Mit hoz a február a mozikba?

Szokatlanul sűrű lesz filmes szempontból az év legrövidebb hónapja, és nem csak azért, mert megismerhetjük Dobó Katát mint rendezőt, de jön a Lego kaland 2, az Alita, A harc szelleme és egy sor Oscar-esélyes film.

Erősen kezdődik a hónap, hiszen A Lego-kaland 2 előzetesében is több és jobb poén van, mint egy átlag magyar vígjátékban, és bár az ember ugyebár kicsit berzenkedik a folytatásoktól, ez most tényleg jónak ígérkezik. Szintén garanciát vállalunk A kedvenc című történelmi szatíráért és a Kafarnaum című libanoni drámáért. Az előbbi, Yorgos Lanthimos görög rendező munkája két kegyencről, akik a királynő kegyeiért csapnak össze, bravúrosan szórakoztató és kicsit gonosz, az egy utcagyerekről szóló utóbbi meg gyönyörű szép és elég szomorú – Oscarra is jelölték. A többi kicsit lutri, A csodagyerek című hongkongi-amerikai horrorban démon száll meg egy kisfiút, A világ gyengéd közönye kazah dráma egy fiatal nőről, aki a nagyvárosba költözik, a román Ne érints meg! pedig egy érintésfóbiás középkorú nőről szól, akin mégis segít a terápia. És még nincs vége, a Szerelmünk napjai időutazós tinivígjáték, a Vision című japán-francia drámában Juliette Binoche egy különleges gyógynövényt felkutatni érkezik Japánba, míg a Szavak nélkül című francia dramedyben egy középkorú férfi tanulja meg egy stroke után, mi kell a türelemhez.

A második hét is sűrű lesz, a nagyfilm pedig Robert Rodriguez rendezte cyborg sci-fi, az Alita: A harc angyala, ami az okosok szerint nem hozza majd a stúdió által elvárt számokat, de attól még lehet izgalmas és látványos. Az Amit nem akarsz tudni a szüleidről című amerikai vígjáték első blikkre teljesen olyan, mint a Will Ferrell-féle A szerencse háza, csak itt Salma Hayek és Alec Baldwin játssza az anyagi gondjaik miatt merész vállalkozásba kezdő szülőket. Aztán ott van a kellemes időhurkos horror második része, a Boldog halálnapot! 2, ami szintén ígéretes, a fekete-fehér lengyel Hidegháború pedig ott van az Oscar-várományosok között. Az a nap a tengerparton című angol dráma Ian McEwen bestsellere alapján készült, főszereplője pedig az érintésektől rettegő Saoirse Ronan – a jelek szerint ez most egy visszatérő motívum. És ne feledjük, jön a Kölcsönlakás amiből kiderülhet, hogy Dobó Kata egy született rendezőzseni és vérében csorog a vígjátékkészítés minden fortélya - vagy nem.

Két komoly Oscar-esélyessel indul a harmadik hét, a Dick Cheney-ről, minden idők talán legkevéssé kedvelt amerikai alelnökéről szóló életrajzi dráma, az Alelnök 8 kategóriában jelölt az idei versenyben, és ennek a felét jó eséllyel be is húzza majd. A Viggo Mortensen és Mahershala Ali főszereplésével készült Zöld könyv - Útmutató az élethez „csak” öt jelöléssel büszkélkedhet, de így is nagyon jók az esélyei, a történetben pedig egy fekete bőrű jazz zenész sofőrjéül szegődik egy nagyszájú maffiózó. A Liam Neeson főszereplésével készült Dermesztő hajsza ugyan a norvég Az eltűnés sorrendjében remake-je, de egy tipikus Neeson-bosszúfilm lett belőle, csak hókotróval, és az Így neveld a sárkányodat 3. sem hoz majd sok meglepetést.

Az egy Egy ország, egy király című nagyszabású francia történelmi dráma meglepő módon a nagy francia forradalomról szól – aminek ugyebár pont a királyok elkergetése volt a lényege. A Heavy túra sokat dicsért finn-norvég zenés vígjáték, míg a Meztelen befutó még 2017-es jegyzésű svájci vígjáték komédia – és azokról szól, akik a címben is szerepelnek, akik ruhájukat ledobva beszaladnak a pályára, hogy megzavarjanak egy focimeccset. Lesz miből válogatni, csak szuperhős film nincsen, de talán jobb is, azokra mindig rá kell pihenni.