Nem lehet festett arccal és álarcban bemenni a Joker-mozifilmre

Legalábbis Amerikában, ahol néhány mozi a jelmezeseket is kitiltotta, nehogy fegyver kerüljön be valamelyik terembe, mint a 2012-es Batman-vetítésen.

Míg a Velencei Filmfesztiválon 8 percig állva tapsolta a közönség a Jokert, ami ráadásul képregényfilm létére megkapta a rangos Arany Oroszlán-díjat, szeptember végére kissé Joker-ellenessé vált a közhangulat. Először The Telegraph munkatársa támadta be azzal Joaquin Phoenixet, nem érzi-e úgy, hogy a Jokerrel rossz példát mutat az elkeseredett embereknek és népszerűsíti az önbíráskodást, mire a sztár fogta magát, és kivonult az interjúról. Nemrég pedig a 2012-es aurórai tömegmészárlás áldozatainak hozzátartozói írtak nyílt levelet a Warnernek, hogy a stúdió vesse latba a lobbierejét a fegyvertartás szigorítása és a lövöldözésekben elhunyt áldozatok családjainak nagyobb támogatása érdekében (hét éve a coloradói városában 12 emberrel végzett és további 70-et megsebesített egy felfegyverzett, gázálarcos férfi A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film vetítésén).

A tömegmészárlás és a fegyvertartás újbóli témává válására több nagy amerikai mozilánc is azzal reagált, hogy szigorítani fogják a Joker október 4-i premierjén a belépést:

  • A Landmark filmszínházakban (ez az Egyesült Államok legnagyobb mozilánca) nem lehet jelmezben, álarcban és játékfegyverekkel bemenni a filmre.
  • Az AMC mozikban lesz lehetőség jelmezben érkezni, de tilos az arcfestés és az álarc, nem lehet bevinni fegyvert vagy fegyvernek látszó tárgyat a terembe (sőt, semmi olyasmit, amitől egy másik néző esetleg kényelmetlenül érezheti magát).
  • A coloradói Aurora moziban (ahol a 2012-es tömegmészárlás történt) nem fogják levetíteni a Jokert. Itt egyébként már a 7 évvel ezelőtti lövöldözés óta tilos jelmezben bemenni a vetítésekre.

Az FBI ugyanakkor azt nyilatkozta a napokban, nincs tudomásuk arról, hogy bárki is meg tervezné zavarni a Joker-premiert (nekik ugyanis ha tudomásukra jut bármi ilyen fenyegetés, kötelező értesíteni róla az amerikai mozitulajdonosok céhét).

A Joker körül kirobbant vitákra a film rendezője, Todd Phillips is reagált a napokban. Szerinte nagyon is fontos, hogy a film kapcsán ismét diskurzus alakul ki a fegyveres erőszakról, de nem jó, ha a felháborodás árucikké válik:

Úgy vélem, ma már a tiltakozás is csak egy termék. Ami ebben a diskurzusban a legszembetűnőbb volt a számomra, az az, hogy ez a film mennyire könnyedén tudott a szélsőbal témájává válni, csak azért, mert támadhatták vele a szélsőjobbot. A vita felnyitotta a szemem. Nem volna helyes ezeket a vitákat lefolytatni? Nem jó, ha ezeket a filmeket kitárgyaljuk és az erőszak témájáról beszélünk? Miért olyan rossz dolog, ha a film vezetett oda, hogy kialakuljon egy diskurzus?

Todd Phillips maga is meglepődött, hogy a média áttolta a fegyveres erőszak témakörébe a Jokert. Eredetileg ő azt várta volna, hogy arról a diadalmenetről fognak mindenhol cikkezni, hogy végre nem valami bugyutaságként kezelik a kritikusok a képregényfilmeket, hanem felismerik benne a klasszikus hollywoodi drámát. Az elemzők egyébként legalább 80 millió dolláros nyitóhétvégét várnak a Joker október 4-i premierje után. (via Hollywood Reporter & Consequenceofsound.net)