a családot, és egyre szorosabbra fűzte kapcsolatát a nácikkal, Hollandia német megszállásnak idején a kis Audrey (akinek nevét anyja Edda van Heemstra-ra változtatta) időközben megváltozott politikai nézetű anyjával élt, és a háborús évek szenvedései, az állandó félelem, az éhezés életének egyik meghatározó élményévé vált. A hatvanas években Hepburn felvette a kapcsolatot az apjával, és megbocsájtott neki. Egészen annak a nyolcvanas években bekövetkezett haláláig anyagilag támogatta, de a temetésére nem ment el.

Audrey Hepburn 1955 körül
Forrás: Silver Screen Collection/Getty Images

Balerina akart lenni

A háború után elkezdett balettet tanulni Amszterdamban és Londonban, és az volt az álma, hogy egyszer primabalerina lesz. 170 centijével azonban túl magas volt ehhez, ráadásul a háború alatti éhezés miatt beteg lett. Tánckari balerina volt, és musicalekben kapott kisebb szerepeket.

Audrey Hepburn 1950 körül
Forrás: Silver Scree Collection/Getty Images

 

Legelső szerepe egy útifilmben volt

Az 1948-as Nederlands In Zeven Lessen (Hollandia hét leckében) oktató-útifilm, amiben a 19 éves  Audrey Hepburn légiutaskísérőt játszik, bár jobbára csak mutogat.

Gregory Peck attól tartott, hogy bunkónak tűnik Hepburn miatt

Hepburn jószerével még ismeretlen volt, amikor megkapta a Római vakáció női főszerepét (ez volt az első főszerepe), így a plakátra jóval kisebb betűkkel akarták kiírni a nevét, mint főszereplő társának, Gregory Pecknek. Peck azonban megérezte, hogy a színésznőből hatalmas sztár lesz, és ragaszkodott hozzá, hogy neki is nagyobb méretben írják a nevét.  "Meg kell változtatnotok, mert nagy sztár lesz, én meg hatalmas bunkónak fogok tűnni" – mondta. Hepburn Oscart nyert alakításáért.

Audrey Hepburn és Gregory Peck a Római vakáció 1953-as forgatásán, Rómában
Forrás: Donaldson Collection/Getty Images

 

 

EGOT

Mindössze 16 ember van, aki elnyerte mind az Emmy-t, a Grammy-t, az Oscart és a Tony-díjat (a díjak kezdőbetűiből áll össze a mozaikszó), Audray Hepburn egy közülük, habár csak halála után kerülhetett az impozáns társaságba. 1954-ben kapott Oscart a Római vakáció női főszerepéért, és még ugyanabban az évben Tony-t az Ondine című darabban játszott szerepéért. A Grammy-t halála után egy évvel, 1994-ban nyerte meg a spoken word kategóriában Audrey Hepburn's Enchanted Tales című mesealbumáért, az Emmy-t pedig 1993-ban a Gardens of the World with Audrey Hepburn című sorozatért, ami a világ legszebb kertjeit mutatta be, a színésznő narrálásával.

 

Truman Capote nagyon utálta, hogy Hepburn játssza az Álom luxuskivitelben női főszerepét

Truman Capote, az Álom luxuskivitelben alapjául szolgáló azonos című kisregény szerzője gyűlölte, hogy Hepburnnnek adták Holly Golightly szerepét, mert Marilyn Monroe-t akarta látni a filmadaptációban. Monroe nem vállalta el a szerepet, ugyanis azt a tanácsot kapta, hogy ártana az image-ének, és Kim Novak is hasonló indokkal hárította el az ajánlatot. Így kapta meg a  szerepet Audrey Hepburn. "Nem tudok kurvát játszani" – mondta, így jócskán megváltoztatták Golightly karakterét: finomítottak az eredeti mű nyelvezetén, és a karakter biszexualitására vonatkozó utalásokat is törölték. Saját filmográfiája alapján azonban Hepburn így is komolyabb és ellentmondásosabb szerepet játszhatott el, mint amilyeneket korábban.

 

Holly Golightly híres fekete ruháját egy vagyonért adták el

2006-ban a Christie's aukciós ház árverésén 923187 dollárért, azaz csaknem egymillióért kelt az a fekete Givenchy-tervezte ruha, amit Hepburn az Álom luxuskivitelben című filmben viselt. Az árverés előtt mintegy 98800 és 138320 dollár közé saccolták az az árat, amennyiért elkelhet.

Audrey Hepburn és George Peppard az Álom luxuskivitelben egyik reklámfotóján
Forrás: Donaldson Collection/Getty Images

 

 

Tragédia a forgatáson

Az 1960-as Kitaszítva című western forgatásán Hepburn a fejébe vette, hogy maga csinálja meg a veszélyesebb lovas jeleneteket is, de ledobta egy ló, és a színésznő eltörte a hátát. Kiderült, hogy terhes volt, és a balesetben szerzett sérülései miatt elvetélt.

 

Szerette az egyedüllétet

Nagyon gyakran kellene egyedül lennem. Boldog lennék, ha szombat éjszakától hétfő reggelig csak magam lennék otthon. Így töltődöm fel.
Sajtófotó a Sabrinához, 1952
Forrás: Donaldson Collection/Getty Images

 

Jó barátságot kötött egy szarvasgidával

Az 1959-es Zöld paloták című film (amit férje, Mel Ferrer rendezett) forgatásán összebarátkozott Pippinnel, a kis szarvasgidával, és annyira megszerették egymást, hogy az állatidomár javasolta Hepburnnek, hogy vigye haza a kis állatot. Így is tett.

Forrás: Bettmann/Getty Images

(Források: Mentalfloss, Factinate)