Joker

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi-dráma, 122 perc, 2019

Értékelés:

595 szavazatból
Szerinted?

Gotham City a bűnözés és a szegénység hálójában vergődik az 1980-as években. A mentálisan sérült Phillips Arthur Fleck bohócként dolgozik, és arról álmodik, hogy stand up komikusként arat sikert. Ám a betegsége megakadályozza ebben, az apátia és a kegyetlenség váltakozik benne. Amikor összeverik az utcagyerekek, az egyik munkatársától fegyvert kap, hogy megvédje magát. Hamarosan használja is a fegyvert, amivel nemcsak saját életét, de a várost is káoszba sodorja. Megszületik az antihős Joker.
Bemutató dátuma: 2019. október 3. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2020
    Legjobb eredeti filmzene
  • Oscar-díj

    2020
    Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
nick név febr. 10. 01:33:43 7/10
Sin City (első része), V mint vérbosszú, Joker. Ha ilyenek volnának a képregényfilmek, semmi bajom nem lenne velük, de nem ilyenek. Ezek inkább azok a rendszerhibák, amelyek részint a korai mivoltukból, részint a sekélységtől és az indoktrinációtól való besokallás révén születhettek meg.
A Joker-ről. Rendben van az íve, viszont mégsincs teljesen jól felépítve, valami hiányzik belőle. Bizonyos részeiben kiváló, emlékezetes, máshol meg csak elmegy. Kiemelkedő pillanatok és elsikkadó fordulatok jellemzik. Az anyai szál is érdekes volt például, a csavar maga tetszett, de a végpont mégsem váltott ki igazi megdöbbenést, komoly érzelmi bevonódást. Valahogy az átalakulás, a dühös, sértett, megalázott, majd elszabaduló társadalmi szörny sem állt össze számomra. Értem a kiváltó okokat, logikailag persze összeáll a kép, de az egész organikussága valahogy hiányzott belőle.
Azonban, ez még mindig egy nagyon jó film, és bárcsak ilyenek lennének a kultúrharcos képregényfilmek és nem olyanok amilyenek. Bárcsak felnőtt pszichéjű embereknek szólnának, releváns kérdésekről, és nem infantilizált fogyasztóknak, ócska, ideologisztikus sablonokról. Bárcsak nem nevelni akarnák a lekezelt közönségüket, mint kisgyerekeket az iskolapadban, inkább érdemben bemutatni, reflektálni, elgondolkodtatni akarnának.
Kritikán felüli 2023 nov. 12. - 20:09:28
Erőszakra buzdít? https://youtu.be/9IM0Q21ra2c
Firebird89 2023 szept. 21. - 15:47:34
Zseni. Alig várom a folytatást.
8/10
cinemad 2023 júl. 09. - 18:02:04 8/10 Előzmény The Cortez
Szerencsére semmi. :) Mindenki azt nézi amiben örömét leli.
9/10
The Cortez 2023 júl. 09. - 12:45:53 9/10 Előzmény cinemad
Sok embernek tetszett mindhárom. Ilyenkor mi van?
8/10
cinemad 2023 júl. 02. - 17:32:03 8/10 Előzmény The Cortez
Mert bár mindhárom film képregény adaptáció de ez stílusában, tartalmában, célközönségét tekintve egészen mást képvisel. Nem akartam minősíteni a két másik filmet, de ha hasonlót vár valaki jó eséllyel nem lesz boldog tőle. Ahogy lejjebb a kommentelők egy része is cselekménytelennek, unalmasnak értékelte.
9/10
The Cortez 2023 júl. 02. - 13:21:28 9/10 Előzmény cinemad
„Aki a Galaxis Őrzői vagy a Suicide Squad rajongójaként akart megtekinteni valamit, valószínűleg nagyot csalódott.”

Mert?
8/10
cinemad 2023 júl. 01. - 17:21:56 8/10
Remek film, végre egy olyan képregény "adaptáció", amiben nem pusztítanak el több tucat felhőkarcolót, rombolnak porig minimum egy várost, bóvli CGI körítésben, ami miatt úgy néz ki ma már a filmek nagy része, mintha animációs mesefilmet néznénk, mert az összes díszlet kimerül egy zöld falban és utólagos grafikai munkában... A kevesebb sokkal több (jelen esetben akció) itt csodálatosan érvényesül. Ehelyett kapunk egy nagyon erős drámát, remek színészi játékot, társadalomkritikát (ami során a készítők nem próbálnak különösebben politikai nézeteket a nézőre erőltetni), és helyenként remek fanyar humort. A főhős mellett De Niro is nagyon jó. Tetszik, hogy Thomas Wayne karakterét ezúttal nem egy szentként ábrázolták (bár nyilván Joker szemüvegén keresztül értékelünk mindent, így azért ez is helyén kezelendő). Nagyon jól megoldotta a történet a bohóc sztorit. Sötét, durva, erőszakos, jó értelemben sokszor már "nem jó nézni". Aki a Galaxis Őrzői vagy a Suicide Squad rajongójaként akart megtekinteni valamit, valószínűleg nagyot csalódott. De végre egy olyan képregényfilm, ami nem a 12-14 éves korosztálynak készült a vasárnap 16-kor kezdődő Disney családi mozidélután egyik adásába közvetlen a Donald kacsa és a Balu kapitány közé. Ha ezt így folytatná a DC (már azóta kiderült, hogy nem), akkor lehet még én is képregény rajongóvá válnék.
9/10
szabzero 2023 ápr. 24. - 14:36:12 9/10 Előzmény osbehemot
1-től 10-ig 1 pontot ér ? Mint a leggagyibb horrorfilmek ?
1/10
osbehemot 2023 ápr. 23. - 22:17:48 1/10 Előzmény Dodika2999999
"A legjobb film amit valaha láttam."

Gondolom, nem sok 2000 előttit láttál.
1/10
osbehemot 2023 ápr. 23. - 22:00:06 1/10
Túlértékelt, mint a legtöbb film manapság. Végtelenül unalmas, mindenféle komolyanvehető mondanivaló nélkül. Ráadásul idióta kézikamera meg hiperrealisztikus színek, fények vannak itt is. Nem tudom, mért nem nézhet ki olyan gyönyörűen egy mai film se, mint a 2000 előttiek.
10/10
Dodika2999999 2023 márc. 23. - 19:17:32 10/10
A legjobb film amit valaha láttam. Az operatőri munka zseniális. Erős pszicho dráma. A címszereplő a lényeg, nincs mellékszereplés, nincs giccs. Joaquin óriásit alakít! Köszönöm.
10/10
Keresztapa42 2023 febr. 22. - 18:47:29 10/10 Előzmény Kritikauktikus
Sajnos ez van, amikor úgy értékelsz egy filmet, hogy még csak oda sem figyelsz.
9/10
Felhőjáték 2023 jan. 24. - 21:21:46 9/10
"Senki sem születik gonosznak,
még az ördög is egy bukott angyal.."

Bizony én sem, te sem és így tovább... Akkor miképpen válik valaki azzá? Ennek lehetséges módját mutatja be, mert ugye nem gondoljátok , hogy csak úgy és kész? Kell aki inspirál, kell aki csupa jó szándékból fegyvert ad az illető kezébe. Kell egy sérült idegrendszerű ember aki alapvetően jó szereti a mamát és már kész is az átformálódás alapja. Ja, és kell egy társadalom amiben élünk. Persze nem árt hozzá Todd Phillips sem akiről filmjei után (Cool túra, a Sulihuligánok, a Másnaposok-trilógia, és a Terhes társaság.) mondom magamnak akkor most biztos egy MARVEL féle képregényes csili-vilis szórakoztató mozit fogok látni. Majd cseng-bong a kassza mint a Csillag születik után -bevallom már készítettem a skatulyát az úrnak- aztán pestiesen jól fenékre ültem.
Na meg aztán most kapom a verzió verzióját és a színészek akik kiemelkedően jól játszották ezt a szerepet amúgy sem lehet felülmúlni. Kiderült kishitű voltam.


Az élet meg kemény, leordítanak a villamoson ha kedves vagy akkor már buzi is vagy, a gyerekek bizony kegyetlenek, csak gyűrjük magunkba a megaláztatást. Amint kitűnünk a szürkék táborából azonnal kiderül, hogy nem vagyunk a tömeg része útszélre vetnek.
Maradnak napi rutinból az üres postaládák nézegetése, elfordított fejek a liftben. Már az sem bizonyos, hogy pszichopata Joker talán csak a körülmények áldozata, bár egy snittben azt mondja: "... jobb volt nekem bezárva.." amit értelmezhető úgy is, egy elmegyógyintézet megvéd a világ támadásaitól, vagy csak simán félelem az "egészségesek" farkas világa ellen.

Szánni és egyben félni való Joaquin Phoenix alakításában Joker alakja, nyoma sincs benne az eddig megszokott eleve rossz attitűd. Sokkal inkább egy szenvedő , szerencsétlen érzelmileg lelkileg sebezhető Joker látható.
A film nekem azt sugallja, hogy a körülötte levő közömbösség és rosszaság indítja el a gyilkolás ösvényén. Majd a néhány jelenettel arrébb meg a végképpen megőrülő elme
vérgőzös játéktere igazolódik be.
Mert a Joker az egyik leginkább "foglalkoztatott" képregény történet, és talán ez az egyik legizgalmasabb alakja ennek a comics világnak.
Maga a történetvezetés is merőben eltér az eddig megszokottaktól. Van elő történet és személyiség fejlődés is, tisztán látjuk milyen helyzetből hová jut el Joker.

Joaquin Phoenix eddig is bebizonyította, hogy tehetséges színész , ez az alakítás pedig olyan mint egy jól szerkesztett "szonáta" minden momentuma érvényes fals hang nélküli izgalmas dinamikával látható a főszereplő, miképpen jut el a csendes világából az
őrült Joker világába. Játéka a visszafogott néhány gesztusos pillanataiból egy bomlott ember világába kapunk betekintést. Itt már nem képregény történetről van szó sokkal inkább embertörténetről, társadalmi kórképről.
Megmerem kockáztatni nehéz és lélek próbáló alkotás és végignézni ezt a filmet sem sétagalopp.
9/10
Anna Dé 2022 nov. 26. - 02:04:36 9/10
Joaquin Phoenix-nek az ilyen elmebeteg szerepek tökjól állnak. De amúgy is zseniális a fickó. Most megyek oszt megnézek egy pár régebbi filmjét. De hagyok itt egy pontszámot azért. Jól felépített dramaturgia, parádés szereposztás, volt benne egy-két üresjárat, de mindent leszámítva ez egy jó film. 9 pont a részemről.
bsand 2022 nov. 20. - 20:22:53
Kemény film! Joaquin Phoenix alakítása fantasztikusan hiteles.
9/10
InteriorLulu 2022 okt. 23. - 19:01:21 9/10
Messze-messze a legjobb azon képregényes-szuperhősös világban játszódó filmek közül, melyeket idáig láttam. Mondjuk nem túl sok ilyen van, talán úgy 15-20 film, viszont egész biztos, hogy ha mindegyiket láttam volna, akkor is pontosan ezt gondolnám.

Nyilván mert a Joker színtiszta dráma, még inkább mert karakterdráma, mert nincs benne semmilyen akció, agyatlan akció meg pláne nincs, és mert nincs benne egyetlen kurva szuperhős sem. Főleg olyan nincs, aki egy másodpercig is valami kibaszottul nevetséges latexruhában kóricálna.
És mert Phoenixnek a legapróbb arcrezdülését is csont nélkül elhiszem.
10/10
Sindelar 2022 okt. 17. - 18:49:20 10/10
Egyedül a faék egyszerűségű jobberek nyomják a píszít orrba-szájba. Egy film, amely leplezetlenül felfedi a kapitalista pénzügyi "elit" romlottságát, az igazságtalanságokat, a kirívó és indokolatlan mértékű egyenlőtlenségeket - és azt, hogy az egymással egy csónakban evező emberek, akiknek az érdekeik teljes mértékig megegyeznek, ahelyett, hogy vállvetve küzdenének az őket kifosztó rendszerrel szemben, egymást bántják, egymáson próbálják levezetni a frusztrációikat -, erre a jobberek máris vonyítani kezdenek és píszískednek.

És még ahhoz is gyávák, hogy bevallják, hogy az oligarcha, milliárdos, szupergazdag gazdáik tomporát nyalják csontig, így elkezdenek terelni mindenféle baromságokkal, amiknek semmi köze a filmhez. Nem volt itt semmiféle fehérellenesség - a főszereplő is fehér és a kapitalista rablórendszer rablófosztogatásának áldozatai is többségében fehérek -, nem volt itt semmiféle "lmbtq" (ami egyébként nem "lmbtq", hanem lgbtq; legalább a gazdáid által a szádba rágott mantrát tanulnád meg rendesen), nem volt itt semmiféle BLM. Csak a píszí jobberek próbálnak (sikertelenül) gyáván terelni, hogy ne a hulladék gazdáik által elkövetett gaztettekről essen szó, hanem a saját maguk által unásig ismételgetett baromságokról, amiknek az ég egy adta világon semmi köze a látott tartalomhoz.

Ez egyébként jellemző a faékegyszerűségű jobberekre. Míg a baloldal alapjövedelemről, az árplafonok széleskörű alkalmazásáról, erős köztulajdonról, négy napos munkahétről stb. beszél és valósítja meg őket szép sorjában - Belgiumban pl. nemrég vezették be a szocialisták a négy napos munkahét lehetőségét -, a jobberek, hogy píszí módon tereljenek, mindenféle kreténségekkel próbálnak terelni, hogy ne a lényegről és a film tartalmáról legyen szó, és annyira szánalmasak, hogy még ebbe is "lmbtq'-t meg "fehérellenességet" vizionálnak. És nem veszik észre - vagy észreveszik, csak ebben is píszískednek -, hogy pont ők erőltetik állandóan ezeket a témákat, miközben a film is teljesen másról szól. Szó nincs itt fehérellenességről, szexuális irányultságokról, csak a píszí jobberek próbálnak terelni, és erőltetik pont ők azokat a témákat, amelyekről azt hazudják, hogy a többiek erőltetik.

Az meg külön vicces, amikor a faékegyeszerűségű jobberek beszélnek liberalizmusról. Amikor pont a jobberek ragaszkodnak a szabadpiaci dogmákhoz. Bármikor bármilyen kezdeményezés felmerül, amely kicsit is jó lenne a tömegeknek, máris nyüszítenek, mintha a piacok valami vesta szüzek lennének, amikhez nem lehet hozzáérni, és sivalkodva ragaszkodnak az úgynevezett szabadpiachoz - azaz szabadrabláshoz. A jobboldal szabadpiacpárti, liberális, a baloldal ezzel szemben szabályozáspárti, szociális.
10/10
zoltanfi 2022 okt. 08. - 00:59:50 10/10 Előzmény Sindelar
Szerintem te vagy faék egyszerűségű, hogy több millió embert le "faeékegyszerűzel". A "jobberek" teljesen joggal kiáltanak farkast (bár most szerintem is indokolatlanul). Ha megnézed az elmúlt évek holivúdi filmjei, akkor magad is láthatod, hogy a politikai korrektség, a piszi gyakorlatilag tönkretette a filmipart.

A mai filmek 99%-a az lmbtq propagandát nyomja, és a többi liberálisnak mondott trendi őrületet. Ma már egy középkori angol királynőt is négernek ábrázolnak, a szláv gyökerű mitológiai fantasykban szintén színesbőrűek ugrálnak. Minden filmbe beleteszik a kötelező homoszexualitást, és igen sokszor a fehérellenességet is. Ez kész elmebaj.
Szóval a holivúdi filmipar, az amerikai médiavilág többsége a szélsőliberális - progresszív, elveknek akar megfelelni.
Ezek az elvek kulminálták a BLM őrjöngést, gyújtogatást, gyilkolást. Ami tkp. egy fehérellenes rasszista baloldali mozgalom.
Ezek után meg lehet bocsátani a MH cikkírójának a felfogását. Bár szerintem is totálisan téved, és ebben a Joker alkotásban semmilyen fehérellenességet nem próbáltak belecsempészi. De érthető a kritikáján az alapja. (Ha még erre a filmre nem is igaz.)
kistroglodita 2022 szept. 23. - 21:15:27
Ez gyakorlatilag a Taxisofőr remake-je, csak az egy értelmiségi film, ez meg a képregények szintjén filozofál meg pszichologizál.
Összes hozzászólás