10 dolog, amit nem tudtál a Cool túra című őrült tinivígjátékról

A Cool túra nem az Amerikai pite koppintása, hiszen kevesebb mint egy év van a kettő megjelenése között. A maga idejében rengetegen szerették, és akkor még nem is említettük, hogy ki rendezte!

Hihetetlen, de ennek a könnyed tinivígjátéknak az a Todd Phillips a rendezője, aki nemrég a Jokerrel (2019) aratott rendkívüli kritikai sikert, amiért ő maga rendezőként és forgatókönyvíróként is Oscar-jelölést kapott. Phillips nem csak erről ismert, neki köszönhetjük a Másnaposokat (2009) is, ami szintén egy rengeteg kalandon áteső baráti társaságról szól.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Akárcsak a Másnaposokban, itt is van a társaságból kilógó figura, egy csodabogár, Kyle Edwards, akit csak azért visznek magukkal a srácok, mert az apjának kocsija van – amit aztán lezúznak, de valahogy a végén nem kerül szóba, hogy ki fizeti ki a kárt. A Kyle-t játszó DJ Qualls különös külseje egy súlyos gyerekkori betegség eredménye: 14 évesen Hodgkin-kórral diagnosztizálták. Bár két év kezelés után felépült a rákbetegségből, a kemoterápia károsan befolyásolta a növekedését, mivel felgyorsította a metabolizmusát. Ettől függetlenül sikeres színészi pályafutást mondhat magáénak, sőt, a Cool túra (2000) után olyan népszerű lett, hogy a Prada számára modellkedett.  

Forrás: UIP-Duna Film

 

Bár valójában nincs olyan, hogy Ithaca Egyetem, Todd Phillips rendező és Scot Armstrong társrendezője is a New York állambeli Ithaca College öregdiákjai, és a film részben az ott töltött idejükön alapul. Egyébként olyan sem létezik, hogy Austin Egyetem, az Austinban található egyetem neve University of Texas.

A Cool túra cselekmény gyanúsan hasonlít egy korábbi vígjáték történetére: a Paul Rudd és Reese Witherspoon főszereplésével készült az Óvszer módszer (1998) is egy olyan srácról szól, aki távkapcsolatban él, és féltékenységből hülyeséget csinál, majd ennek a bizonyítékát véletlenül elküldi  a csajának. Akárcsak Breckin Meyer és a haverjai ebben a filmben, ő is útra kel, hogy visszaszerezze a csomagot, mielőtt a barátnője kinyitja.

Forrás: UIP-Duna Film

 

A film olyan sikeres lett, hogy a 16 millió dolláros költségvetésből 119,8 milliót hozott, és legalább ennyi jött össze a DVD-eladásokból, így logikus volt, hogy folytatást terveztek hozzá. Csakhogy a producerek semmi olyasmivel nem tudtak előrukkolni, ami ne lett volna olyan, mint az Amerikai pite egy gyenge folytatása, így végül lemondtak a Cool túra 2-ről. A kreatív ötletek nagy része végül az Eurotrip (2004) című vígjátékban kötött ki, de aztán készült egy nem hivatalos folytatás, a csapnivaló Cool túra 2.: A sörpingpong.

Breckin Meyer, akinek a pályafutása csúcsát valószínűleg a félig élőszereplős Garfield (2004) jelentette, és Amy Smart nem csak ebben a filmben alkotnak egy párt – legalábbis az elején -, hanem később párosként szerepeltek a 2001-es Üldözési mániában, igaz, ott már nem főszereplők voltak.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Amikor hőseink megérkeznek az Austini Egyetemre, odamennek a recepcióshoz, aki a laptopját böngészi, és közben telefonon beszél, és megadja egy weboldal címét, ami "www.episodetwospoilers back slash", majd félbeszakítják. Ez egy kikacsintás a Star Wars II. rész - A klónok támadása (2002 ) című filmre, aminek már a bemutatása előtt őrült módon ment a spoilerezés.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Az a jelenet, amelyben Josh, E. L., Kyle és Ruben átugratnak a hídon Kyle apja kocsiján, egy kikacsintás a Hazárd megye lordjai (1979) kultuszsorozatra. Az E.L.-t alakító Seann William Scott  öt évvel a film bemutatása után eljátszhatta Bo Duke-ot az új Hazárd megye lordjaiban.

Todd Phillips bevállalt a filmben egy vicces cameót: ő a lábujjat nyalogató perverz a buszon.

Forrás: UIP-Duna Film

 

A film azzal is „büszkélkedhet”, hogy korának két legidegesítőbb, talán legtehetségtelenebb komikusa, a kanadai Tom Green és Andy Dick egyszerre jelenik meg benne – az előbbinek fontosabb szerepe van, gyakorlatilag ő a narrátor, és egy óriáskígyóval és néhány egérrel is van különszáma, az utóbbi egy furcsa hotelportásként jelenik meg.