Mindössze két tökéletes sci-fi létezik – de melyik az a kettő?

Vajon a Terminátor, A nyolcadik utas: a Halál vagy a 2001: Űrodüsszeia kapta a legtöbb pontszámot a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon?

Bár Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon található százalékok kiszámítási módja finoman szólva is rejtélyes, a Universal Pictures tulajdonosa, a Comcast pedig jókora részesedéssel rendelkezik a cégben, azért ha itt egy film 100%-os értékelésen áll a kőszívű kritikusok súlyozott cikkei alapján, az azért nagy dolog! Ha tehát ezen weboldal szerint egy film „tökéletes”, akkor mérget vehetünk rá, hogy egy vitathatatlanul zseniális, örök klasszikussal van dolgunk. Ami a sci-fi műfajt illeti, a Rotten Toamtoes-on csak két alkotás áll 100%-on,

ráadásul még csak nem a 2001: Űrodüsszeia és A nyolcadik utas: a Halál a két legjobb film, ahogy elsőre gondolnánk, hanem az 1979-es Sztalker Andrej Tarkovszkijtól és az 1984-es Terminátor - A halálosztó James Camerontól!

Forrás: Rotten Tomatoes

 

De mit is jelent valójában a „tökéletes” Rotten Tomatoes-pontszám? Nos, az oldal úgy működik, hogy összegyűjti a kritikusok cikkeit (zömmel persze amerikai lapokból, a Boston Globe-tól a Washington Postig), és abból kiszámít egy százalékos értéket, a Tomatometer-pontszámot. Ez a szám az alábbi képlet szerint kap aztán különböző ikonokat:

  • Ha egy film vagy tévésorozat kritikáinak legalább 60%-a pozitív, akkor egy piros paradicsom jelenik meg a produkció mellett, ami a „friss” státuszt jelzi.
  • Ha viszont egy film vagy tévésorozat kritikáinak kevesebb mint 60%-a pozitív, akkor zöld színnel jelzi a „rothadó” státuszt.
  • Azok a filmek vagy tévésorozatok, amelyeknek a Tomatometer pontszáma folyamatosan 75% vagy magasabb, legalább öt helyen jelent meg kritika róluk, és megfelelnek számos más, látszólag önkényes kritériumnak, jogosultak a „Certified Fresh” minősítésre, amit egy arany glóriával körbeölelt piros paradicsom jelöl.
  • De még ez a megkülönböztetés is elhalványul „a tökéletes Rotten Tomatoes-pontszám” mellett – ami lényegében csak annyit jelent, hogy a film 100%-os Tomatometer-pontszámot ért el, vagyis minden kritika pozitívat írt róla. Jelenleg csak a Terminátor és a Sztalker olyan film, ami elnyerte ezt a hőn áhított rangot.

 

Forrás: Rotten Tomatoes

 

(via Slashfilm)