Mint a tűztől, úgy félnek a dohányzástól a nagy amerikai stúdiók

Nem a Netflix találta fel a cigizés cenzúráját, valójában már hosszú évek óta száműzték ezt a függőséget a filmvászonról.

Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy egy dohányzásellenes szervezet felháborodása miatt a Netflix megígérte, hogy a jövőben jobban oda fognak figyelni a pöfékelés megjelenítésére az általuk gyártott műsorokban (nem úgy, mint eddig, lásd például a láncdohányos seriff figuráját a Stranger Things című sikersorozatukban), és hacsak nem indokolt, mellőzik ezeket a jeleneteket, elsősorban (de nem kizárólag) a fiatal közönségnek szánt művekben.

Az IndieWire összeállítása ugyanakkor rámutat, hogy nem a streamelős óriáscég találta fel ezt az öncenzúrát, hiszen a nagy hollywoodi stúdióknál már hosszú évek óta tiltólistán van a nagyvásznon megjelenített dohányzás. A Paramounttól a Disney-ig minden nagy filmgyártó cégnek van egy erre vonatkozó belső szabályzata, ami elvileg csak ajánlás, de elég szigorúan vehetik, hiszen valóban nagyon rég nem láthattunk dohányzó embert hollywoodi alkotásokban.

Stranger Things. Forrás: Netflix

 

A Paramount Pictures 2013 óta javasolja művészeinek a képsorok cigitlenítését, ugyanakkor jelzik, hogy természetesen tiszteletben tartják a művészi szabadságot, és elfogadják, ha egy filmkészítő úgy gondolja: a dohányterméknek vagy a dohányzás megjelenítésének fontos szerepe van a művében. A Sony Pictures 2012-ben ítélte el hivatalosan is a pöfékelés megjelenítését, elsősorban a fiatal közönség által is megtekinthető alkotásokban.

A Universal Picturesnél már 2006 óta érvényben van a nem hivatalos tiltás, a Warner Bros.-nál pedig 2005-től – ezzel egyértelműen ők a bajnokok. Főleg, hogy a családbarát Walt Disney Companynél hivatalosan csak 2015-ben rögzítették a dohányzásellenes szabályzatot (legalábbis a teljes anyacégre kiterjesztve, Pixarostól, Lucasfilmestől, Marvelestől, a csak a Disney által gyártott tartalmak esetében már 2007 óta érvényben van). Az egeres stúdió esetében a Fox idén történt bekebelezése ugyanakkor további kényes kérdéseket vethet fel, hiszen

ennél a stúdiónál készül például Steven Spielberg West Side Story remake-je – és meglepődnénk, ha a sztori szerint az ötvenes évekbeli bandatag tinihősök egyáltalán nem dohányoznának.


(via IndieWire)