Mit hoz az október a mozikba?

Rengeteg filmet és köztük nagyon sok jó filmet, például a Jokert és a Zombieland folytatását. És az is lehet, hogy az elmúlt évek egyik legjobb magyar vígjátékát.

Erősen kezdjük az októbert, minden idők legfurcsább és - első blikkre - legnyomasztóbb szuperhősfilmjével, a Todd Phillips rendezte Jokerrel, ahol megismerhetjük Batman ősellenségének eredettörténetét,  Joaquin Phoenix magánszámát. Kicsit tartunk a filmtől, de lehet akár zseniális is. A másik film, amitől eléggé tartunk, az Fatih Akin új munkája, Az arany kesztyű, egy irtózatosan visszataszító sorozatgyilkos irtózatosan visszataszító és valódi története. Vannak persze az első héten könnyed darabok is, mint az indiai A fénykép, ami egy klasszikus a gazdag lány beleszeret a szegény művészbe sztori, és itt lesz a Mi újság, kuflik?,  aminek szereplőit aligha kell bemutatni.

A második hétre került Will Smith klónthrillerje, a Gemini Man, ami miatt Smith akkora felhajtást csapott Budapesten, és jön a FOMO - Megosztod, és uralkodsz, egy újabb magyar ifjúsági dráma az internetes zaklatásról, ami fontos téma, és pont ezért reméljük, hogy Hartung Attila filmje jó lesz. Mint annyi társa, a Mű szerző nélkül is a német közelmúltra reflektál, ezúttal egy festő szemszögéből. Aki szereti az operát, annak nagyon be fog jönni a Pavarotti című portréfilm, de ugyanezt nem ígérhetjük a horror rajongóinak a Prédák esetében, mert a kíséretházba besétáló fiatalok története nagyon gagyinak tűnik.

Más a helyzet a Pedro Pascal (Trónok harca) főszereplésével készült A lelőhely - Prospect esetében, ami ugyan kis költségvetésű sci-fi, de nagyon jól néz ki, és remek a története: a távoli jövőben egy szintén távoli bolygón ritka nyersanyagokra vadászó idegenek kerülnek szembe egymással. Az Álomnagyira kevésbé izgultunk rá, a szokásos idétlen francia vígjátékról van szó, ahol egy link nagymamára bízzák az unokákat, de a gyerekek megnevelik a nénit. Aztán jön a Demóna: A sötétség úrnője, amiben Angelina Jolie és Michelle Pfeiffer mérik össze varázserejüket, és ez akár még jó is lehet, de nem annyira jó, mint a Zombieland - A második lövés, minden idők egyik legjobb horrorvígjátékának rég várt folytatása, ahol minden régi szereplő visszatér, hogy aprítsa az élőhalottakat.

A következő hét jó sűrű lesz rengeteg izgalmas filmmel, mint a megtörtént esetet feldolgozó argentin Az angyal , amelynek főhőse egy gátlástalan fiatal srác, aki azt hiszi, bármit megtehet – és meg is tesz. A Halálod appja hőse egy fiatal csaj, aki letölt egy appot, ami azt mondja neki, három napja van hátra – de vajon hihet-e egy alkalmazásnak. A Jetikölyök egy remek kis animációs film a DreamWorkstől, elég masszív ázsiai kulturális behatással, ami kapásból a Szörnyen boldog Halloween című mexikói családi animációval versenyezhet, ami a holtak vidám világába vezet. A Lázadók francia vígjáték, és három, egy halfeldolgozóban robotoló csaj története, akik véletlen sok pénzhez jutnak, de nagy bajba kerülnek – és ez akár jó is lehet, ami francia vígjáték esetében mostanában nagy szó.

Az utolsó hét is nagyon zsúfolt lesz: kezdünk rögtön a Terminátor: Sötét végzettel, ahol mindenki visszatér Sarah Connortól Arnoldig, és bár a késői Terminator folytatások kiábrándítóak voltak, ebben talán van valami. A Drakulics elvtárs című magyar vígjátékban is van valami, és ha a hazai vámpírfilm tényleg olyan, amilyennek ígérik, akkor az nagyot szólhat. Nagy Zsolt lesz benne a Kádár-korszak vérszívója, Nagy Ervin a nyomába eredő tufa nyomozó, Walters Lili köztük őrlődik, a rendező pedig Bodzsár Márk, aki az Isteni műszakkal már dobott nagyot. A Lótolvajok veretes norvég irodalmi feldolgozás, a sokszoros díjnyertes kolumbiai Monos a gerillahadviselés világába visz minket el, míg az izlandi A legfehérebb nap pedig egy, az isten háta mögött játszódó szikár dráma, és nagyon várjuk. A végére maradt a legendás énekesnő portréja, az Aretha Franklin: Amazing Grace, és két újabb animációs film, nyilván abból kiindulva, hogy esős idő lesz és valahová csak kell vinni a gyereket: ez lesz az amerikai Addams Family - A galád család és az ukrán Clara - Egy tündéri kaland.

.