Natalie Portman beszólása mindent vitt a Golden Globe-gálán

A legjobb rendező kategóriában csak és kizárólag férfiakból álló jelöltek egytől egyig nevetséges arckifejezéssel reagáltak Natalie Portman beszólására.

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy a 75. Golden Globe-díjátadó a filmek mellett legfőképp a #metoo kampánynak és a #TimesUp mozgalomnak volt címezve, és az eseményen szinte minden a nőkről szólt. Szinte. Hallhattunk megindító és feltüzelő beszédeket Hollywood egyik jelenlegi legnagyobb problémájáról, a szexuális zaklatásokról és a nők egyenjogúságáról, majd jött Natalie Portman, akinek a legjobb rendező kategória díját kellett átadnia, de először természetesen fel kellett sorolnia a jelölteket: akik mindannyian fehér férfiak voltak.

A színésznő ki is emelte ezt, - “And here are the all-male nominees", vagyis "itt vannak a csupa férfi jelöltek" - amire a jelöltek szinte mindegyike egy kicsit összébb húzódott a székén, mintha elszégyellték volna magukat. Martin McDonagh egy enyhe szájhúzással reagált, és Christopher Nolan is kissé zavarban volt, pislogott párat, de a nyertes Guillermo del Toro rakciója volt a leglátványosabb: ő nagyon csóválta a fejét Portman mondataira.

Olyan női rendezők maradtak le egyébként a jelöltek listájáról, mint a Greta Gerwig (Lady Bird - elnyerte a legjobb vígjáték díját), Dee Rees (Mudbound) vagy Patty Jenkins Wonder Woman). Szóval ez még messze nem az az állapot, amiért Hollywood most harcban áll magával, van még hova fejlődni a társadalmi és nemek közti egyenlőtlenségek tekintetében.
Ezen a linken meg lehet nézni a jelöltek arckifejezését.

 

Címlapkép: Handout