Mi történt a Bajos csajok sztárjaival?

2004. április 30-án, azaz már tizenhét éve mutatták be az amerikai mozik ezt a találó tinivígjátékot, ami több fiatal vagy legalábbis addig kevésbé ismert színésznőt indított el a pályán. Megnéztük, mi történt velük azóta.

Cady Heron: Lindsay Lohan

Mivel Lindsay Lohan gyerekszínészként kezdte a karrierjét, bőven láthattuk már filmekben a Bajos csajok főszerepe előtt is, például a bűbájos Apád-anyád idejöjjön! című A két Lotti-adaptációban vagy a Nem férek a bőrödbe című családi vígjátékban, amit a Bajos csajokhoz hasonlóan Mark Waters rendezett. A tinivígjáték után Lohan először további családi filmekben (Kicsi kocsi – Tele a tank) vállalt szerepet, majd váltott a romkomokra (Cserebere szerencse, Anya, lánya, unokája, Kismamának áll a világ), de elkezdte komolyabb színészi karrierjét is (Az utolsó adás, Bobby Kennedy – A végzetes nap, Tudom, ki ölt meg, Vétkek völgye) – inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Bajos csajok debütálásának évében a sztár a könnyűzenébe is belekóstolt, és azóta több albuma is megjelent, de ezen a téren sem aratott hatalmas sikereket.

Lindsay Lohan a film premierjén és 2018-ban. Forrás: J. Merritt / FilmMagic / Getty Images és Gareth Cattermole / Getty Images for MTV


Pár évvel a Bajos csajok után kezdődtek a színésznő sorozatos botrányai – valószínűleg nem függetlenül a ténytől, hogy elég zűrös a családi háttere, és 15 éves korától kezdve egyedül élt Los Angelesben, különböző szállodákban. Már késő tizenévesen különféle függőségekkel küzdött, többször is letartóztatták ittas vezetésért, amelyekre különböző autóbalesetek során derült fény, próbára bocsátásának megszegéséért börtönbe is kellett vonulnia, de bolti tolvajlásért is ráhívták a rendőrséget, és házi őrizetben is volt. Lohan 2014-ben Dubaiba költözött, 2016-ban pedig áttért az iszlám hitre. Azóta lenyugodott, jógázni kezdett és naponta háromszor meditál. Ma már nem annyira színésznőként tevékenykedik, hanem inkább a divat világában mozog (van saját ruha- és parfümmárkája is), ezenkívül pár éve indított egy fizetős életmódsite-ot is.


Regina George: Rachel McAdams

Az azóta A-vonalbeli sztárrá avanzsált Rachel McAdamsnek a Bajos csajok volt az első fontosabb filmje (előtte többek közt a Tökös csajban szerepelt), de nem ez indította be igazán a karrierjét, hanem a pár hónappal később bemutatott Szerelmünk lapjai című romantikus dráma, amitől egy csapásra ismert lett az egész világon. McAdams azóta folyamatosan forgat, van, hogy évente több filmje is kijön, és felváltva vállal könnyedebb és súlyosabb produkciókat. Láthattuk többek közt a Kőkemény család, az Ébredj velünk és az Időről időre című romkomokban, A dolgok állása, Az üldözött és a Gyilkos vágyak című thrillerekben, Woody Allen Éjfélkor Párizsbanjában, az Oscar-díjas Spotlightban, Guy Ritchie két Sherlock Holmes-adaptációjában, A rabbi meg a lánya című leszbikus drámában, a True Detective című sorozat második évadában, legutóbb pedig az Éjszakai játék és az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című vígjátékokban.

Rachel McAdams a filmben és 2018-ban. Forrás: CBS via Getty Images és Jim Spellman / WireImage / Getty Images


Ami a magánéletét illeti, kevésbé viharosan éli, mint fenti kolléganője, de azért nála is találunk izgalmakat. A Szerelmünk lapjai forgatásán például összejött filmbeli szerelmével, Ryan Goslinggal, majd az Éjfélkor Párizsban munkálatai idején egy másik kollégával, Michael Sheennel. Járt Josh Lucasszal, Kit Haringtonnal, Jake Gyllenhaallal, a True Detective forgatása idején pedig állítólag szintén egy produkcióbeli partnerével, Taylor Kitschcsel randizott. 2016 óta viszont Jamie Linden forgatókönyvíró a párja, akivel 2018-ban közös gyermekük is született, egy kisfiú.


Gretchen Wieners: Lacey Chabert

A méhkirálynő, Regina George egyik udvarhölgyét alakító színésznőnek nem igazán sikerült kitörnie a Bajos csajok után. Ahogy előtte is inkább szappanoperákban volt jelen (All My Children, Ötösfogat), úgy néhány kivételtől eltekintve (Fekete karácsony, Excsajok szelleme) a tinivígjáték után is visszatért a tévéhez: fontosabb sorozata a 2010-es éveken a Papás-babás volt, de játszott egy rakás Hallmark Channel-tévéfilmben – A keresztrejtvény-gyilkosságok című tévés krimiknek például ő az állandó főszereplője. Ezenkívül rengeteget szinkronizál (Bratz, A Pókember legújabb kalandjai, Family Guy, Kung Fu Panda: A végzet mancsai, Az igazság ifjú ligája stb.). A Bajos csajok főszereplői közül Chabert állapodott meg a legkorábban: 2013-ban hozzáment barátjához, David Nehdarhoz, akivel 2016-ban megszületett Julia nevű kislányuk.

Lacey Chabert a film premierjén és 2019-ben. Forrás: J. Merritt / FilmMagic / Getty Images és Paul Archuleta / Getty Images


Karen Smith: Amanda Seyfried

A Bajos csajok butácska Karenjének megformálása volt két tévésorozat után Amanda Seyfried első filmszerepe, s habár a film után a színésznő a televíziózáshoz is visszatért (olyan sorozatokban játszott, mint a Veronica Mars, a Hármastársak, a Futótűz vagy az új Twin Peaks), elkezdte komolyan építeni mozifilmes karrierjét. Habár sokáig úgy tűnt, drámai próbálkozásai ellenére (Alpha Dog, Chloe – A kísértés iskolája, A nyomorultak, A hitehagyott) Seyfried megmarad a könnyű műfajok gettójában (a Mamma Mia!-filmek például kifejezetten jól álltak neki), tavaly szerepet kapott David Fincher ambiciózus életrajzi drámájában, a Mankben, amiért a film számos nominációja mellett őt is Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplőnő kategóriában. A trófeát ugyan nem ő vihette haza, de egy pár éve sokan még ezt sem nézték volna ki belőle – és tényleg jól alakított Marion Davies színésznő szerepében.

Amanda Seyfried a film premierjén és 2019-ben. Forrás: Albert L. Ortega / WireImage / Getty Images és Steven Ferdman / WireImage / Getty Images


Amanda Seyfried olyan színészkollégáival alkotott egy párt, mint Emile Hirsch, Dominic Cooper, Alexander Skarsgård, Ryan Phillippe, James Franco, Josh Hartnett és Justin Long, 2017-ben pedig hozzáment egy kevésbé ismert színészhez, Thomas Sadoskihoz, akit a John Wick-filmekben és a Híradósok, illetve a Családom, darabokban című sorozatokban láthattunk. Azóta két közös gyermeket nevelnek: lányuk, Nina négy-, fiuk, Thomas pedig mindössze féléves.


Janis Ian: Lizzy Caplan

A főhősnőt először befogadó különc Janist alakító színésznő kisebb szerepekben már a Bajos csajok előtt látható volt (benne volt például a Judd Apatow nevével fémjelzett Különcök és stréberek című sorozatban). A film után hatalmas sztár ugyan nem lett belőle, de folyamatosan jelen van mind a mozi (Cloverfield, A spanom csaja, A szabadság határai, 127 óra, Lánybúcsú, Az interjú, Szemfényvesztők 2., Szövetségesek, A katasztrófaművész), mind a tévé világában. Néhány kivételtől eltekintve a nagyjátékfilmekben általában mellékszerepekre van kárhoztatva, de szériában sikerült már kiugrót alkotnia, lásd legfontosabb sorozatát, a Masters of Sexet (de játszott a True Bloodban, az Új csajban és a Castle Rockban is).

Lizzy Caplan a filmben és 2019-ben. Forrás: CBS via Getty Images és Rodin Eckenroth / WireImage / Getty Images


2006 és 2012 között Caplan a Jóbarátok sztárjával, Matthew Perryvel élt együtt, majd 2015-ben, amikor a fent említett Szemfényvesztők 2-t forgatta Angliában, összejött egy angol színésszel, Tom Riley-val (őt jelenleg a The Nevers című HBO-s steampunk szériában láthatjuk). 2017-ben össze is házasodtak; gyermekük nincs.


Ms. Norbury: Tina Fey

A tanári kar legszimpatikusabb tagját megformáló Tina Fey már idősebb volt a Bajos csajok forgatásán fent említett kolléganőinél, mégis ez volt az ő pályáján is az első komolyabb mozifilmes szerep. Fey ugyanis korábban a Saturday Night Live című kabaréműsorban tűnt fel, ahol nemcsak tehetséges komikaként, de íróként is brillíroz a kilencvenes évek vége óta – mégsem gondolt korábban senki arra, hogy nagyjátékfilmben is ki lehetne próbálni.

A Bajos csajok azonban megtörte az átkot,

és a színésznő azóta sorra kapja a nagyfilmes (Bébi mama, Lódító hódító, Párterápia, Vizsga két személyre) és tévésorozatos (A stúdió, Unbreakable Kimmy Schmidt) szerepeket. Legutóbb a friss Oscar-díjas Lelki ismeretek című Pixar-mozi szinkronhangjaként találkozhattunk vele, és érdekesség, hogy Rosalind Wiseman regénye alapján ő írta nemcsak a Bajos csajok forgatókönyvét, de a film alapján 2017-ben bemutatott musical szövegkönyvét is. Fey 2001 óta Jeff Richmond zeneszerző-producer felesége, akivel két lányuk van: a 15 és féléves Alice és a közel tízéves Penelope.

Tina Fey a film premierjén és 2019-ben. Forrás: Paul Hawthorne / Getty Images és John Lamparski / Getty Images


Mrs. George: Amy Poehler

A Regina George édesanyját alakító Amy Poehler valaha szintén a Saturday Night Live gárdáját erősítette, de azért több szerepe volt már a Bajos csajok előtt, mint kolléganőjének (rendszeresen feltűnt például a Late Night with Conan O’Brien talkshow-ban, de benne volt a Tök alsó, a Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron és az Ördögi út a boldogsághoz című vígjátékokban is).

A Bajos csajok azonban az ő számára is nevezetes, mivel

itt kezdődött szoros filmes együttműködése Tina Feyjel,

akivel korábban egy Martin & Orloff című, kevésbé jelentős alkotásban is játszottak együtt, de abban Feynek csak egy apró szerep jutott – a Bajos csajoktól kezdve azonban olyan, kettejük főszereplésével forgatott együttműködések következtek, mint a Bébi mama, a Lánytesók vagy a Borvidék, de együtt játszottak Az év emberében és a Ron Burgundy: A legenda folytatódikban is, továbbá négy alkalommal is együtt vezették a Golden Globe-gálát (legutóbb idén).

Amy Poehler a filmben és 2019-ben. Forrás: CBS via Getty Images és Jamie McCarthy / Getty Images


És ahogy barátnője forgatókönyvíróként is tevékenykedik, úgy Poehler azóta rendezőként is kipróbálta magát: ő rendezte a már említett Borvidéket, idén pedig Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak címmel jött ki egy coming-of-age filmje. De a színésznő persze sokat játszik Tina Fey nélkül is: olyan komédiákban láthattuk, mint az Irigy kutya, a Jégi dicsőségünk vagy A szerencse háza, leghíresebb sorozata pedig a Városfejlesztési osztály című sitcom. Ő is szeret kollégákkal randizni: járt John Stamosszal és Nick Kroll-lal is, 2003 és 2016 között pedig Will Arnett volt a férje, akivel két közös gyermekük is született. Úgy tudjuk, Amy Poehler jelenleg szingli.