Nélküle semmit sem értenénk Christopher Nolan filmjeiből

Lee Smith a Batman: Kezdődik!-től kezdve a rendező vágója, és az a célja, hogy mi, nézők minél többet megértsünk az alkotó műveiből, mert szerinte sokan félreértik azokat.

Az ausztrál Smith olyan Nolan-alkotásoknak volt a vágója, mint a Batman: kezdődik!, A tökéletes trükk, A sötét lovag, az Eredet, a Sötét lovag – Felemelkedés, a Csillagok között és a Dunkirk – utóbbi munkájáért meg is kapta az Oscar-díjat.

A szakemberrel most interjút készített egy washingtoni rádiócsatorna, a WTOP News, és természetesen elsősorban a Nolannal közös együttműködéséről kérdezték. Smith szerint a Nolan-filmek vágásánál alapvető fontosságú, hogy ne zavarja össze még jobban a közönséget.

Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images

 

„Chris nagyon bonyolult filmeket csinál, és szerintem nekem az a feladatom ebben az egész folyamatban, hogy megpróbáljam annyira érthetővé tenni őket, amennyire csak lehetséges. Mert nincs annál rosszabb, mint amikor egy film közönsége annyira nyomot veszt, hogy kiábrándul az egészből.

Az olyan filmeknél, mint az Eredet, a Csillagok között vagy A tökéletes trükk, mindig azt próbálom elérni, hogy úgy legyek hűséges Chris eredeti ötletéhez, hogy ne legyen egy olyan pont, amikor nézőként csak ülsz, és úgy érzed, kimaradsz valamiből” – árulta el a vágó, aki azt is elmondta, hogy a folyamatot a tesztvetítések során finomhangolják, de sosem történt még olyan, hogy azért vágták volna újra a filmet, hogy a nézők jobban értsék, amennyiben az elvett volna Nolan eredeti víziójából. „Ezek a filmek nagyon finoman vannak kiszámolva.

Néhányan pontosan megértenek minden egyes másodpercet, mások viszont teljesen félreértik az egészet, de még így is szeretik”

– zárta gondolatait Lee Smith.


(via IndieWire)