Nagyszabású westerneposzban remekel Mads Mikkelsen

Február elsején kerül a magyar mozikba Nikolaj Arcel új filmje, amelyben az Egy veszedelmes viszony után ismét Mikkelsenre osztotta a főszerepet.

Az 1755-ben játszódó történelmi filmben Mikkelsen alakítja Ludvig Kahlen kapitányt, aki elindul, hogy teljesítsen egy lehetetlennek tűnő küldetést: meg akarja hódítani a zord, lakhatatlan dán vidéket. A férfi célja, hogy kolóniát építsen a király nevében. De egy könyörtelen helyi földesúr másképp gondolkodik és arrogánsan azt hiszi, hogy ez a föld kizárólag az övé. Kahlen keményfejű és úgy érzi, a király megbízása és saját elszántsága elegendő ahhoz, hogy sikerrel járjon. Az összecsapás elkerülhetetlennek tűnik a két fél között, a kapitányt ráadásul az érzelmei is fűtik, miután rátalál élete szerelmére.

A fattyú világpremierje a világ legrégebbi ‚A‘ kategóriás filmfesztiválján, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. A fattyú elnyerte a legjobb operatőrnek és jelmeznek járó Európai Filmdíjat és Mads Mikkelsen révén a legjobb színész kategóriában is jelölt. A film Dánia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában.

A forgatókönyvet Arcel mellett az Oscar-díjas Anders Thomas Jensen (Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái, Férfiak és csirkék) jegyzi Ida Jessen 2020-as bestsellere alapján. A világsztár Mads Mikkelsen (Még egy kört mindenkinek, Az igazság bajnokai, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, Hannibal) mellett Gustav Lindh (Szívek királynője, Az Északi, Az igazság bajnokai), Amanda Collin (Apák és anyák, Palackposta) és Sören Malling (Emberrablás, Az eltűntek, egy háború, Férfiak és csirkék) a főszereplői a filmnek.

A film jelenleg 75%-on áll a Metacritic és 88%-on a RottenTomatoes nevű kritikagyűjtő portálon.

A Screen Daily szerzője szerint „A fattyú egy élénkítően vad északi western, földhözragadt, élvezetes anyag: egy nagyszabású, elsöprő erejű eposz, amelynek szívében remény van, körmei alatt pedig kosz”, míg a The Wrap azt írja, hogy „Arcel egy olyan filmet alkotott, amely nagy, merész és túlzó, de a középpontjában a megfelelő ember áll, aki mindent összetart, és a megfelelő ember van mellette.”

A Time Out kritikusa úgy látja, hogy „A fattyú egy lebilincselő ember kontra vadon túléléstörténet félreérthetetlen politikai felhangokkal, de a romantika is kivirágozhat benne a palaszürke égbolt alatt”, míg a RogertEbert.com szerzője a főszereplőt emeli ki:

A mindig nagyszerű Mads Mikkelsen újabb gazdag alakításával ez a fajta film mindenkinek be fog jönni, akinek hiányoznak a kosztömös epikus drámák.”

A filmet premier előtt is vetítik a magyar mozik, legközelebb december 28-án az Urániában 20 órától és pénteken, december 29-én a Művész Moziban 16:30-tól.